Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na prijedlog Hrvatske

Tvrtka preko koje se 'šeik' htio dokopati Fortenove stavljena pod sankcije

Slavko Midzor/PIXSELL/Twitter
16.12.2022.
u 15:28

Preuzimanjem SBK ARTA od Sberbanka, Alketbi se nadao odmrznuti imovinu koju je kupio jer on nije sankcionirana osoba

Jučer je usvojen i deveti paket sankcija za pravne i fizičke osobe koje imaju veze sa Rusijom i kontekstom ruske agresije na Ukrajinu te je na listu, između ostaloga, uključena i tvrtka SBK ART na prijedlog Hrvatske, priopćeno je na službenom Twitter profilu hrvatske Vlade. SBK ART je tvrtka koja drži 42 posto vlasništva u hrvatskoj Fortenova grupi, a koju je od ruskog Sberbanka navodno kupio Saif Alketbi, misteriozni investitor iz Arapskih Emirata.

Istraga koju su nakon objave te transakcije početkom studenoga provele mjerodavne državne službe pokazala je da je Alketbi kupio SBK ART kreditom Gazprombanka, banke u vlasništvu plinskog diva Gazproma. SBK ART dosad nije bio izravno pod sankcijama, ali mu je imovina (vlasnički udjeli u Fortenovi) bila blokirana i njegovi predstavnici nisu imali pravo glasanja na skupštini dioničara s obzirom na to da je bio u 100-postotnom vlasništvu sankcionirane Sberbanke. Preuzimanjem SBK ARTA od Sberbanka, Alketbi se nadao odmrznuti imovinu koju je kupio jer on nije sankcionirana osoba. Međutim, istraga je otkrila niz indicija koje ukazuju da je arapski investitor samo paravan u čitavoj priči i da iza te transakcije stoje hrvatski državljani s razgranatim biznisom u Rusiji.

Kako doznajemo, u prijedlogu Vlade RH, koji je poslan u Bruxelles i jučer usvojen na summitu u sklopu devetog paketa sankcija Rusiji, opisano je da je preuzimanje vlasničkog udjela u Fortenovi zapravo pokušaj kršenja sankcijskog režima.

Ključne riječi

Komentara 12

DU
Deleted user
15:32 16.12.2022.

Zna Plenkovic, za razliku od putinove bojne u saboru.

LP
ljerka.p2911
16:13 16.12.2022.

Ostat će Sber bez svig udjela u Firti! Samo gledajte i divite se. Rusi bez izgleda

MU
Muzakus
18:13 16.12.2022.

Sad neka mu mirovinski fondovi ponude otkup po 250 mil €

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije