Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVINJSKA GRIPA

Nitko od stotinjak cijepljenih nema težih reakcija na cjepivo

cijepljenje
Foto: Petar Glebov / Pixsell
1/2
27.11.2009.
u 10:57

Pacijenti moraju potpisati da pristaju na cijepljenje, a nakon njega moraju pričekati 20-ak minuta u čekaonici zbog mogućih reakcija

Odziv na cijepljenje protiv svinjske gripe koje je jučer počelo u županijskim zavodima za javno zdravstvo, u zagrebačkom zavodu i u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo slabiji je nego što smo očekivali. Osobito kada se dolazak ljudi usporedi s prvim danom cijepljenja protiv sezonske gripe – kaže nam epidemiolog iz HZJZ-a dr. Bernard Kaić. Prvog dana po cjepivo za sezonsku gripu u HZJZ je došlo oko 150 osoba, a jučer po cjepivo protiv svinjske gripe tek dvadesetak. No, prava slika o tome koliko je zanimanje za cijepljenje bit će jasnija sljedeći tjedan jer u ponedjeljka cijepljenje počinje kod pedijatara i obiteljskih liječnika. Prerano je bilo što zaključivati. Uostalom, ljudima smo i savjetovali da se cijepe kod svojih liječnika, kaže dr. Kaić. U zagrebačkom Zavodu jučer do 14 sati cijepljeno je svega 20-ak građana i potrošene su dvije bočice cjepiva.

Rad s kobasicama
Među prvima ispred ambulante za cijepljenje u Mirogojskoj našao se 85-godišnji Stjepan Čalopek koji boluje od kroničnog bronhitisa. Nakon što je ušao u ambulantu, liječnica ga je upozorila na moguće nuspojave cijepljenja i priupitala za alergiju na jaja.

– Morat ćete potpisati da pristajete na cijepljenje – uputila ga je dr. Vladimira Lesnikar pruživši mu papir na kojem je stajalo njegovo ime i pečat Zavoda o seriji cjepiva koje će primiti.

– Evo, ubodite u lijevu ruku jer sam u desnu već dobio ono cjepivo za e_SDLqobičnu gripu” – rekao je Stjepan dok je zavrtao rukav košulje. Liječnica ga je nakon cijepljenja uputila da na mjesto uboda stavi led ako bude bolno ili natekne. – Ma ne brine me to doktorice, nego mogu li ja fizički raditi nakon ovog cjepiva jer sutra punim kobasice – provalio je Stjepan i s olakšanjem se nasmiješio kada mu je liječnica “odobrila” rad na delicijama pa otišao odsjediti 20-minutnu “šihtu” na klupi pred ambulantom za koju mu je rečeno da je obvezna.

– Nitko nije imao težih reakcija, a ono što mogu očekivati su bol i crvenilo na mjestu uboda te lagana temperatura i glavobolja – istaknula je dr. Lesnikar i dodala da se ti simptomi za nekoliko dana povlače sami od sebe.

Nema grljenja za Bajram
Ni Splićani nisu pokazali zanimanje za cijepljenje. Jučer do podneva cijepilo se samo pet osoba. Epidemiolozi pozivaju pripadnike rizičnih skupina da se cijepe tvrdeći da je već 22 milijuna doza cjepiva istog kao ono koje je stiglo u Hrvatsku distribuirano po svijetu i nisu zabilježene nikakve nuspojave.

– Ne grlite se i ne ljubite nakon završetka Bajrama zbog svinjske gripe! – poručio je jučer vjernicima iz zagrebačke džamije Ševko ef. Omerbašić.

Komentara 33

SA
sasoon
13:44 27.11.2009.

Mora se potpisivati izjava? Znači vlada je potpisala ugovor s proizvođačima cjepiva da oni nemaju nikakvu odgovornost, a sad se odgovornost prenosi na onoga koji primi cjepivo. Divno

MU
Mućanin
13:53 27.11.2009.

RE:EU@bijeda! Daj se konačno ugasi. Dosadan si ko proljev. Ti si sigurno neki mali balavac pun kompleksa pa da imaš toliko vremena ovdje kenjati. Daj se makni konačno!!!

ZE
zendraf
12:38 27.11.2009.

Cjepivo protiv svinjske gripe? NE, HVALA!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije