Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZABORAVLJENI KRANJČAR

Rijeka je posljednja šansa za spas karijere velikoga nogometaša

Niko Kranjčar
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
15.12.2015.
u 21:45

Cijele protekle jeseni odigrao je samo mizernih devet minuta za kijevski Dinamo.

Zapitate li se ikad gdje je nestao Niko Kranjčar (31), nekada najveći talent hrvatskog nogometa, nezamjenjivi i nedodirljivi reprezentativac i hrvatski rekorder po broju nastupa u engleskoj Premijernoj ligi?

Nestao nije, jer je viđen u Zagrebu ovih dana, u društvu svoje djevojke, glumice Zrinke Cvitešić. No, na žalost, čini se da je s obzora potpuno iščezao onaj čijemu smo se majstorstvu nekada divili, koji je osvajao naslove prvaka s Dinamom i Hajdukom, koji je zabijao Brazilu u Splitu, rušio Engleze na Wembleyju, blistao protiv Nijemaca u Klagenfurtu...

Da, prijavljujemo nestanak Nike Kranjčara, vrhunskoga nogometaša, neka se javi onaj tko ga je posljednji vidio na djelu!

U toj zasad besplodnoj potrazi po ukrajinskim bespućima, uspjeli smo pronaći tek jedan trag Nikina boravka na istoku Europe, toliko kratkoga i neočekivanoga da ga nisu zabilježile čak ni nadzorne, ni službene kamere ukrajinskoga saveza. Naime, zaboravljeni Niko Kranjčar odigrao je cijele protekle jeseni samo mizernih devet minuta za kijevski Dinamo. Bilo je to u utakmici ukrajinskoga kupa protiv Obolona (23. rujna), u kojoj je Niko u 81. minuti zamijenio izvjesnoga Vitalija Bujalskog.Potragu smo stoga proširili i na druge dijelove Europe u kojima je Kranjčar boravio, pa smo došli i do ovih saznanja: posljednji ligaški nastup Niko je upisao u svibnju 2015. za QPR protiv Manchester Cityja. Tada je na travnjaku proveo 12 minuta.

I tu mu se praktički gubi svaki trag. Znamo da je u završnici engleskog prvenstva bila stigla još jedna ozljeda, zbog koje mu je propao odlazak na SP u Brazil, i sve je od tada krenulo nizbrdo. Karijera u slijepoj ulici: lukrativni ugovor u Kijevu, ali i potpuni izostanak bilo kakve sportske ambicije.

Kad smo već kod Nikine faktografije, dodajmo i da je posljednji put svih 90 minuta odigrao još u veljači ove godine protiv Sunderlanda, a posljednji pogodak postigao u siječnju protiv Stoke Cityja. I od tada potpuna suša. Zna li netko uopće u kojemu će smjeru krenuti Nikina karijera? I hoće li uopće krenuti? Ima li Niko želju igrati ozbiljan nogomet?

Posljednjih dana pojavila se informacija da je Niko Kranjčar na listi želja Rijeke. Pojačanje za furiozan proljetni finiš prvenstva, u kojemu će se Rijeka utrkivati s Dinamom za naslov prvaka. Taj transfer povezan je i s mogućim angažmanom Nikine djevojke Zrinke Cvitešić u riječkome HNK, stoga par navodno već traži stan u Rijeci. Poveznica s Rijekom je i Riječanin Emil Žgur, dugogodišnji Nikin zastupnik i obiteljski prijatelj.

Tek mu je 31 godina

Službena Rijeka za sada mudro šuti, što će dodatno pojačati intrigu oko ovoga transfera, o kojemu se šuškalo još u rujnu.

Pitali smo trenera Rijeke Matjaža Keka o Kranjčaru. Najprije se slatko nasmijao. A onda ozbiljan ton.

– Posljednjih se dana Kranjčarevo ime povezuje s Rijekom, međutim, mi u klubu o njemu još nismo razgovarali. Interes Rijeke uvijek je dovesti kvalitetnoga igrača, ako je to u našim financijskim mogućnostima i, naravno, ako on to želi – kaže Kek.

Kakav je vaš stav o Kranjčaru?

– O njegovoj kvaliteti suvišno je govoriti. On je jedna od najznačajnijih figura hrvatskog nogometa. Istina, imao je problem s minutažom u Kijevu, što se povezuje i s njegovom upitnom željom za nogometom. A Kranjčaru je tek 31 godina, i pitam ja vas: pa tko u tim godinama ne bi želio igrati? Znate, nije sve u mladosti, ima nešto i u iskustvu, a Kranjčar ga zaista ima. Uvjeren sam da u tim godinama on može igrati najbolje u karijeri – dodao je Rijekin strateg, otvorivši tako velikoj zvijezdi širom otvorena vrata Rujevice.

Na potezu su sada predsjednik Damir Mišković i sportski direktor Rijeke Srećko Juričić. Niko Kranjčar im je nadohvat ruke, zvijezda kakva se još nikada nije pojavila na Kvarneru, nogometaš koji svome bogomdanome talentu duguje još jednu šansu.

Naime, Niko Kranjčar u Kijevu je proteklih pola godine nominalno bio član prve momčadi, a trenirao je s drugom jer ga trener Sergej Rebrov nije imao u planovima. Iako ga je bio prijavio za Ligu prvaka, nije mu dao niti jednu minutu.

Stoga je ovaj siječanj prekretnica u Nikinoj karijeri. Ugovor mu istječe na ljeto i već sada može bez odštete potražiti novi klub. A teško da bi mogao dobiti bolju priliku za novi uzlet od ambiciozne, zahuktale Rijeke.

Izborniku na oku

Niko bi tako dobio priliku postati prvi nogometaš koji bi osvojio naslov prvaka s tri najveća hrvatska kluba, riječka publika dočekala bi ga kao kralja, a usto bio bi na oku izborniku Anti Čačiću. Kranjčar se, naime, nikada nije oprostio od reprezentacije i uvijek je isticao privrženost nacionalnom dresu. Najteži udarac doživio je u ljeto 2014. kada mu je zbog ozljede propao odlazak na SP u Brazil.

Prošloga ljeta Niko je bio odbio ponudu za posudbu u švicarski Sion. Ta prilika nije mu se činila dovoljno atraktivnom, barem tako kažu ukrajinski izvori. Rijeka je nešto sasvim drugo: možda i posljednja "stopostotna šansa" za povratak u nogometni život.

>> Cico Kranjčar: Predsjednika Rijeke ništa ne košta da okrene Nikin broj

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije