Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
16.11.2015. u 12:00

Država s nekih četiri i pol milijuna stanovnika doista nije u prilici da rascjepka sve što se rascjepkati da, jer u tom slučaju nitko više neće imati novca ni za što.

Umjetnost i kulturna baština, baš kao i ptice – ne poznaju granice. Nikada niste vidjeli pticu da leti jer joj je dosadno, njezin i najkraći let ima svoj cilj, ona traži hram da čuva svoje mlade, budno pazi na svaku moguću opasnost...

Upravo nas one mogu podučiti kako se treba osjećati jedno slobodno biće. Tako je poetski plemenito zborio metkovski gradonačelnik, psihijatar Božo Petrov na otvaranju još jednog u nizu novih hrvatskih muzeja i to Ornitološke zbirke Prirodoslovnog muzeja Metković smještene u novoobnovljenu zgradu nekadašnje Duhanske stanice Vaga. Petrov je na rezanju svečane vrpce uz ministra kulture Berislava Šipuša u srpnju ove godine još rekao da ptice simboliziraju svjetlo duha, ljepotu i nadu, dostojanstvo, poštovanje, snagu i visinu pozivajući nas da pametno rasporedimo svoje resurse, oslonimo se na vlastite snage i znanje... Nadahnuti gradonačelnik, a ovih dana i najtraženija politička osobnost u državi koja jednim migom svojih obrva može odlučiti hoće li hrvatski građani na još jedne izbore ili ne, u svom govoru na otvaranju ornitološke zbirke, kažu jedne od najljepših u Europi, strogo se držao metafizičkih opservacija i pjesničke slobode.

I dok je gradonačelnik neobavezno propovijedao o pticama koje bi nas trebale naučiti kako upotrijebiti znanje, iskustvo i trud da bismo dosegli blagostanje koje ćemo jednoga dana vratiti u Hrvatsku, ravnateljica Muzeja Ivana Baće bila je konkretnija. Pa je na obnovi zgrade za muzej zahvalila Ministarstvu kulture koje je u sanaciju i adaptaciju zgrade uložilo 18,8 milijuna kuna, a u stalni postav dodatnih 7,1 milijun kuna!? Naravno, pomogli su i drugi, od grada Metkovića do županije. Uostalom, zbirke ne bi bilo da je davnih godina Metkoviću nisu poklonili zagrebački ornitolog (i glazbenik) Dragutin Rucner i još gotovo stotinjak metkovskih lovaca.

Ali, da Ministarstvo kulture u obnovu zgrade koja je primjer dobro očuvane industrijske arhitekture (i u kojoj se nalazi i Gradska knjižnica Metković) nije uložilo gotovo 24 milijuna kuna svih hrvatskih poreznih obveznika, gradonačelnik Božo Petrov koji u ovoj prostorno maloj zemlji Hrvatskoj propagira potpunu decentralizaciju ne bi imao čemu prerezati vrpcu. Jer bez principa solidarnosti male države poput Hrvatske jako teško mogu liječiti sve svoje građane, teško ih mogu školovati i ne mogu otvarati velebne muzeje i u manjim mjestima, a ne samo u većim gradovima ili u turističkim središtima uz obalu. Država s nekih četiri i pol milijuna stanovnika doista nije u prilici da rascjepka sve što se rascjepkati da, jer u tom slučaju nitko više neće imati novca ni za što. Uostalom, omrznuta država u Arheološki muzej Narona nedaleko od Metkovića ne tako davno uložila je 28 milijuna kuna. Bez te države, ovakvi projekti bili bi fatamorgana. Doduše, otkad smo u EU, za takve se projekte može dobiti novac iz Bruxellesa. Ali, za taj novac nije dovoljno znati samo ptičji jezik...

>> Božo Petrov: Razgovori u Mostu fantastični; ne odustajemo od reformi 

>> Božo Petrov: Nitko iz Mosta nije znao za sastanak Prgometa s Milanovićem

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije