Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODGOVOR NA ŽALBU

VEČERNJI DOZNAJE Nizozemski sud: SBK ART nema nikakvih prava u Fortenovi

Zagreb: Zgrada Fortenova grupe u ulici Marijana Čavića
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/3
29.12.2022.
u 14:30

Odlukom nizozemskog suda otvoren je put Vujnovcu za samostalno i nesmetano upravljanje Fotenovom

SBK ART nema nikakvih glasačkih prava u Fortenovi. Kako je kompanija pod sankcijama, bez obzira na formalnu promjenu vlasnika, glasovi njezinih dioničara moraju biti zamrznuti, odlučio je danas prizivni nizozemski sud kojemu se žalila kompanija SBK ART u postupku protiv Fortenova grupe te i OPEN PASS LIMITEDA, kompanije registrirane na Malti, dioničara Fortenove, a koja je dio ENNA grupe, na čijem je čelu Pavao Vujnovac. Odluka se temelji na novom tumačenju funkcioniranja sankcija koje je Europska komisija donijela tek početkom prosinca, a koja je popunila pravosudni vakuum na koji je ukazao baš slučaj Fortenove i Sberbanke, odnosno tvrtke SBK ART. Slučaj se vodio u Nizozemskoj jer su tamo depoziti Fortenove.

Glasačka prava smatraju se nematerijalnim ekonomskim resursom budući da se njima mogu koristiti za dobivanje sredstava, dobara ili usluga. Stoga glasačka prava dioničara kompanija koje su pod sankcijama EU, kao što je SBK ART, moraju biti zamrznuta i tako spriječeno njihovo korištenje. Dioničari sankcioniranih kompanija ne mogu ostvariti svoja izravna ili neizravna glasačka prava ni pod kojim okolnostima niti u bilo koju svrhu. Pravo glasa mora biti potpuno zamrznuto.

Ta je uputa Europske komisije, koja je donesena tek 9. prosinca, bila ključna za odluku nizozemskog prozivnog suda da donese presudu po kojoj, bez obzira na (formalnu) promjenu vlasnika, odnosno "transakciju" kojom je Sberbank svoj udio od 41.82 posto prodao državljaninu UAE Saifu Alketbiju, zabranjuje njezinim dioničarima korištenje prava na glasovanje pri bilo kakvim odlukama koje se tiču Fortenove i time odbaci žalbu tvrtke SBK ART.

Europska komisija nije time donijela pravni akt već radni dokument koji daje smjernice nacionalnim tijelima od kojih se očekuje da ih uzmu u obzir kako bi se postigla jedinstvena primjena sankcija u cijeloj Europskoj uniji. Nizozemci su promptno postupili i dopunili regulativu odlukom da "bez obzira na sve, manjinski interesi sankcioniranih dioničara moraju biti zamrznuti, što znači, na primjer, da im se ne može isplatiti nikakva dividenda niti mogu ostvariti glasačka prava".

Tvrtka SBK ranije se žalila da im nije omogućeno sudjelovanje na skupštinama dioničara. U rujnu je nizozemski sud odlučio da se pravo glasa sankcioniranima ne dopušta ako je riječ o odlukama koje nemaju značajnog učinka na poslovanje tvrtke i vlasničke odnose jer svrha sankcija nije izvlaštenje. Ali ako imaju, posebno ako će i sankcioniranim dioničarima donijeti nesrazmjernu štetu – a riječ je o procjeni suca na osnovu argumentacije koju podastiru strane u postupku – onda i sankcionirani mogu nazočiti skupštinama i iskoristiti svoje pravo glasa. Tvrtka SBK bila je nezadovoljna odlukom i žalila se.

Uz činjenicu da je sada i tvrtka SBK ART formalno na listi sankcioniranih u EU, prije je bila preko Sberbanke, ali i novog tumačenja i zakona, prizivni sud je odbacio njihov zahtjev.

Pravila o sankcijama sprečavaju tvrtku SBK da bude na sastanku dioničara i ostvaruje pravo glasa vezano uz njene depozitarne potvrde, zaključio je sud. Pridržavajući se pravila o sankcijama, tijelo ne postupa nefer ili nerazumno prema dioničarima, dodaju.

Tvrtki SBK ART naloženo je i plaćanje svih sudskih troškova

Drugostupanjskom pravomoćnom odlukom nizozemskog suda otvoren je put Vujnovcu za samostalno i nesmetano upravljanje FNG-om. Skupština s dnevnim redom predloženim od Vujnovca u cijelosti je zakonita. Nizozemski drugostupanjski sud u cijelosti je odbio sve argumente SBK ART-a i Sberbanke.

VIDEO Hrvatska pošta ima važnu obavijest za građane oko zamjena kuna u eure

Komentara 7

Avatar nekakav
nekakav
14:58 29.12.2022.

super način zeznuti nekog dioničara... ova liberalna demokracija i tržišno gospodarstvo je krenulo u zanimljivom smjeru. ne znam više tko će htjeti kao mjesto sudovanja uzimati europu. nikad više europski sudovi neće biti nadležni za sporove stranih korporacija, kao što ni jedan sud u americi ne sudi protiv američkih korporacija. samsung nije dobio ni jednu tužbu protiv applea zbog krađe intelektualnog vlasništva, patenata. ni nokia. ni ericsson.. zamislite se.

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
14:54 29.12.2022.

Uistinu me "iznenadila" odluka "nizozemskog " suda.

TA
tabula
15:18 29.12.2022.

Trodioba vlasti? EU komisija (politika) daju uputu, koju sud prihvaća kao zakon? Ovakav potpuni raspad i ostataka demokracije nisam mogao ni sanjati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije