Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTVORENO

Nina Obuljen Koržinek: Zakon o elektroničkim medijima zabranjuje cenzuru

Nina Obuljen Koržinek
Screenshot HRT
17.11.2020.
u 07:27

Obuljen Koržinek rekla je da se dogodila zlonamjerna zamjena teza i optužba za cenzuru, napomenuvši da zakon izrijekom u uvodnim člancima zabranjuje cenzuru te da postoje i presude Europskog suda za ljudska prava koje ne izuzimaju od odgovornosti nakladnike ako se pojavi ono što kolokvijalno nazivamo govor mržnje.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek odbacila je u sinoćnoj HRT-ovoj emisiji Otvoreno kritike na račun novog Zakona o elektroničkim medijima poručivši da on u svojim uvodnim člancima zabranjuje cenzuru.

Naime, prijedlog novog Zakona izazvao je nezadovoljstvo kod nekih bog strogih odredbi vezanih uz uredničku odgovornost za komentare koji se objavljuju ispod članaka.

– Uvijek su ti zakoni traženje nekog kompromisa koji će s jedne strane postaviti jasni regulatorni okvir, uvijek podizati standarde, čuvati medijske slobode, uzeti u obzir, o čemu smo ovaj put posebno vodili računa, potencijale uopće hrvatskog tržišta, jer ovaj zakon se primarno odnosi na komercijalne medije, i, naravno, zaštititi one koji su najranjiviji, to je u ostalom i fokus Direktive – rekla je ministrica Obuljen Koržinek, piše HRT.

Voditelj je ustvrdio kako su  najveće nezadovoljstvo izazvale stroge odredbe vezane za uredničku odgovornost za komentare ispod članaka na elektroničkim medijima.

– Bilo je pet komentara u javnoj raspravi na taj članak, od toga su tri bila afirmativna, dva su problematizirala tu odredbu. Ništa se revolucionarno nije dogodilo, osim što je eksplicitnije napisano da su nakladnici odgovorni za taj sadržaj – rekla je.

Obuljen Koržinek rekla je da se dogodila zlonamjerna zamjena teza i optužba za cenzuru, napomenuvši da zakon izrijekom u uvodnim člancima zabranjuje cenzuru te da postoje i presude Europskog suda za ljudska prava koje ne izuzimaju od odgovornosti nakladnike ako se pojavi ono što kolokvijalno nazivamo govor mržnje.

Govor mržnje kao takav ne postoji, on ne postoji ni u Kaznenom zakonu ni u medijskim zakonima. Mi kolokvijalno jedan zbir različitih kaznenih djela nazivamo govorom mržnje – rekla je Obuljen Koržinek.

Komentara 7

Avatar Briselska junačina
Briselska junačina
07:40 17.11.2020.

Trebalo bi odgoditi donošenje ovakvih totalitarnih i fašistoidnih zakona dok traje zabrana okupljanja. Ovo je čisto ud-baško korištenje situacije pandemije kako bi se usvojili notorni cenzorski zakoni.

Avatar Briselska junačina
Briselska junačina
08:21 17.11.2020.

Urednik je odgovoran za sadržaj komentara čitatelja isto kao što je gradonačelnik odgovoran za sadržaj grafita. Dakle, nije. Nadalje, u pravnoj državi SAMO sud može odlučiti je li nešto protuzakonito, i medij ne može biti kažnjen za sadržaj nekog komentara sve dok sud nije donio odluku da je taj sadržaj protuzakonit i dok nije naredio mediju uklanjanje istog, a ovaj to nije napravio. Sve drugo je elementarni totalitarizam, u ovom slučaju eurofašizam.

DU
Deleted user
07:54 17.11.2020.

To što ona želi uvesti je čista cenzura. Urednici portala ne mogu potpuno kontrolirati što se u komentarima piše osim ako svaki post ne bude prvo pročitan i odobren za objavu. Kako ne bi snosili odgovornost urednicima će jedino preostati uvesti potpunu cenzuru na komentiranje ili ga potpuno ukinuti. Zna ona itekako dobro da se radi o cenzuri koja se uvodi posredno preko urednika. Zakon ne traži cenzru ali će kazniti svakoga urednika koji neće cenzurirati. Stvarno moraš biti pokvaren da ovako nešto uvodiš i onda tvrdiš da se ne radi o cenzuri.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije