Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Biljana Borzan

'Nismo dali zeleno svjetlo nižoj razini kontrole svinjskog mesa'

borzan
''
27.09.2013.
u 13:21

Govoreći o dosadašnjim iskustvima u radu Europskog parlamenta, naglasila je da je ugodno iznenađena činjenicom s kolikom pozornošću se u Europskom parlamentu prilazi sigurnosti hrane

– Kako bi rad u Europskom parlamentu bio što učinkovitiji i kako bi maksimalno iskoristili činjenicu da u Hrvatskoj, odnosno upravo u Osijeku, imamo jednu nacionalnu agenciju koja izvrsno radi svoj posao i koja je u stručnoj javnosti Europske unije prepoznata još u vrijeme kada je Hrvatska bila zemlja kandidatkinja, današnjim razgovorima u HAH-u željeli smo postići preduvjete kako bi zajednički djelovali u cilju što veće sigurnosti hrane ponajprije na hrvatskom tržištu – izjavila je europarlamentarna zastupnica Biljana Borzan nakon sastanka s ravnateljicom HAH-a Andreom Gross-Bošković i njezinim suradnicima.

Govoreći o dosadašnjim iskustvima u radu Europskog parlamenta, a osobito kao članica parlamentarnog Odbora za zaštitu okoliša, javno zdravstvo i sigurnost hrane, Borzan je naglasila da je ugodno iznenađena činjenicom s kolikom pozornošću se u Europskom parlamentu prilazi sigurnosti hrane i kolika se važnost pridaje tom segmentu. Tako su, primjerice, proteklog tjedna članovi Odbora odbili prijedlog Europske komisije kojim se kvaliteta pregleda svinjskog mesa trebala spustiti na nižu razinu. "Dakle, izuzetno se pazi na to da na police trgovina u EU dolazi sigurna hrana, kako bi 500 milijuna stanovnika Unije bilo što zaštićenije. Uloga agencija poput ove naše u Osijeku, kao i nas zastupnika u Europskom parlamentu upravo je u tome – zajednički raditi na podizanju kvalitete življenja svih stanovnika Unije, pa tako i u segmentu sigurnosti hrane", zaključila je Borzan.

– Hrvatska je svoje zakonodavstvo u području sigurnosti hrane uskladila na vrijeme te je u tom smislu ušla u EU potpuno spremna. Osim promjene režima na granicama, ništa značajno nije se promijenilo danom ulaska. Uloga je Hrvatske agencije za hranu, osim procjene rizika od bolesti prenosivih hranom, i komunikacija sa svim institucijama u Hrvatskoj koje djeluju u području sigurnosti hrane, agencijama i tijelima zemalja članica EU te s našim predstavnicima u tim tijelima kao što su zastupnici u Europskom parlamentu. Moramo djelovati sinergijski i ujednačeno, i spremni smo dati svu potrebnu stručnu podlogu u daljnjem radu zastupnici Borzan, s ciljem što efikasnijeg promicanja hrvatskih ciljeva u području sigurnosti hrane i na dobrobit svih naših građana – izjavila je ravnateljica Gross-Bošković.

>> Borzan: V. Reding je u kampanji za iduću predsjednicu EK

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije