Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
napokon dogovor

Nijemci prvi put definirali najnižu plaću i mirovinu

Njemačka koalicija
Foto: Reuters (Ilustracija)
28.11.2013.
u 15:43

Optimistična kancelarka Angela Merkel: Zbog velike koalicije Nijemcima će 2017. biti još bolje nego danas

“Stvorili smo veliku koaliciju za velike zadaće”, kazala je jučer u Berlinu Angela Merkel, nova-stara njemačka kancelarka na potpisivanju sporazuma o koaliciji nakon maratonskih pregovora demokršćana i socijaldemokrata. Podsjetimo, njemački izbori održani su 22. rujna, a dogovori o velikoj koaliciji CDU/CSU-SPD potrajali su gotovo dva mjeseca.

Gospodarstvenici ljutiti

Zadnja runda pregovora počela je u utorak u 12 sati u središnjici SPD-a u Berlinu i bez prekida je trajala 17 sati, do jučer u pet sati ujutro, kada su oba tabora – lijevi i desni centar – slavodobitno uskliknula: imamo veliku koaliciju!– U konzultacije smo ušli s prilično suprotstavljenim stajalištima i zbog toga su pregovori malo dulje potrajali.

S ovim dogovorom imamo dobru priliku da nam 2017. bude bolje nego što je danas – kazala je Merkel koja se nada da će do Božića sastaviti koalicijsku crno-crvenu vladu i povesti Njemačku u svom trećem mandatu.Tko je dobitnik, a tko gubitnik ovih koalicijskih pregovora? Njemački analitičari ističu da se gubitnik na izborima SPD čini kao pobjednik pregovora. Naime, socijaldemokrati, koje je u pregovorima predvodio njihov šef Sigmar Gabriel, uspjeli su progurati gotovo sve svoje zahtjeve.

Osim onoga da se uvedu veći porezi za bogatije Nijemce. O tome kancelarka Merkel nije željela previše raspravljati jer tradicionalni birači CDU imućniji su Nijemci i poduzetnici koji su od početka upozoravali da bi novi porezi sigurno zaustavili sadašnji gospodarski uzlet Njemačke. Kao glavni argument isticali su loš primjer Francuske i njihova socijalističkog predsjednika Hollandea, kojemu je oporezivanje bogatih središte ekonomskog i političkog programa, a zemlja nikako ne uspijeva pokrenuti gospodarstvo. Njemački gospodarstvenici na nož su dočekali i zahtjev SPD-a da se i u Njemačkoj zaštite najslabiji, i to zakonski reguliranom najnižom plaćom.

Socijaldemokrati su na početku kazali da ne žele sudjelovati u vlasti ako se ne uvede 8,5 eura kao zakonski propisana najniža satnica (mjesečno oko 1200 eura za puno radno vrijeme). Ni argumenti da bi zaštita radnika minimalnom plaćom mogla ugroziti milijun radnih mjesta nisu pokolebali SPD da ovaj zahtjev nametne kao imperativ za koaliciju. Angela Merkel prihvatila je taj zahtjev unatoč otporu gospodarstvenika – šef Mercedesa Dieter Zetsche zaprijetio je da bi ovaj automobilski gigant mogao dio proizvodnje premjestiti u istočnu Europu zbog povišenih troškova zbog definirane najniže plaće. Dogovorena je i najniža mirovina (850 eura).

Merkel skrenula lijevo

Analitičari se slažu da je Merkel prihvaćanjem ovog zahtjeva pokazala svoju socijalnu komponentu i kršćanske demokrate gurnula ulijevo. Stoga bi se ova koalicija mogla nazvati velikom socijalnom koalicijom.“Solidne financije, siguran prosperitet i socijalna sigurnost”, to su tri središnje točke nove vlade, piše najtiražniji njemački list Bild.– Ovo je koalicija za male ljude koji se moraju boriti svaki dan – zaključio je čelnik socijaldemokrata Sigmar Gabriel.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije