Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nije dobio poziv

Nikolić pozvao srpske stranke da ruše Pupovca

Tomislav Nikolić (1)
Foto: AFP/Pixsell
1/3
14.06.2012.
u 10:00

Novi srbijanski predsjednik Pupovcu ne može oprostiti stav o Kosovu i zahtjev da se distancira od svoje prošlosti

Novi srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić na svojoj je inauguraciji u ponedjeljak ipak imao, osim veleposlanika Željka Kuprešaka, još nekoliko uzvanika iz Hrvatske. Bili su to predstavnici političkih stranaka srpske manjine u Hrvatskoj. Po izboru Tome Nikolića u tom sastavu nije bilo Milorada Pupovca, lidera Samostalne demokratske srpske stranke, a bili su tu Veljko Džakula, predsjednik Upravnog odbora Srpskog demokratskog foruma, Milan Rodić iz Srpske narodne stranke te Dragan Todić iz nedavno osnovane Naše stranke, kao i predsjednik Naše stranke Jovan Ajduković.

Razočaran Tadićem

Srbijanski predsjednik podržao je namjere tih stranaka da se udruže kako bi se afirmirali u Hrvatskoj i, što je još važnije, pokušali eliminirati ili barem umanjiti ulogu Milorada Pupovca i ostalih iz SDSS-a koji već godinama zastupaju interese Srba u Hrvatskoj. Džakula, koji je u ožujku 1991. godine bio vođa pobune Srba u Pakracu, kaže kako je još prije nekoliko mjeseci potpisan ugovor sa Srpskom naprednom strankom Tome Nikolića.

– Na prošlim izborima 2008. godine podržao sam Borisa Tadića i razočarao se. Tadić me u početku zvao na razgovore u Beograd, ali kasnije je zvao isključivo Pupovca. Nikolića je narod u Srbiji izabrao i on nas je pozvao, ali ne sviđa mi se što nije pozvao sve predstavnike manjine u Hrvatskoj, pa i Pupovca, nije dobro tu raditi razlike – kaže Džakula.

Nakon inauguracije predstavnici Srba iz Hrvatske razgovarali su i s Ivicom Dačićem, liderom socijalista. Na pitanje sjeća li se Tome Nikolića iz rata, iz vremena kad su obojica bili u okupiranoj Slavoniji, Džakula kaže kako se nikad nije slagao sa Šešeljevim radikalima, kojima je Nikolić tada pripadao, te da Nikolića u to doba nije upoznao. Džakula je, zajedno sa Srpskom narodnom strankom, Demokratskom partijom Srba Mitra Kojadinovića i Našom strankom, nedavno s Nikolićevom bivšom strankom sklopio sporazum o suradnji.

– Neće biti ujedinjenja naših stranaka jer su tu razne liderske želje i ambicije, ali to je proces kako bismo učinili nešto za prava Srba u Hrvatskoj, koji su još građani drugog reda – kaže Džakula. Ističe kako Pupovac gotovo ništa ne čini za prava Srba, koji, kaže, imaju problema na mnogim područjima, pa i s dobivanjem državljanstva, te kako je Pupovac bio u funkciji HDZ-a. Pupovac se zacijelo zamjerio Nikoliću i svojim stavom o Kosovu i time što je primio parlamentarce s Kosova i obećao im potporu.

Gurao se za Kosovo

– Nije se Pupovac baš morao gurati da istakne svoj stav o Kosovu, koji je bolno pitanje za Srbiju – kaže Džakula. Pupovac se, međutim, jasno opredijelio i kad su bile u pitanju sporne izjave novog srbijanskog predsjednika. – Predsjednik Nikolić morat će se distancirati od svoje prošlosti, koja predstavlja opterećenje za suradnju Hrvatske i Srbije. Stare i nove Nikolićeve izjave odgodile su pripreme za suradnju Ive Josipovića i Tomislava Nikolića – komentirao je nedavno Pupovac. Džakula, pak, kaže kako će Nikolić, upravo zbog toga jer su na njega pale sumnje, biti otvoreniji i tolerantniji u suradnji sa zemljama regije.

Komentara 109

Avatar ferdinand_ni
ferdinand_ni
10:06 14.06.2012.

Nikolić ide na širenje svog utjecaja među Srbima na ovome prostoru "ispod tepiha".

ZX
zark x
10:16 14.06.2012.

Bas me zanima dali Tomo voli jesti pecene lignje. Ja sam ribar sa splitske peskarije. Ovih dan ima mnogo lignji na prodaju.

DU
Dudek
09:19 15.06.2012.

Administratore jesi li i ti jedan od ljigavih.Briši tako su te naučili tvoji. Istina boli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije