Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPREZ

Varaždinka žrtva tzv. nigerijske prijevare

internet kupovina
Foto: Thinkstock
08.11.2017.
u 13:50

Policija je u srijedu priopćila kako joj je 50-godišnja žena prijavila da je lani u listopadu preko društvene mreže stupila u kontakt s osobom koja joj se predstavila kao liječnik iz SAD-a.

Varaždinka (50) je ostala bez oko 40.000 kuna jer je nasjela na računalnu prijevaru. 

Policijskoj upravi varaždinskoj je prijavila da je tijekom listopada prošle godine preko društvene mreže stupila u kontakt s osobom koja se predstavila kao liječnik iz SAD-a. 

- Iskoristivši njezinu lakovjernost, do mjeseca kolovoza ove godine u više je navrata zatražio da mu uplati različite novčane iznose putem jedne svjetske tvrtka za organizaciju prijenosa gotovog novca na otvoreni račun njoj nepoznate osobe u Nigeriji - kažu u PU varaždinskoj. Varaždinka je povjerovala da mu pomaže u liječenju bolesnog sina i otvaranju liječničke ordinacije u Hrvatskoj.

Preko banke uplatila mu je četrdesetak tisuća kuna. Protiv nepoznatog počinitelja policijski službenici podnose kaznenu prijavu za kazneno djelo prijevare. U policiji pozivaju na oprez zbog tzv. nigerijskih prijevara koje su se pojavile početkom 90-ih godina. Prevaranti nastoje uvjeriti žrtve da uplate male svote koje bi s vremenom dale višestruki dobitak. 

- Obično u poruci piše da osoba visokog političkog ili ekonomskog statusa treba iznijeti iz zemlje ili otključati račun koji sadrži velike količine novca ili su obaviješteni da su postali nasljednici vrijedne imovine i novčanog dobitka od nekog daljnjeg rođaka. Ako žrtva nasjedne na takvu prijevaru, od nje se traži da uplati određenu količinu novca koju navodni posjednik novca u tom trenutku ne posjeduje. Žrtve se uz obećanje o bogatoj proviziji moli da pošalju novac ili da čak dođu u Nigeriju - pojašnjavaju u policiji.

Komentara 2

MA
marko11011
14:15 08.11.2017.

Pa jeli moguće

CE
centirion
10:07 09.11.2017.

Guska!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije