Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prije 60 godina

Nizozemski redovnik ubio 37 duševno bolesnih dječaka

'svecenik01'
''
28.06.2012.
u 23:19

Dječaci su umrli od 1952. do 1954. godine u bolnici Svetog Josipa u Heelu, a tužitelji su u izvještaju naveli kako je njihove smrti izazvao brat Andreas prekomjernim dozama morfija.

Tridesetsedmoricu duševno bolesnih dječaka koji su umrli početkom 50-ih godina prošlog stoljeća u nizozemskoj bolnici kojom je upravljala katolička crkva vjerojatno je ubio svećenik koji je bio zadužen za njihovu skrb.

Dječaci su umrli od 1952. do 1954. godine u bolnici Svetog Josipa u Heelu, a Reuters piše da su u danas objavljenom izvještaju tužitelji naveli kako je njihove smrti izazvao brat Andreas prekomjernim dozama morfija.

Pretpostavlja se kako je ubojstva brata Andreasa pokrivao liječnik Guus Vestraelen koji je navodio krive uzroke smrti. Kako su obojica mrtvi, nije moguće pokrenuti kazneni postupak, a biskupija u kojoj su dječaci navodno ubijeni izrazila je žaljenje što je istraga provedena tek 50 godina nakon ubojstava te što se nisu uspjele utvrditi činjenice. No to neće umanjiti ogorčenost nizozemske javnosti koja se, nakon prošle godine kada je utvrđeno da su u katoličkim sirtištima i odgojnim ustanovama seksualno zlostavljano 20.000 djece od 1945. do 1981. godine, teško može nositi s novim šokom proizašlim iz redova katoličkih ustanova.

Komentara 32

BO
Bogodol
06:43 29.06.2012.

Još jedan članak u kome se blati katolička crkva, u samom tekstu stoji riječ navodno, a u bombastičnom naslovu tvrdnja da ih je pobio. Užasna je pomisao da je ne daj Bože to istina, no nakon toliko godina kad su svi mrtvi nečiji bolesni um iznosi tvrdnju koja je protiv katoličke crkve, čudno da u pravoslavnoj, anglikanskoj, protestantskoj i inim crkvama nema nikakovih skandala samo u katoličkoj. Žalosno da se VL uključuje u hajku protiv katoličke crkve i donosi ovakve bolesne članke.

Avatar kobra11
kobra11
11:10 29.06.2012.

Svaki komentar je suvišan, Jadne katoličke ovčiće kada imaju vukove za pastire

DU
Deleted user
23:48 28.06.2012.

Ima toga nazalost i u Hrvatskoj. Znam za slucajeve u nekim starackim domovima - kada se odluce rijesiti sticenika - onda se najcesce koristi metoda prekomjernog doziranja morfijem. Imali smo nazalost iz nase obitelji takav slucaj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije