Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
occupy croatia

Nismo prosvjedovali protiv branitelja, već 'šatoraša'

Occupy Croatia
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/7
24.02.2015.
u 08:30

Dražen Heroić i Marijana Mirt tvrde da imaju mandat govoriti uime Occupy Croatije, čiji su aktivisti izloženi pritisku

Tko je organizator protubraniteljskih prosvjeda koji su proteklog vikenda umalo doveli do fizičkog obračuna? Iako je neprijavljeni prosvjed formalno organizirao antiglobalistički pokret Occupy Croatia, nismo uspjeli kontaktirati ni s kim iz te udruge. Zato su se razgovoru o, kako kažu, protušatoraškom prosvjedu spremno odazvali čelnici udruge "Slobodni aktivist" Dražen Heroić i njegova zamjenica Marijana Mirt. Oni tvrde da su članovi Occupy Croatije izloženi represijama države pa ne žele istupati u javnosti kako ne bi pogoršali svoj položaj. Umirovljeni branitelj Heroić ističe da ih on zastupa u medijima, dok je Marijana Mirt bila zadužena za subotnji prosvjed.

Nisu SDP-ovci

Odmah na početku razgovora Heroić demantira da su na bilo koji način povezani sa SDP-om i Vladom Zorana Milanovića. Čak nema suradnje sa SDP-om na nižim razinama.

– Mi smo jednako protiv HDZ-a i SDP-a – tvrdi Heroić dodajući da su željeli jasno poslati poruku da ne žele da njima netko manipulira. Naglašava da to nije bio prosvjed protiv branitelja, nego grupacije koja po njihovu sudu "terorizira cijelu naciju". Marijana Mirt dodaje da je na prosvjedu protiv "šatoraša" bilo više od 80 posto branitelja, što pokazuje da branitelji nisu podlegli manipulaciji "šatoraša". Glogoškom i ekipi zamjera što se ne bore protiv tajkuna i drugih nepravilnosti, nego isključivo traže svoje osobne privilegije.

Vođa braniteljskih prosvjeda Đuro Glogoški odbija optužbe da manipulira braniteljima. I dalje stoji kod izjave da iza protuprosvjeda stoji Milanovićeva Vlada. Na primjedbe gospođe Mirt da nikada ne prosvjeduju protiv pljačke u privatizaciji i tajkuna, nego da se bore samo za svoje uske interese, Glogoški odgovara da nevjerni Tome trebaju pogledati njegov govor na konvenciji hrvatskih branitelja prošle godine u svibnju pa će svima biti sve jasno. Ovakvi zasad verbalni sukobi na ulici mogu se vrlo lako pretvoriti u fizičke obračune. Povjesničar Ivo Banac ističe da ga je jako iznenadilo to što su se dogodili kontraprosvjedi.

– Ne razumijem zašto takav bijes prema ovim ljudima u Savskoj koji žele da se nešto promijeni. Ne vidim zašto bi to ugrožavalo bilo koga drugog – ističe Banac dodajući da je teško iščitati tko stoji iza ovih protudemonstracija. Koliko je uspio vidjeti, tu nema nijedne prepoznatljive organizacije i pojedinaca. Banac se ne slaže, kako je rekao, s mehaničkom ocjenom da prosvjedi branitelja i kontraprosvjedi zapravo koriste HDZ-u i SDP-u.

– Ne bih izvlačio mehaničke zaključe iz toga. Smatram da bi bilo dobro da cijela stvar olabavi – naglašava. Bilo bi korisno da se Karamarko i Milanović odlučnije uključe u rješavanje problema jer imaju mnogo veći politički autoritet i snagu nego drugi.

Jednaki i jednakiji

Banac ističe da bi jedno od rješenja mogli biti i novi izbori: – Mislim da smo blizu toj točki jer ne vidim da Vlada radi išta što bi bilo inovativno.

Sociolog Dražen Lalić smatra vrlo opasnim što ne funkcionira pravna država jer ni prosvjedi branitelja ni protuprosvjedi nisu prijavljeni niti ih je policija odobrila. Institucije bi trebale biti stabilne bez obzira na to tko je na vlasti. Zakon mora vrijediti za sve ili inače ne vrijedi. Opasno je kada institucije prestanu djelovati i kada prestane funkcionirati pravna država. Smatra da je to vrhunski cinizam vlasti i posebno oporbe. Ako se prosvjedi u Savskoj produlje do izbora, svima je jasno da će prestati kada HDZ dođe na vlast. Bez obzira na poštovanje prema stvarnim braniteljima, Lalić smatra da oni zbog dobra ove zemlje ne bi trebali za sebe tražiti povlašten položaj.

>>Savez antifašista: Njih nije briga za brojne građane Hrvatske koji jedva žive

>>Svi smo na gubitku jer se fokus problema izmiče na sporedna pitanja i na krive adrese

Komentara 207

Avatar bandogcro
bandogcro
08:36 24.02.2015.

Gledao sam Heroić-a sinoć na Z1. Pod broj. 1 treba "čovjeku" kupiti sapun. Druga stvar, zanimljivo kako je postao HRVI kad sam priznaje da je bio logistčar koji nikada nije pucao. Po psovke koje je izbacio u emisiiji vidi se o kakvoj se osobi radi. Kad bi ja onako pisao VL bi mi dao ban od godinu dana.

DU
Deleted user
08:37 24.02.2015.

Branitelji, osobito oni invalidi, imaju najveću moralnu težinu u Hrvatskoj. Oni su i svojevrsni glasovi mrtvih branitelja, koji su ostavili živote za RH. Tko je srljao u konfrontaciju s braniteljima na samom startu mandata, morao je računati na dugotrajne i teške posljedice tog konflikta jer je sada stvorena visokooktanska situacija. Ovo gore miriše na marionete Milanovića po znanom njegovom tuk na utuk. Što je i upalilo iskru sukoba svojedobno, neće oni njemu zviždat dok on prosipa svoje govorancije. Njegov ego je kao Velebajt, 8 x veći od Velebita.

MS
mare_split
08:34 24.02.2015.

Jadnici!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije