Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neviđene poplave

Najmanje 22 života odnio je biblijski potop u Makedoniji

Poplave u Makedoniji
Foto: Reuters
1/16
07.08.2016.
u 23:45

Nevrijeme je trajalo nekoliko sati tijekom kojih je palo više od 93 litre kiše po četvornom metru, a puhao je i jak vjetar - preko 70km na sat

Više osoba poginulo je u nevremenu biblijskih razmjera koje je u subotu navečer pogodilo pojedine dijelove Makedonije, a osobito glavni grad Skoplje.

– U nevremenu koje je pogodilo Skoplje poginulo je najmanje 20 ljudi, šestoro se vodi kao nestalo, a 22 osobe primljene su u bolnice, rekla je načelnica Odjela za odnose javnošću MUP-a Makedonije Natalija Spirova Kodrić, dodajući kako u policiji strahuju da bi broj žrtava mogao biti i veći.

Više od 800 udara groma

Dan poslije crna bilanca nevremena u Makedoniji, kakvo ne pamte niti najstariji stanovnici, još nije poznata. Neki portali prenijeli su vijest da su poginuli još jedna odrasla osoba i jedno sedmogodišnje dijete i kako se broj žrtava popeo na 22.

Najveća nepogoda nakon katastrofalnog potresa 1963.

Kao prva žrtva spominje se žena koja je nastradala blizu Smilkovskog jezera. Sumnja se kako je s njom u tom trenutku bilo dvoje djece. Te informacije nadležni za sada nisu potvrdili. U nevremenu je ozlijeđeno više od stotinu ljudi pri čemu treba znati i kako još nisu stigle informacije iz nekih ruralnih područja koja je također pogodila ova nepogoda.

O materijalnim štetama za sada je teško govoriti ali se već sada one procjenjuju na desetke milijuna eura i mjesece koji će trebati da se one saniraju.

– Ovo je katastrofa, ovako nešto nikada nismo doživjeli – rekao je gradonačelnik Skoplja Koče Trajanovski.

Stradala područja posjetio je i ministar za rad i socijalnu politiku u Vladi Makedonije Dime Spasov koji je izjavio da se ne pamti tako jako nevrijeme u Skoplju.

 

Već sada govori se kako je ovo najveća prirodna nepogoda u povijesti Makedonije nakon katastrofalnog potresa koji je 1963. godine pogodio Skoplje.

Tada je poginulo više od tisuću ljudi, više od 3000 ih je ozlijeđeno, a između 120.000 i 200.000 ostalo je bez vlastitog doma. U potresu je uništeno između 75 i 80 posto grada.

O razmjerima subotnjeg nevremena govori i kako je ono trajalo nekoliko sati tijekom kojih je palo preko 93 litre kiše po četvornom metru. Uz to puhao je i jak vjetar od preko 70 kilometara na sat. U prva dva sata zabilježeno je više od 800 udara groma.

Meteorolozi jaku kišu s grmljavinom na području Makedonije najavljuju sve do srijede

Na ulicama Skoplja stvorile su se prave male rijeke, a velike količine kiše dovele su do toga da je bio poplavljen veći dio grada.

U pojedinim dijelovima voda je bila duboka i preko metar i pol. Voda je, praćena jakim vjetrom, ušla u podrume stambenih zgrada, kuća, poplavila je Klinički centar, čupala drveće iz korijena…

Mnogi građani bili su zaglavljeni u vozilima u podvožnjacima i na križanjima u nižim dijelovima grada. Na društvenim mrežama pojavile su se fotografije zatrpanih i potopljenih automobila, tržnoga centra čijim se stepenicama slijeva bujica vode, obilaznice oko Skoplja koja je oštećena…

Najteže su pogođena naselja Stajkovci i Čento gdje je nadošla voda izazvala odrone i poplavila kuće. Voda nije za piće, a u prekidu je su i električne instalacije. Zatvoreni su i dijelovi autoceste.

 

Krizna situacija

Na raščišćavanju posljedica nevremena, traženju nestalih i pružanju pomoći građanima angažirane su gradske službe, ali i policija i vojska. Očekuje se i kako će Vlada Makedonije na izvanrednoj sjednici donijeti odluku o proglašenju krizne situacije. 

Nevrijeme je pogodilo i područja Tetova i Ohrida gdje nisu zabilježene ljudske žrtve niti materijalne štete kao u Skoplju. Prema najavama meteorologa, očekuje se kako će nestabilno vrijeme praćeno kišom i grmljavinom na području Makedonije biti do srijede.

>> Simović: Ova subota najvatreniji dan u godini, izgašeno šest požara, dva još aktivna

Ključne riječi

Komentara 11

OP
opančar
21:08 07.08.2016.

HARP odrađuje svoj posao, na žalost

TH
than
22:18 07.08.2016.

Nazalost, dogodila im se katastrofa, U HR ovako nesto se ne moze dogoditi, ali zato ovo pokazuje da treba pametno planirati i smanjiti mogucu stetu. Njima se sve spustilo sa planine (mi i nemamo bas neke planine), zato su i bujice napravile ovakvu stetu uz ovolike padaline. Vjetar nije bio problem, bio je jacine nase bure. No, nema potrebe razglabati, vec poslati pomoc.

SC
schwertransport
11:44 07.08.2016.

Nista ljudima nemoze nanijeti stetu kao priroda....imali su potres sad poplava strasno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije