Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uništene ceste

Nezapamćena poplava u Ivancu: 'Aktiviralo se desetak novih klizišta, ugrožene su kuće'

Poplave u Ivancu
Foto: Grad Ivanec
1/7
17.05.2023.
u 10:56

Velike količine kiše koje su drugi put u tjedan dana pogodile Ivanec prouzročile su poplave na gotovo cijelom administrativnom području grada, od Jerovca, Bedenca, Kaniže i samoga naselja Ivanca do Salinovca, Stažnjevca, Margečana, Seljanca, Peca, Lukavca…

Zbog najave i novih padalina i situacije obrane od poplava, Stožer civilne zaštite grada Ivanca pozvao je građane-volontere da vatrogascima DVD-a Ivanec pomognu u punjenu vreća s pijeskom te da tako pomognu u spašavanju imovine. – Svi koji se žele odazvati pozvani su da sa sobom donesu lopate, da se od kiše zaštite kabanicama te da odmah dođu u dvorište DVD-a Ivanec (vatrogasni dom). Vatrogascima su se u punjenu vreća već pridružili i korisnici Odgojnog doma Ivanec – kažu u Gradu.

Video: Hrvatska Kostajnica pod vodom: Una je bila prejaka, očekuje se rast vodostaja

Velike količine kiše koje su drugi put u tjedan dana pogodile Ivanec prouzročile su nezapamćenu katastrofu i poplave na gotovo cijelom administrativnom području grada, od Jerovca, Bedenca, Kaniže i samoga naselja Ivanca, do Salinovca, Stažnjevca, Margečana, Seljanca, Peca, Lukavca… Nabujale oborinske i podzemne vode poplavile su obiteljske kuće i okućnice, podrume stambenih zgrada, gospodarske objekte.

– Na cijelom gradskom području aktiviralo se desetak novih klizišta, od koje je najveće ono u Ivanuševcu, koje je zaprijetilo sigurnosti obiteljskih kuća, pa je sinoć jedna obitelj morala biti evakuirana i preseljena na sigurno. Uz nerazvrstane i županijske ceste aktivirali su se odroni – kažu u Gradu.

Cestovna infrastruktura na najpogođenijim je područjima uništena ili teško oštećena, kao i oborinska odvodnja, a sanacija vodotoka iziskivat će golema novčana sredstva. Velik dio poljoprivrednih površina, plastenika i voćnjaka je pod vodom.

– S obzirom na razmjere šteta koje je Ivanec pretrpio u tjedan dana, situacija je takva da župan Stričak i Županija idu u smjeru proglašenja elementarne nepogode (i) za područje grada Ivanca – ističu u Gradu Ivancu.

Video: U Donjoj Stubici vodena bujica odnijela most

Ključne riječi

Komentara 5

DU
Deleted user
11:56 17.05.2023.

Opet će se javiti neki genijalac koji tvrdi da je "kiše i poplava uvijek bilo" i da ovo nisu posljedice globalnog zatopljenja (jučer je jedan pametnjaković napisao kako ne pamti hladniji svibanj).

Avatar Marko
Marko
12:59 17.05.2023.

Traktora gura vodu

DU
Deleted user
13:37 01.06.2023.

@hegedus kao prvo, mnogi negiraju klimatske promjene. Kao drugo, jako se dobro zna da su aktivnosti Homo sapiensa najzaslužnije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije