Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIKAD GORA KRIZA

Potresne scene iz Somalije: Novinari BBC-ja svjedočili smrti dječaka (2) koji je u bolnicu došao s 4,6 kg

Hajira Ali, a Somali woman displaced by the worsening drought due to failed rain seasons, holds her malnourished child Farhia Hassan, 2, at the paediatric ward in the Banadir Hospital of Mogadishu
Foto: FEISAL OMAR/REUTERS
1/3
24.10.2022.
u 12:33

Na dan posjeta BBC-a, u bolnici je bilo stotinjak žena koje su dojile svoju pothranjenu djecu, čekajući da ih liječnici i sestre izvažu i procijene.

Svijet je rastresen i ne vidi, a humanitarne pomoći nije stigla ni polovica od onog koliko je potrebno da se donekle prebrodi suša. Stanje u Somaliji i više je nego ozbiljno, javlja BBC, prenoseći podatke UN-a koji kažu da će pomoć u hrani ondje, u narednim mjesecima, trebati 6,7 milijuna ljudi, odnosno oko 40 posto stanovništva. Peta kišna sezona propala je, pišu novinari BBC-a koji su otišli na teren u Afriku, a znači to da Somalija prave padaline nije vidjela više od dvije godine, što se nije dogodilo već otprilike četiri desetljeća. Koliki je kiša spas, najbolje znaju majke koje stoje u redovima kako bi potražile pomoć za svoju djecu u maloj bolnici u Dollowu, prašnjavu gradiću na granici jugozapada države. Jedna od njih je, opisuju BBC-jevi novinari, i 22-godišnja Hawa, koja je u bolnicu stigla s dvogodišnjim Abdiwalijem Abdijem, teškim tek nešto više od prosječnog novorođenčeta. Hawin sin imao je samo 4,6 kilograma.

- Nemamo hrane za njega, ali susjedi su nam pomagali - rekla je Hawa za BBC, gledajući sina koji je tjednima imao vrućicu i proljev, a za kojeg su roditelji tek sad potražili pomoć. Nije on jedini, u bolnici je 17 kreveta na "odjelu za stabilizaciju" i svi su popunjeni pothranjenom djecom. Samu je zdravstvenu ustanovu osnovala britanska vlada uz pomoć drugih, a osoblje je stiglo onamo kako bi liječilo ne samo u bolnici, već i u unutrašnjosti države, gdje su mnoga sela pod kontrolom militantne islamističke grupe al-Shabab. Na dan posjeta BBC-a, u bolnici je bilo stotinjak žena koje su dojile svoju pothranjenu djecu, čekajući da ih liječnici i sestre izvažu i procijene.

- Stanje će ovdje biti vrlo loše. U ovom trenutku očekujemo samo pogoršanje, a onda i formalno proglašenje gladi - rekla je Pamela Wasonga iz irske humanitarne organizacije Trocaire, koja vodi nutricionistički program u bolnici u Dollowu. A preko noći pogoršalo se stanje i dvogodišnjem Abidwaliju. Temperatura tijela naglo mu je pala i liječnici su ga zamotali u termalne deke napravljene od folije. Stigao je i njegov otac, 28-godišnji Kerad Adan. Prije ove suše, piše BBC, ovaj je čovjek bio vlasnik 40 krava, imao je četvero djece i slamnati dom u blizini grada Qansax Dheerea, oko 125 kilometara od bolnice u koju je netom pristigao. Upravo je to područje središte suše, a prije dva mjeseca, obitelji je uginula posljednja krava. Odlučili su se, zato, na put prema sjeveru, na pješačenje koje traje šest dana, a u tome ih je pokušao spriječiti al-Shabab, međutim, militanti su se na kraju zadovoljili s tim što su Keradu Adanu razbili mobitel. Ništa to obitelji, u tom trenutku, nije bilo važno, piše BBC, jer njihovu je dvogodišnjaku prestalo kucati srce.
- Uspjevali smo dosad spasiti popriličan broj djece. Ali čini se da se sad situacija pogoršava - objasnila je BBC-u medicinska sestra Fatuma Mohammed, dok su se roditelji pripremali za Abidwalijev sprovod. Otac je obavijestio rodbinu, muškarci su stigli i iskopali malu raku, na poziciji između dva jednako minijaturna groba. Žene inače ne prisustvuju sprovodima, ali Hawa i njena majka rekle su da ih nitko u tome neće moći spriječiti, pa su se žene od djeteta oprostile stajući dvadesetak metara od muškaraca.

- Tražimo od svijeta da ne izgubi fokus na Somaliju. Somalija sada treba pomoć. Ako je ne dobijemo, sigurno idemo prema katastrofi - rekla je BBC-u Pamela Wasonga, pokazujući bolničku ljekarnu i mali laboratorij. Voditeljica nutricionističkog programa prvi je put u državu na "rogu Afrike" stigla 2011. godine, tijekom posljednje velike gladi. Kaže da se otad mnogo toga promijenilo i da se uporni dosadašnji rad isplatio.

- Mislim da je kontinuitet pružanja usluga vjerojatno spriječio mnogo goru situaciju. Sada ima više međunarodnih organizacija na terenu i više lokalnih organizacija koje mogu doseći udaljena i teško dostupna područja - pojasnila je P. Wasonga, čija je bolnica sad, u trenutku kad stiže još jedna najezda gladi, izgubila polovicu svog međunarodnog financiranja, a rezultat je to političkih preokreta u glavnom gradu Mogadishuu. Ni svijet ne reagira, novi podaci pokazuju da je trenutačno na raspolaganju manje od polovice humanitarnih sredstava potrebnih za odgovor na sušu. Primjerice, Velika Britanija osigurala je više od 200 milijuna funti humanitarne pomoći tijekom posljednje ozbiljne suše u Somaliji 2017., a ove godine šalje manje od četvrtine tog iznosa

Komentara 9

DU
Deleted user
14:32 24.10.2022.

Ma koga to zanima? To su samo somalijska djeca. Nije bitno. Bitno je da se deru "slava ukrajini". Gamad licemjerna...

OL
olujasviholuja
13:40 24.10.2022.

Samo 10% što se daje kućne ljubince, uplatiti za gladne u svijetu, nitko nebi bio gladan

DU
Deleted user
15:33 24.10.2022.

Bitno da svaka ima po 5 komada, i onda vele nasi ljudi tu da nema nataliteta zbog premalih placa. To mi je najbolja fora kad cujem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije