Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Razgovor: Beograđanka Olga Kavran imenovana novom glasnogovornicom tužiteljstva Haaškog suda

Nije još odlučila ide li ili ne

hrv-kavran-txt.jpg
import
20.12.2006.
u 17:53

Prije desetak dana Beograđanka Olga Kavran preuzela je dužnost nove glasnogovornice Haaškog  suda Za Večernji list ekskluzivno komentira medijske i diplomatske najave o odlasku glavne tužiteljice.

VL: Mnogi su komentirali da je Carla del Ponte, najavljujući “posljednji izvještaj”, otvoreno rekla da odlazi s funkcije?
KAVRAN: Ne, nije rekla da odlazi u onom smislu kako to novinari komentiraju, da se povlači ili da će biti smijenjena s dužnosti glavne tužiteljice. Treba poznavati diplomatski govor, ali i Statut Haaškog suda da bi se bolje razumjele te izjave.

VL: Dobro, službeno, njen mandat završava u rujnu 2007. godine?
KAVRAN: Članak 16. u Statutu Haaškog suda govori da VS na prijedlog glavnog tajnika imenuje glavnu tužiteljicu pa je Carla del Ponte 15. rujna 2003. godine dobila drugi četverogodišnji mandat, koji istječe 15. rujna 2007. godine. Njen se mandat može i produljiti, a zasad se Carla del Ponte nije službeno očitovala želi li to ili ne. Po toj logici, normalno je da u svom obraćanju VS-u kaže kako će njen posljednji redoviti izvještaj biti polovicom sljedeće godine prije službenog kraja drugog mandata. Sve su drugo nagađanja i nepoznavanje Statuta Tribunala i rezolucija VS.

VL: Rezolucijom Vijeća sigurnosti broj 1504 definiran je rad glavne tužiteljice i takozvana izlazna strategija prema kojoj se Tribunal  mora zatvoriti do kraja 2010.  Carla del Ponte želi pomaknuti datum!?
KAVRAN: Glavna tužiteljica kao i predsjednik suda Fausto Pocar prošli su tjedan u New Yorku upozorili da nisu svi optuženici u Haagu i da traže pomoć međunarodne zajednice u hvatanju Karadžića i Mladića. Jasno su poručili da je za to potrebna i politička volja. Novih optužnica neće biti, ali ona smatra da treba produljiti rad suda sve dok svi optuženici ne budu procesuirani.

VL: Hoće li Del Ponte ubrzati početak suđenja  Markaču, Gotovini i Ademiju?
KAVRAN: Vjerujemo da će suđenje hrvatskim generalima brzo početi jer se sve pripreme bliže kraju.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije