Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVE IMOVINSKE KARTICE

Nisu svi ministri uložili u državne obveznice: Dvojica dala po 100.000 eura

Narodne obveznice - Minimalni ulog je 500 eura
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/6
20.02.2024.
u 20:59

Od onih čije su imovinske kartice objavljene, ništa nisu uložili Vili Beroš, Marin Piletić, Marija Vučković, Ivan Anušić i Nina Obuljen Koržinek

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa počelo je objavljivati nadopunjene imovinske kartice dužnosnika, među kojima su i one od nekoliko ministara. Na nadopunjenim imovinskim karticama, koje su do sada objavljene, može se doznati i tko je uložio u državne obveznice.

Naime, državne obveznice izdane su prošle godine, a premijer Andrej Plenković pozvao je sve ministre da ulaže. Prema do sada dostupnim podacima, ministar Gordan Grlić Radman sa suprugom je rekorder. On je uložio 100.000 eura, a supruga 70.000 eura. S obzirom na to da je prinos 3,65 posto, on će dobiti 3.650 eura kamate te još toliko iduće godine, navode 24sata.

Bivši ministar gospodarstva Davor Filipović također je uložio 100.000 eura, a njegova supruga 6.000 eura. Ministrica turizma Nikolina Brnjac uložila je tisuću eura, isto kao i ministar branitelja Tomo Medved, a potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga 500 eura.

VEZANI ČLANCI:

Od onih čije su imovinske kartice objavljene, ništa nisu uložili Vili Beroš, Marin Piletić, Marija Vučković, Ivan Anušić i Nina Obuljen Koržinek. Još uvijek nije poznato koliko su uložili premijer Plenković, Oleg Butković, kao niti Marko Primorac koji je prvi ministar koji je uspio progurati tu ideju o kojoj se i prije raspravljalo.

Podsjetimo, ministar Primorac apelirao je na građane da u državne obveznice ulažu onu štednju koja im neće biti potrebna u iduće dvije godine, jer oni koji će obveznice držati do isteka roka dospijeća mogu biti "apsolutno mirni i sigurni" da će dobiti nominalni iznos koji su uložili te kuponsku kamatnu stopu.

"Ovo je prije svega namijenjeno za građane koji obveznicu planiraju držati do dospijeća. Utoliko, mogu biti apsolutno mirni i sigurni da će dobiti svake godine kuponsku kamatnu stopu od minimalno 3,25 posto, kao i nominalni iznos koji su uložili, po isteku roka dospijeća", istaknuo je Primorac u veljači 2023. godine. 

Komentara 4

MI
Mikis
19:29 21.02.2024.

znaci ovako, u vladi si, gospodar lokalnog svemira si, uzimas nakon smisljenog plana pozamasni gotovinski kredit sa najmanjom kamatom koju ti poklanja banka za koji kao vladajuci lobiras uvijek i svugdje. I potom se sjetis kao npr. ministar, i to financija, izvanredne ideje ulaganja u "Hr drzavu", odnosno vladu (znaci osigurane saborske ili ministarske beneficije) sa izdasnim isplatama nakon godisnje "stednje" u obveznice. Te izdasne kamate na stednju su od poreznih obveznika i naravno , izdasno su vece od kamata banaka na kredit koji si uzeo za kupovinu obveznica, odnosno "stednje". I nisam cuo ili procitao dosad ijedan clanak na tu tezu i temu

Avatar southman
southman
22:09 20.02.2024.

Odakle Filipovicu 100.000 eura. Od dilanja informacija ??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije