Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
trebali već doći

'Nitko Pupovcu ne može zabraniti da posjeti Memorijalno groblje'

memorijalno groblje (1)
Foto: Branimir Bradarić/VLM
1/4
23.10.2012.
u 13:24

– U vukovarskom SDSS-u o toj temi još nisu razgovarali. Najavljeni dolazak definitivno je korak naprijed – rekao je Ivo Kovačić, predsjednik braniteljske udruge Vukovar '91.

Informacija da bi Milorad Pupovac, uz Vojislava Stanimirovića, čelnika SDSS-a, i još neke hrvatske Srbe 18. studenoga trebao posjetiti Vukovar i odati počast poginulima na Memorijalnom groblju branitelja, među Vukovarcima je izazvala veliku pozornost.

– Ni ja ni bilo tko takvo što mu ne možemo zabraniti. Mislim da su trebali doći i prije na Memorijalno groblje i odati počast poginulima. I to je na jedan način vid pomirenja i suživota iako ne znam koliko je to stvarno to, a koliko samo gesta radi dnevne politike. Ipak, definitivno je to korak naprijed – rekao je Ivo Kovačić, predsjednik braniteljske udruge Vukovar '91. i čelnik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara.

Dodaje i da bi radi suživota bilo dobro i kada bi predstavnici grada, županije i državnih institucija, koji su srpske nacionalnosti, odavali počast poginulima na Memorijalnom groblju.

I čelnik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak kaže da osobno nema ništa protiv Pupovčeva dolaska, ali i da će sigurno biti i onih koji su protiv toga.

– Svakako je to gesta za pohvaliti. Međutim, ni do sada mu nitko nije branio da dođe na taj dan u Vukovar. Isto tako treba znati i da toga dana njegovi sunarodnjaci slave dan pobjede iako žive u Vukovaru – rekao je Rehak. Iako se o Pupovčevu dolasku priča kao gotovoj stvari, u vukovarskom SDSS-u kažu da gradski odbor stranke o tome još nije razgovarao.

– Prema mojim saznanjima postojali su određeni kontakti i razgovori o tome, ali odluka stranke, a koliko znam i samoga Milorada Pupovca, još nije donesena. Razmišljali smo o tome da zajednički položimo vijenac svim poginulima podno nekog spomen-obilježja, ali ne na jednostranim obilježjima kakvo je i Memorijalno groblje. Nažalost, zahtjeve za izradu nekoga zajedničkog spomen-obilježja grad je odbio.

Ipak, definitivna odluka još nije donesena, rekao je Srđan Milaković, predsjednik vukovarskog SDSS-a. Pitanje dolaska na Memorijalno groblje i sudjelovanje u koloni sjećanja čelnika SDSS-a i do sada se otvaralo u danima prije obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara. Međutim, do sada je izostao takav korak. Ipak, ostat će zabilježeno da je tadašnji predsjednik Srbije Boris Tadić prije dvije godine posjetio Ovčaru gdje je položio vijenac na mjestu masovne grobnice. Podno spomen-obilježja na Memorijalnom groblju još prije desetak godina vijenac je položio i Rade Leskovac, predsjednik Partije podunavskih Srba.

Komentara 9

Avatar specz1
specz1
14:15 23.10.2012.

a tko će mu platiti za dolazak, ne vjerujem da će ići "džaba"

SE
sestrićna
14:32 23.10.2012.

ako do sad nije onda bolje nikad...

SL
slavicabosnjak317
13:37 23.10.2012.

Da su Pupovcu nešto značile žrtve i da iskreno suosjeća to je mogao napraviti ranije. Ovo je sad samo farsa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije