Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pod kotačima sudbine

Nisam bio vani 11 godina. Treba mi 2500 kn da opet osjetim sunce...

skrtic3
Ljiljana Vanjak
21.06.2011.
u 09:54

Josip Katić nepokretan je, bez potkoljenice, ozlijeđene druge noge i s kukom koji je napala bakterija

- Skoro 11 godina nisam izašao van, na zrak. Samo onda kad me Hitna vozi doktoru ili u bolnicu, kazuje nam Josip Katić iz Keića kod Generalskog Stola. Svijet se tom 58-godišnjaku, koji je gotovo 20 godina radio kao kondukter, srušio 28. rujna 2000., kada je na zagrebačkom željezničkom kolodvoru pao pod kotače manevarke, lokomotive za razmještanje vagona.

Brižna supruga

Izgubio je stopalo i lijevu potkoljenicu, pukli su mu zdjelica, desna noga i kuk.

– Ostao je nepokretan, a zbog bolničke bakterije kuk nije mogao biti operiran. Zbog izvaljenog kuka ne može sjediti, samo ležati – priča Slavica, supruga koja se o njemu sama brinula 24 sata dnevno do prije četiri godine. Od tada, zahvaljujući dugoreškoj Udruzi invalida rada, osobna asistentica dolazi četiri sata dnevno.

Josipov je krevet pored prozora. Vidi bratovu kuću, obližnji šumarak i travu... samo jednu sličicu njegovih Keića, koji su zbog krasne prirode i ljepotice Mrežnice mnogima omiljeno odredište. Ništa od toga Josip ne može vidjeti. Ni udahnuti mirise pokošene trave ni čuti zvukove koji dopiru s druge strane kuće. Tek nekoliko metara i pet stepenica nepremostiva su prepreka njegovu izlasku van. A svladalo bi je 2500 kuna. Toliko su dobili od Centra za socijalnu skrb, toliko još nedostaje.

– Probali smo drvenu rampu, ali nije dovoljno čvrsta. Rješenje je teleskopska, koja se može razvući koliko treba. Na nju bi išla ležeća električna kolica i Josip bi mogao van – opisuje Slavica. – Ta su kolica lanjski dar HŽ-a. Nakon 10 godina posjetili su ga iz bivše firme.

Mnogi koji su dolazili dok je Josip bio zdrav više ih ne posjećuju, ne pitaju Katiće kako im je, treba li im kakva pomoć. A Josip, opisujući desetljeće muke, gotovo sramežljivo priznaje da ne voli tražiti.

Okončanje spora

Iako je, kao branitelj, bio ranjen u kralježnicu, a u nesreći na poslu ostao nepokretan, još ima rješenje o 90-postotnoj invalidnosti.

– Treba na ponovne preglede, skupljati papire – objašnjava supruga, dodajući da se nadaju da će uskoro biti okončan 10-godišnji spor s HŽ-om, a Općina asfaltirati put od glavne ceste do njih kako bi zimi ona lakše očistila snijeg, a auto Hitne stigao do njih kad Josipu zatreba liječnička pomoć.

Ključne riječi

Komentara 11

VE
velika
11:48 21.06.2011.

da, molimo vas broj računa, iskrena i skromna priča

AN
Anigo
11:58 21.06.2011.

obavezno objavite broj računa, da se može čovjeku pomoći. hvala

IP
indigo psy
10:15 21.06.2011.

jel moze broj ziro racuna da se covjeku uplati ??? molim vas

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije