Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRESDEN

Nijemci ustali protiv konzervativnog desnog pokreta: 'To je važan signal'

Prosvjed Pegide
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
21.10.2018.
u 18:38

Pokret Pegida je tijesno povezan s populističkom političkom strankom Alternetivom za Njemačku (AfD), a istaknuti članovi AfD-a i Pegide se često zajednički pojavljuju na skupovima uperenima protiv useljavanja.

Na prosvjedima uperenim protiv konzervativnog desnog pokreta Pegida (Domoljubi Europe protiv islamizacije Zapada) u nedjelju se u Dresdenu na 4. godišnjicu osnutka tog pokreta okupilo više od 10.000 osoba.

„Ohrabruje činjenica da se okupilo ovoliko ljudi. To je važan signal“, rekao je premijer savezne pokrajine Saska Michael Kretschmer (Kršćansko-demokratska unija CDU) koji je i sam sudjelovao u prosvjedima što su ih zajedno organizirale crkve, sindikati i mirovne inicijative.

Uz Kretschmera su prosvjedovali i njegov zamjenik Martin Dulig iz Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) i ministrica znanosti Eva-Maria Stange (SPD).

Gradonačelnik Dresdena Dirk Hilbert izrazio je zadovoljstvo što se pozivu na prosvjede protiv Pegide odazvalo toliko građana.

„Mi moramo pokazati da je Dresden otvoren i tolerantan grad“, rekao je Hilbert.

Antiislamski pokret Pegida pokrenut je prije četiri godine upravo u Dresdenu koji otada slovi kao ekstremno desna utvrda.

Na okupljanju pripadnika Pegide se u isto vrijeme okupilo oko 4000 ljudi. Sukoba između pripadnika dvaju skupova nije bilo, priopćila je policija.

Pokret Pegida je tijesno povezan s populističkom političkom strankom Alternetivom za Njemačku (AfD), a istaknuti članovi AfD-a i Pegide se često zajednički pojavljuju na skupovima uperenima protiv useljavanja.

Ključne riječi

Komentara 46

I1
ing-12345
19:00 21.10.2018.

Alternativa za Njemačku je budućnost koja je došla. Sljedeću nedjelju na izborima u pokrajini Hese dobiva najmanje 20% glasova i na taj način će pokopati ludu liberalnu babu Merkelicu.

IL
ilijan1a
18:51 21.10.2018.

Koji Nijemci? Ako Altermativa jača znači da je sve veći broj Njemaca za promjene po pitanju migranata. Njemci prodaju svoje posjede i sele se u Poljsku baš zbog tih razloga.

DU
Deleted user
19:37 21.10.2018.

Manipulacija. Nikakvi nijemci nisu ustali. Radi se o liberalno anarhističkim grupama potpomognutim sad već ogromnim useljenickim lobijem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije