Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kolumna
Povratak na članak

Nikolić liječi frustracije na Hrvatima

Reagira kao čangrizava svekrva koja želi napakostiti nevjesti koju nikako ne želi u svojoj kući, a ne kao državnik koji se brine za sve svoje građane

Komentari 68

AJ
ajmo
12:51 11.09.2014.

To su Hrvati Bunjevci a Nikolić je potomak Osmanlija iz 17 stolječa tako se i ponaša.

VL
Avatar Anonimac3
Anonimac3
13:26 11.09.2014.

Citat o Bunjevcima ..................................... "Bunjevci su grana hrvatskog naroda koja se, tijekom i poslije kršćansko-turskih ratova u našim krajevima, naseljavala na širokim, uglavnom opustjelim, područjima središnje i sjeverne Dalmacije, Like i Hrvatskog Primorja, te sjeverne Bačke.................................... Pripadnici su Rimokatoličke crkve,ve, a govore štokavsko-ikavskim dijalektom. Bunjevci su se doselili u te krajeve iz Dalmacije odnosno nekadašnjeg Hercegovačkog sandžaka, to jest zaleđa Zadra i susjedne Hercegovine. Bunjevaca najviše ima u velebitskom području i sjevernoj Bačkoj, te u Lici i istočnoj Slavoniji i zapadnom Srijemu. Najveći bunjevački grad u Bačkoj je Subotica. Osim u subotičkoj ima ih i u somborskoj općini, te u mađarskom gradu Baji i okolici. Nekada je Segedin bio bunjevački grad no danas se smatra kako su se Bunjevci asimilirali (pomađarili) tijekom 18., 19. i 20. stoljeća."

VL
Avatar Anonimac3
Anonimac3
13:31 11.09.2014.

Prvi pokusaji srpske administracije da asimilira Bunjevce, bili su svrstavanje brojnih Bunjevaca pod kategoriju "katolicki Srbi". Zbog otpora i u konacnici neuspjeha te akcije, krenulo se s politikom vezivanja Bunjevaca samo za regionalno ime odnosno dryanja sto dalje od hrvatstva. Koliko je dugotrajna i opsezna ta politika vidimo iz podatka da je vojna obavjestajna sluyba iz Subotice poslala 1934. izvjestaj sefu te sluzbe u Beogradu "da je sva bunjevacka inteligencija i najmanje 80% bunjevackog naroda potpuno hrvatski i strogo katolicki, ne samo orijentisana, nego i odusevljeno zadahnuta"

VL
Avatar Androkoma
Androkoma
12:49 11.09.2014.

Nisam bio obozavatelj naseg premijera i predsjednika ali od kad je nastala ova afera ti mi se likovi defiitivno gade! Predsjednik i premijer su u najmanju ruku trebali srpskog ambasadora/konzula poslati nazad u beograd i prekinuti diplomatkseodnose sa srbijom na svakoj razini dok se ova situacija ne ispravi! Ne kuzim koja je ovo isto fora, mislim na Stipeprof i Domagoj, uzeli ste Hrvatska imena kao korisnicka imena a srbi ste i dosli ste ovdje provocirati Hrvate! Sto zelite sa tim postici?

VL
NE
Neonacionalist
13:15 11.09.2014.

Srbija je zemlja koja ne podnosi nacionalne manjine i teži tome da bude etnički čista , nakon što je Beogradski pašaluk oslobođen od Turaka tokom 19.st. oni su protjerali sve muslimane i Turke tako da je Uža Srbija i danas etnički najčistiji prostor Balkana sa preko 95% Srba iako je prije bilo znatno drukčije . Muslimani na Sandžaku i Albanci na Kosovu su se održali zahvaljujuči tome što su kasno pripojeni Srbiji odnosno okupirani od Srbije tek 1913.u Balkanskim ratovima nakon čega je uskoro usljedio 1.svj.rat i niz drugih okolnosti koji nisu pogodovali i tako nisu uspjeli očistiti te prostore od nesrba iako su vršili razne pritiske i pokolje i nastojali kolonizirati i posrbiti stanovništvo , još je to dobro i išlo no zeznia ih je 2.svj.rat i prvo raspad kraljevine Juge te stvaranje komunističke Jugoslavije u okviru koje su Albanci dobili autonomiju, itd. Ipak, ono što nisu uspjeli tada, nastojali su nadoknaditi 90-tih , no onda ih je spriječio NATO a da nije imali bi sada etnički čisto srpsko Kosovo što su dugo priželjkivali a Albance bi protjerali preko Prokletija , opet uspjeli su s druge strane izboriti pola etnički čiste Rep.Srpske i po prvi put u povjesti priječi Drinu i tu uspostaviti svoju državu ilitiga državu u državi.

VL
GU
gustirna
13:38 11.09.2014.

Ustvari nije kriv nikolic vec drug bajic i crveni dorh koji nije optuzio cetnickog vojvodu nikolica za ratni zlocin, iako o tome postoji tona dokumentacije u srbiji.zasto, pokusajte pogoditi.iako nikolic vjerovatno nije bio clan koljacke komunisticke partije kao drug bajic........

VL
TT
tik tak
14:43 11.09.2014.

Pa naravno da po Hrvatima mogu svi udarati kad nas nema tko štititi,što ocekivati od našeg predsjednika koji se s tim četnikom triput ljubi koji na poklon prima četničku knjigu na poklon "naš" mu ministar šalje školske udžebenike na recenziju prewmijer nakon toga daje izjavu kako je to samo nespretna izjava Nikolica,pa vas pitam dokad ce to tako?Neznam boje li se oni Srpskih politicara ali je cinjenica sa ih stalno šecu ko malu djecu da ne napišem nešto drugo jer ce me odmah blokirati.

VL
LI
Livijo
13:04 11.09.2014.

Hrvati trebaju reci "fala bogu da ga ima (mislim Nikolica)" inace daje Tadic Jugosfera bi vec disala punim plucima, ovako znamo na cemusmo.

VL
DU
Deleted user
13:46 11.09.2014.

Ma briga me za lijecenje Nikolicevih frustracija, no pitam novinara jel nas predsjednik Josipovic poslao sluzbenu protesnu notu iz svog ureda ili je samo dao neku izjavu na nekom placu???

VL
Avatar MK
MK
15:54 11.09.2014.

Bunjevci su konstitutivni dio hrvatskoga naroda i raznolikog hrvatskog kulturokruga. No po naj novijem izgleda da je manji dio Bunjevaca (sa naglaskom na "manji dio") izgubio hrvatski identitet i deklarira se samo jos Bunjevcima - i to svakako treba tako i prihvatit kao cinjenicu. Ipak, mada taj manji dio Bunjevaca prestaje biti konstitutivni dio hrvatskog naroda, on postaje satelit hrvatskog naroda ali ostaje i sastavni dio raznolikog hrvatskog kulturokruga odnosno njegova podskupina. No intrigantno je nesto drugo - sa prihvacanjem skolskih udzbenika na cirilicnom pismu kao "Bunjevackim udzbenicima" u stvari dogada se odbacivanje i bunjevacke kulturne bastine i tradicije od te skupine, i time i bunjevckog identiteta samog (a nesamo hrvatskog). Znaci - Bunjevci koji prihvacaju cirilicu, iskrivljavaju bunjevacku kulturnu bastinu i tradiciju i nemaju vise osnove sebe i svoju novu kulturu zvati bunjevackim imenom. U glavnom onaj manji dio Bunjevaca koji prihvaca udzbenike Tomislava Nikolica, izgubio je u stvari identitet Bunjevacke kulturne bastini i tradicije – a identificira se po novom sa sluzbenom politikom Srbije protiv Bunjevaca i bunjevacke kulturne bastine i tradicije i samo iz svega zeli ukrast bunjevacko ime...

VL
AP
apolon
14:06 11.09.2014.

Povrdu mog prethodnog posta možemo naći u mnogim argumentima današnjice,primjerice ...sadašnji lijevi top-političari nikada ne upotrebljavaju a još manje kvalificiraju pojam veliko-srpstva kao agresore na Hrvatsku,iako je to činjenično posve točan i povijesno i s p r a v aposve točan i povijesno i s p r a v a n pojam...naime tim pojmom ,isključeni su mnogi Srbi koji nisu željeli sudjelovali u agresiji na Hrvatsku!!!

VL
AP
apolon
13:57 11.09.2014.

@ gustirna je dotaknuo bit problema...naime, ne predstavlja nama problem veliko-srbin Toma Nikolić , već je problem naša politika koja je djelomično prihvatila veliko-srpsku koncepciju zastupajući Britanske regionalne interese o građanskom ratu u kome nije bilo ( Vukovaru) genocida ...posljedicailo ( Vukovaru) genocida ...posljedica te politike bilo je smišljeno zaoštravanje spram branitelja Vukovara kojim se željelo isprovocirati Vukovarske branitelje i prikazati ih kao nazadne ili ekstremne desničare .Budući da nositelji takve politike ne žele mijenjati svoju politiku dužni smo kao savjesni građani ove zemlje pozvati iste na odgovornost (ne samo političku) jer ne vode računa o nacionalnim interesima!

VL
Avatar MK
MK
17:35 11.09.2014.

...ako je latinica ravnopravno pismo srpskog jezika - zasto onda cak i bunjevacki udzbenici moraju biti na cirilici? ...ako je latinica ravnopravno pismo srpskog jezika - zasot ploce cak i u Vukovaru moraju biti na cirilici? ...Politika cirilice u bunjevackim udzbenicima je politika cirilice u Vukovaru!

VL
LI
livoguza2
19:38 11.09.2014.

Koje frustracije, Dražene. Josipovićev prijatelj Nikolić progoni Hrvate i nastoji ih asimilirati. On je, jarane, četnički vojvoda, sljednik Draže Mihailovića-Čiče. A na Wikipediji možeš pročitati Dražin program koji je četnicima i danas zakon. Lp.

VL
BM
Boris Markovic
10:33 12.09.2014.

@bakulušić: Kertez je pravi Madjar. Taj misli kak ja Dalmacija Madjarska.

VL
BA
bakulušić
21:52 11.09.2014.

Stipeprof, i Domagoj Karamarković, ja vidim da ste vi pametni i da svašta znate. Onda sigurno znate kako je Mihalj Kertes, vođa "jogurt revolucije" u Vojvodini pomogao Bunjevcima da se izjasne tko su. Sjećate se kako je govorio: "Tko kaže da je Hrvat, ubijte ga kao kera kraj tarabe". Ta zapovijed nikada nije opozvana a on je postao ravnatelj Carinarnice u Beogradu. Strah za goli život natjera čovjeka da svašta kaže. A vi bez straha svašta govorite i svakako se izjašnjavate. Poštujte onoga tko vam je to omogućio.

VL
SE
sestrićna
20:20 11.09.2014.

što se hr politikva više bude ponašala "drugarski" to će ju srpska doživljavati slabašnijom..oluja je pokazala da njihova politika poštuje samo jačega..

VL
SE
sestrićna
11:24 12.09.2014.

ovo je zahvala drugarima na uvođenju ćirilice u vukovar...

VL
BM
Boris Markovic
23:07 11.09.2014.

@bakulušić: Kertez je Madjar, tak da bu to i ocekival.

VL
BM
Boris Markovic
17:43 11.09.2014.

@MK: Prav velis. Cirilica se ne smije tolerirati.

VL
« 1 2 3 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.