Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UMP promijenio ime

Sarkozy prisvojio ime Republikanci, lijevica tražila sudsku zabranu

Nicolas Sarkozy
Reuters/PIXSELL
30.05.2015.
u 23:01

Dio javnosti smatra kako se naziv republikanci odnosi na sve građane Francuske republike

Zamislite situaciju da Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) odluči u novu izbornu borbu krenuti s potpuno drugim imenom pa se nazovu Republikanci.

Upravo bi se takva paralela mogla povući s događajima u Parizu gdje je konzervativni UMP (Union pour un mouvement populaire) bivšeg predsjednika Nicolasa Sarkozyja odlučio promijeniti ime u Republikanci (Les Republicains). Promjenu imena najveće oporbene stranke u Francuskoj u petak je podržalo čak osamdeset posto članstva, no nije sve prošlo bez problema s obzirom na to da je najavljena promjena imena završila i na sudu.

Naime, dio Francuza smatra da je ime Republikanci neprimjereno za samo jednu stranku jer je Francuskom revolucijom omogućeno svim građanima Francuske da žive u republici pa su, prema tome, svi Francuzi zapravo republikanci. Ovako, kažu, ispada da su za republiku samo oni koji glasuju za stranku Nicolasa Sarkozyja. Sud je, međutim, odbacio ovakvo tumačenje i primjedbe na novo ime pa bivši UMP-ovci u novi izborni ciklus kreću pod novim imenom i simbolom.

– Ova promjena brenda stranke nužna je kao i promjene na političkoj sceni. Propadanje republike mora biti zaustavljeno i vrijeme je da to učine Republikanci – izjavio je Sarkozy.

>>Sarkozyjev UMP s partnerima pobijedio Marine Le Pen na lokalnim izborima

Komentara 3

SE
Sejo
06:50 31.05.2015.

Sarkozy bi trebao da bude u Hagu za ratne zlocine nad Libijom.On je jedan od onih koji su uzrokovali smrt hiljada ljudi u Sredozemnom moru i koji je od bogate zemlje stvorio pakao

PL
plotto
08:21 31.05.2015.

Sarkozy je kriminalc i korumpuirana propalica.No kako je Židov i dio cionističkog lobija,time je amnestiran za svoj kriminal i ratni zločin kojeg je počinio u Libiji. Francusku su cionisti potpuno uništili i osiromašili,nakon odlaska zadnjeg predsjednika svih Francuza,Jacquesa Chiraca.Sarkozy ii Hollande su namjesnici cionističke hunte,koja drma Francuskom na štetu pravih Francuza.Francusku može spasiti im izvući iz cionističkih ralja jedino Marine Le Pen

TO
Toni12345
14:36 31.05.2015.

l(i)jevica

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije