Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIKOLA GRMOJA

'Plenković misli da Talijanima moramo dopustiti iskorištavanje mora'

Nikola Grmoja
Patrik Macek/PIXSELL
29.06.2017.
u 10:14

Mislim da je vrijeme za suverenu politiku koja razvija odnose sa susjedima, ali vodi računa isključivo o nacionalnim interesima, kazao je Grmoja.

Most traži proglašenje isključivog gospodarskog pojasa, poručio je danas u Saboru Mostov Nikola Grmoja te zaključio da je vrijeme da Hrvatska počne voditi suverenu vanjsku politiku koja vodi računa o nacionalnim interesima. Do sada, dodaje, nije bilo tako, a smatra kako i neće biti s obzirom na stavove premijera Andreja Plenkovića. Pritom se referirao na jučerašnju raspravu koju su on i Miro Bulj vodili s premijerom, u kojoj su od njega tražili odgovor na pitanje što se događa s proglašenjem isključivog gospodarskog pojasa koje je dogovoreno tijekom pregovora HDZ-a i Mosta o sastavu Vlade, kao i odgovor na pitanje je li premijer izvijestio Njemačku da Hrvatska samostalno planira graditi svoju optičku mrežu. Odgovore nisu dobili, podsjeća Grmoja, već samo „patroniziranje premijera“.

– Jučerašnje ponašanje i odgovori premijera Plenkovića nastavak su bijedne podaničke politike od vremena Ivice Račana pa do HDZ-ova izglasavanja sporazuma o arbitraži 2010. godine, umjesto da smo se držali međunarodnog prava. HDZ-ova vlada tada je podlegla slovenskim pritiscima zbog ulaska u EU – kaže Grmoja. Premijer mu nije želio, dodaje, direktno odgovoriti što je poduzeto u vezi s proglašenjem gospodarskog pojasa, a to ga, dodaje, i ne čudi s obzirom na to je tijekom pregovora Mosta i HDZ-a bilo jasno da je premijer protiv toga, ali nije i međunarodni tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier. Premijer je, umjesto odgovora, nastavlja Grmoja, rekao kako se sigurno ne sjeća jer je bio mlad te kako je Hrvatsku u siječnju 1992. godine posjetio talijanski premijer i dao podršku samostalnosti RH.

– Time je rekao da Hrvatska nema pravo na isključivi gospodarski pojas, iako je Europska komisija još 2013. rekla da ga možemo proglasiti. On misli da iz zahvalnosti Talijanima moramo dopustiti iskorištavanje našeg mora. Pitam vas, kolege i kolegice zastupnici, što ćemo iz zahvalnosti dati Turcima, Austrijancima ili Nijemcima – jučer sam premijera pitao je li upoznao Njemačku s našim planom da sami gradimo agregacijsku optičku mjeru koja je pitanje nacionalne sigurnosti, slobodnog tržišta i nižih cijena za građane – komentira Grmoja te dodaje kako mu premijer opet nije ništa odgovorio, pa ga zanima hoćemo li u svjetlu tog odgovora dati Deutsche telekomu da gradi našu optičku mrežu.

– Mislim da je vrijeme za suverenu politiku koja razvija odnose sa susjedima, ali vodi računa isključivo o nacionalnim interesima, ali mi takvu politiku do sada nismo imali. Od jučer je jasno i da Plenković ne misli voditi takvu politiku – zaključio je Grmoja.

Komentara 29

Avatar Feniks
Feniks
10:46 29.06.2017.

Treba proglasiti pojas. A onda kuda će zlovenci osim kroz naše ili talijansko more. Nece biti medjunarodnih voda pa nema ni glupog koridora.

LA
like_a_boss
11:25 29.06.2017.

Plenković - Pupovac koalicija ne smije protiv manjina. Talijani u Hr bi se osjećali ugroženo.. U stvari, Plenkovića toliko malih uhljeba drži za muda, on nema veze sa vladanjem, on je briselsko kukavičje jaje u hdz-u.

TT
TTjac
11:00 29.06.2017.

Ne možete Grmoju prozivati za neispunjena predizborna obećanja kad više nije u poziciji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije