Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIZA U ZEMLJI

Niger: Vojni režim je otvoren za diplomatsko rješenje

Niger's junta supporters take part in a demonstration in front of a French army base in Niamey,
Foto: Stringer/REUTERS
1/6
14.08.2023.
u 01:31

Dana 30. srpnja, četiri dana nakon puča, čelnici ECOWAS-a su odlučili financijski sankcionirati Niger i dali su vojnicima sedmodnevni rok za ponovnu uspostavu ustavnog poretka, zaprijetivši mogućom primjenom sile kao posljednjim sredstvom.

Nigerski vojni režim je spreman riješiti krizu diplomatskim putem, izjavio je u nedjelju vođa nigerijskog vjerskog izaslanstva, dan nakon posjeta Niameyju. General Abdourahamane Tiani je "rekao da su njegova vrata uvijek otvorena za proučavanje diplomatskog i mirnog rješenja" krize, rekao je u priopćenju Šeik Bala Lau, čelnik Izale, muslimanskog salafističkog pokreta koji predvodi misiju posredovanja.

Potonja je organizirana po dogovoru s nigerijskim predsjednikom Bolom Tinubuom (koji je ujedno aktualni predsjednik Zapadnoafričke gospodarske zajednice, ECOWAS-a) koji se početkom tjedna sastao s vjerskim vođama.

Dana 3. kolovoza izaslanstvo ECOWAS-a na čelu s generalom Abubakarom doputovalo je u Niamey, ali se vratilo nakon samo nekoliko sati pošto se nije moglo sastati s novim čelnikom zemlje, generalom Tianijem.

U priopćenju koje je objavio posrednički tim, navodi se da je general Tiani izjavio da su pučisti "žalosni" što čelnici ECOWAS-a "nisu čuli njihovu verziju događaja prije nego su im dali ultimatum".

Dana 30. srpnja, četiri dana nakon puča, čelnici ECOWAS-a su odlučili financijski sankcionirati Niger i dali su vojnicima sedmodnevni rok za ponovnu uspostavu ustavnog poretka, zaprijetivši mogućom primjenom sile kao posljednjim sredstvom.

General Tiani je, navodi se u priopćenju vjerskih posrednika, rekao da su vojnici svrgnuli predsjednika Bazouma "zbog neposredne prijetnje koja bi naštetila ne samo Nigeru, nego i Nigeriji".

Dva dana nakon državnog udara general Tiani je postupanje vojske opravdao "pogoršanjem sigurnosne situacije" u zemlji kojom hara nasilje džihadističkih skupina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije