Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Blago njima!

Nikad ne biste pogodili koji problem muči Norvešku!

Oslo
01.05.2013.
u 14:58

Polovica Osla snabdijeva se toplinom iz tvornica u kojima sagorijeva otpad i koje zbog velike količine recikliranja ne mogu nabaviti dovoljno smeća

Mogli bismo reći da glavni grad Norveške muči problem koji bi i Hrvati poželjeli, a to je manjak smeća.

Naime, polovica Osla snabdijeva se toplinom iz tvornica u kojima sagorijeva otpad i koje zbog velike količine recikliranja ne mogu nabaviti dovoljno smeća, piše New York Times.

U prikupljanju smeća nadmeću se i s gradovima sjeverne Europe, pa i Stockholmom koji je uspio nagovoriti neke manje norveške gradove da im predaju svoje smeće. Smeće uvoze čak i iz Irske.

Tvornice za spaljivanje otpada na sjeveru Europe mogle bi obraditi oko 700 milijuna tona smeća godišnje, no proizvode samo 150 milijuna tona.

Zbog gradnje novih tvornica diljem Europe, u Švedskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj i Austriji, direktor norveške agencije za recikliranje otpada zabrinut je kako će sve te tvornice nabaviti smeće.

Smeće je postalo roba koja je sve više tražena, no Norvežani su izbirljivi. Talijansko smeće iz Napulja u Norveškoj ne prolazi, rekao je Hege Rooth Olbergsveen, viši savjetnik u programu zbrinjavanja otpada u Oslu, jer "nije čisto i sigurno poput engleskog".

>>U Zagrebu se skrivalo čak 32,6 tona otpada i još ga ima...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije