Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Esih ponovno predsjednica

'Plenkoviću sam dala košaricu zbog prijatelja Hasanbegovića'

: Bruna Esih izabrana za predsjednicu Neovisnih za Hrvatsku
Foto: Dino Stanin/Pixsell
1/13
22.07.2019.
u 18:14

Danas su se održala dva izborna sabora - u Zadru i Zagrebu.

Kada su na lokalnim izborima 2017. godine u zagrebačkoj Gradskoj skupštini osvojili pet mandata i 8,23 posto glasova birača, tek dva zastupnika i 3,73 posto glasova manje nego HDZ, Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović potvrdili su i učvrstili status političkih zvijezda na desnici.

Zadnji čin raspada

Taj je tandem trebao biti nova razorna snaga posrnule desnice nakon što su godinama unazad pravaši gotovo nestali s hrvatske političke scene, a desnica se rascjepkala na sitne strančice. Danas se pak odigrao, ako ne zadnji, onda predzadnji čin raspada tog političkog i prijateljskog savezništva. Neovisni za Hrvatsku raskolili su se na pristaše Brune Esih i one koji su ostali vjerni Zlatku Hasanbegoviću na dva odvojena stranačka Sabora, onome održanome u Zadru i onome koji je trebao biti u Zagrebu.

Na Saboru koji je Bruna Esih, mimo volje postojećeg Predsjedništva stranke, sazvala u Zadru, jer je Hasanbegović otvoreno dao do znanja da se želi kandidirati za predsjednika Neovisnih, ona je izabrana za ponovnu predsjednicu, izabrana su i nova stranačka tijela (Predsjedništvo, Časni sud itd). Sabor koji je u Zagrebu sazvao Hasanbegović, dosadašnji politički tajnik te stranke, i tada legitimno Predsjedništvo na kraju se nije ni održao jer je Hasanbegović u priopćenju poručio da, prepričano, sudbinu stranke ne želi stavljati u ruke HDZ-ova ministra uprave jer se dosad pokazalo kako Ministarstvo uprave za račun Plenkovića sabotira narodne referendume itd.

Foto: Dino Stanin/Pixsell

Bruna Esih pak tvrdi da Hasanbegović nije imao ni kvorum, jer su na njezin Sabor došle sve županijske organizacije osim zagrebačkog ogranka, pa Sabor nije ni mogao održati, nego spina da je ona stranku stavila u ruke HDZ-ova ministarstva. On tvrdi da ona pušta spinove i prodaje HDZ-ove fore o županijskim organizacijama te da je kod njega bilo “dovoljno” ljudi. Budući da je riječ o dvoje prijatelja, politički razlaz ima i sasvim privatnu notu.

– Sa Zlatkom Hasanbegovićem od 2001. godine dijelila sam ured na Institutu Ivo Pilar, više sam viđala njega nego svoju obitelj. Znala sam da zna biti samoživ i mislila sam da je to još samo jedna od tih situacija. Dvadeset i dvije područne organizacije doslovno su ga molile da se ne kandidira za predsjednika stranke, ali on je na tome inzistirao bez ikakvih argumenata. Meni sada predbacuje da sam sudbinu stranke stavila u ruke HDZ-a, pa u trenutku kad je moja lista, na kojoj je bio i Hasanbegović, osvojila pet mandata u zagrebačkoj Skupštini Hasanbegović je još bio član HDZ-a i član Predsjedništva te stranke i bivši ministar HDZ-ove Vlade. Ja sam zbog Hasanbegovića dala košaricu Plenkoviću koji mi je na novinskoj konferenciji htio uručiti člansku iskaznicu HDZ-a nakon osvojenih preferencijskih glasova na parlamentarnim izborima 2016. godine. Plenković mi je tada govorio da sam izuzetno perspektivan kadar, da to vidi on i da to vide drugi i da me želi u HDZ-u, ali da to ne podrazumijeva neke ljude u mojem okruženju. Hasanbegović je bio moj blizak prijatelj i nisam ga se htjela odreći – ispričala nam je Bruna Esih.

 

Kakva će biti Hasanbegovićeva sudbina u Neovisnima odlučit će novo Predsjedništvo te stranke koje će se uskoro sastati. Predsjedništvo će imenovati i novog političkog tajnika, a lako je moguće da će Hasanbegovića izbaciti iz stranke. On sam kaže da je sada slobodan čovjek, očito podrazumijevajući da će biti isključen, te poručuje da će se baviti koncipiranjem budućeg političkog djelovanja. Na pitanje osniva li novu stranku, Hasanbegović je odgovorio da će se to na vrijeme znati.

Odbijamo sudjelovati!

– Suočeni s bezobzirnim pokušajem razbijanja stranke, mi, članovi Predsjedništva i sudionici I. redovitog sabora NHR-a, okupljeni u Zagrebu, izvješćujemo svoje članove i pristaše da odbijamo sudjelovati u bezumnome i politički samoubilačkom igrokazu koji je pod nepoznatim utjecajem, ali s uočljivim motivima i za račun lako prepoznatljiva krajnjega korisnika, egoistično upriličila sazivačica protustatutarnog druženja pod nazivom tzv. sabora NHR-a u Zadru. Instrumentu Plenkovićeve protunarodne i trgovačke tzv. hrvatsko-srpske koalicije (Ministarstvu uprave) hoće se prepustiti političko i personalno oblikovanje nacionalističko-slobodarskog dijela hrvatskoga političko-stranačkog života – priopćio je Hasanbegović.

Kada je riječ o politici ujedinjavanja Neovisnih sa Suverenistima, Bruna Esih tvrdi da je najveći protivnik toga bio Hasanbegovićev pristaša Tomislav Jonjić, a da ona nije imala problem s ujedinjavanjem, nego s produženim rukama koje su iza tog projekta.

Komentara 88

CR
CrveniJohn
17:50 22.07.2019.

N z H.Ništa nas neće slomiti.Mi smo Hrvati A ovo je Hrvatska To je naš Dom i rođeni smo da biste za njega borili i slobodu stvorili.

Avatar El-Delinquente
El-Delinquente
17:14 22.07.2019.

Mozda se sada nadje pameti i spoji sa Tomasickom. Hasanbegovic ili Esih ce sada pokazati tko je otvoren za suradnju, da desnica napokon postane faktor.

Avatar Bond007
Bond007
17:56 22.07.2019.

Nažalost komunizam je još uvijek jak u Hrvatskoj,... Treba to istrijebiti, ali kako ? Možda na isti način kako je to nekada radio Tito ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije