Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sigurniji internet

Nijemci su zaštitili sve svoje e-mailove

Angela Merkel
Reuters/PIXSELL
16.10.2013.
u 17:00

– Ni jedan bajt podataka više neće prijeći državnu granicu, to jamčimo svojim korisnicima – najavljuju u Deutche Telekomu

Deutsche Telekom najavio je stvaranje nove, unutarnjemačke e-mail mreže koju američke tajne službe neće moći nadzirati

Nakon afere s nadzorom elektroničke pošte koju su provodile te i dalje provode američke i britanske obavještajne službe, njemački je Deutsche Telekom najavio da će izgraditi sustav mreže otporne na strano prisluškivanje. Prema najavama, ni jedan mail poslan unutar Njemačke, na primjer iz Frankfurta u Berlin, neće prijeći granice njemačke države, pa NSA neće imati šanse da ih nadgleda. Naime, trenutačno svi e-mailovi prelaze preko međunarodnih čvorišta mahom postavljenih u SAD-u koji se ujedno koriste i za nadzor, no nova arhitektura unutrašnjeg njemačkog sustava to će onemogućiti.

– Ni jedan bajt podataka više neće prijeći državnu granicu, to jamčimo svojim korisnicima – najavljuju u Deutche Telekomu koji je zbog tog projekta ušao u partnerstvo s tvrtkama GMX i Web.de. Trenutačno je prilično nejasno kako će Deutsche Telekom to pokušati ostvariti, a dio računalnih stručnjaka dvoji je li takvo što uopće moguće.

– Na internetu nije moguće znati je li pojedini podatak, pa time i e-mail, putovao samo unutar granica pojedine države ili je ipak bio preusmjeren na pojedina međunarodna čvorišta – kazao Thomas Bosel, direktor sektora zaštite podataka internetske tvrtke QSC. Deutsche Telekom ne otkriva svoje zamisli o mreži, no spremna je na testiranje njezine nepropusnosti.

>> Zaposlenici NSA zlorabili sustav kako bi špijunirali ljubavnike

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije