Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekonomski problemi

Nijemci ponovo o Hrvatskoj kao Grčkoj: Oni su posljednji cmizdravci Europe

Foto: Tomislav Krasnec/PIXSELL
17.06.2015.
u 12:48

Televizija n-tv tvrdi da "za poduzetnike to nije nikakva utjehe" jer su "mnogi investirali vjerujući da će EU-okvir donijeti sigurnost", no "to se danas pokazuje kao iluzija"

Njemački mediji nastavili su danas objavljivati članke o ekonomskim problemima Hrvatske, u kojima našu zemlju uspoređuju s Grčkom, pa tako njemačka televizijska postaja n-tv tvrdi da zamjerke koje je hrvatskoj Vladi poslala Europska komisija izgledaju kao kad Trojka radi inventuru svih manjkavosti Grčke: nedovoljna kontrola proračunskih rashoda, puno novca gubi se između birokratskih struktura, nije zaustavljen masovno raširen trend ranog odlaska u mirovinu, nema mjera za izlazak iz gospodarske krize i oporavak gospodarstva, a bitka protiv prevara vezanih uz PDV ne pokazuje napredak…

Portretirajući Hrvatsku kao zemlju koja će možda morati moliti pomoć od EU, n-tv stavlja nadnaslov koji u slobodnom prijevodu glasi: "posljednji cmizdravac Europe" (Die letzten Heuler Europas).

Ipak, n-tv citira sugovornika Nicolausa Heinena, analitičara iz Deutsche banke, koji priznaje da je stanje u Hrvatskoj drukčije nego u Grčkoj jer je hrvatski javni dug od 85 posto BDP-a puno niži nego grčki, a Hrvatska nije niti članica euro zone i ne može se osloniti na financijsku pomoć monetarne unije kao Grčka.

No, Hrvatska bi mogla zatrebati drugu vrstu pomoći koja je dostupna za članice EU koje nisu u euro zoni. Taj program, u institucijama EU poznatiji pod engleskim nazivom "balance of payments facility", pomogao je Mađarskoj prije nekoliko godina.

Televizija n-tv tvrdi da "za poduzetnike to nije nikakva utjehe" jer su "mnogi investirali vjerujući da će EU-okvir donijeti sigurnost", no "to se danas pokazuje kao iluzija".  

- Od 2009. javni dug se udvostručio. Istovremeno s niskim stopama rasta, mnogi investitori se pitaju je li takva situacija održiva - citira n-tv analitičara N. Heinena.

N-tv tvrdi da Bruxelles može i zamrznuti EU fondove ako Hrvatska odbije proračunsku poslušnost, no citira analitičara Heinena koji smatra da će sve ostati na "upozoravajućim riječima".

Drugi članak, pod naslovom "Hrvatska - Grčka na Jadranu" objavio je poslovni tjednik Wirtschafts Woche. U njemu se podsjeća da je HDZ, koji se nada dolasku na vlast, naručio gospodarsku analizu i program oporavka od bavarskog gospodarskog instituta Ifo.

>> Smatrati 'Bild am Sontag' irelevantnim čisti je amaterizam

Komentara 63

BA
balic
13:14 17.06.2015.

Sta ste se vas dva uzkokodala,da nam Njemacka upravlja drzavom i ekonomijom bili bi kao oni ,a mi sa ovom nasom vladom i politicarima u rangu sa Bugarskom i Ruminjskom.Uvijek su vam drugi krivi samo da prvo pocistimo u svojoj kuci ne pada nam na pamet,tipcno za vas sdp/ovce.

JS
JUREK SKAJNICKIN
15:12 17.06.2015.

Pitanje je kako promjeniti mentalitet lopova ako ga se nemoze maknuti lustracijom? Lopov je narcisisticni tip, psihopaticni tip kojeg je nemoguce posramiti, koji ne postuje prava drugih, koji je u stanju reci sve samo da ukrade tako i najvece lazi. Pitanje je kako u Hrvatskoj na vlast postaviti ljude na vlast koji vole svoju drzavu i koji ce raditi za dobrobit iste? Jedno znam da odgovor nisu ni SDP ni HDZ, to su mafijasi bez domovine i kulture, prodane duse davlu odavno dokazane i otkrivene.

TH
thewasp
15:10 17.06.2015.

To je nama nasa borba dala pa imamo Zlokija marsala!! Sta na ovo kaze selamet efendija Grcic??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije