Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera grobari

Nevjerojatno svjedočenje najdugovječnijeg direktora osječkog Ukopa K. Vinaja

grobari
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/2
19.06.2015.
u 12:48

Tužiteljica: Jeste li pitali rodbinu pokojnika želi li nađeno zlato? Bivši direktor: Nisu ni oni nas pitali smiju li ostaviti zlato u grobovima

– Jedan je grobar našao jednu naušnicu, a drugi drugu pa su se potukli. Otišli smo tada u policiju i pitali jesu li oskvrnuli grob. Rekli su nam da im više ne dolazimo s time jer se tog nakita netko odrekao, pripada onome tko ga je našao – ispričao je Krešimir Vinaj, najdugovječniji direktor osječkog Ukopa.

Zbilo se to davnih 60-ih godina, a prisjetio se toga na suđenju četrnaestorici grobara i nosača ove tvrtke optuženih za krađu s pokojnika i iz grobova.

– Grobari nisu krali! Oni su radili, a ako bi našli zlato ili zlatni zub u lubanji, njihova stvar, to nije krađa! – "ispucao" je Vinaj hladno. Upravo je on, dodao je, sastavljao i stari zakon o pogrebnim uslugama u kojem "nigdje ne piše što raditi sa zlatom". Prisjetio se i dramatičnog pokopa romskog kneza, ubijenog u Trstu. – Došla je grupa od 20-ak Roma, ljutitih, tvrdili su da je netko opljačkao grob. Bacali su za pokopa novac i cigarete. Otvorili smo grobnicu, nije bilo ničega osim kutije šibica i nekoliko kovanica. Nismo smjeli reći koji su grobari radili jer je ta skupina, upozoravali su nas, bila laka na nožu – nastavio je Vinaj.

Istraga je, tvrdi, pokazala kako grobari ipak nisu bili upetljani, nego su "došli krvni neprijatelji tih Roma iz Beograda i masakrirali pokojnika". Pamti još scena.

– Podoficir JNA je s pištoljem dolazio uvoditi red i tražiti burmu s pokojne žene. Nazvala je poslije njezina majka, našli su prsten u kućnom ogrtaču – naveo je Vinaj, koji je u Ukopu radio čak 39 godina. U potpunoj nevjerici je nakon ovih izjava bila tužiteljica Vesna Osmanović. – Jeste li pitali rodbinu pokojnika želi li nađeno zlato? – zanimalo ju je. – Nisu ni oni nas pitali smiju li ostaviti zlato u grobovima – odgovorio je.

No, nije to vrijedilo, istaknuo je poslije, za nosače, nego samo za grobare koji su prekapali stare grobnice.

– Otpustio sam jedno pet nosača zbog krađe. Jedan je uzeo skupocjeni sat s pokojnika pa mi je rekao "njemu je svejedno, ide u grob". Dao sam mu otkaz. Postao je poslije policajac pa me maltretirao na cesti – izjavio je Vinaj, umirovljen, inače, 2003.

Svjedočila je i Adrijana Šoljić, bivša djelatnica Argentuma, stanice za otkup zlata i srebra. Prstom je pokazala na optužene Vladimira Šaulića i Sanela Drakčića.

– Donosili su mi više puta zlatne zube i nakit, ali je sve normalno izgledalo, ništa nije bilo prerezano ili pokidano – posvjedočila je. Niti na jednom sastanku upravitelja osječkih groblja nije bilo, ustvrdio je Dario Soldić, govora o pronađenom ili ukradenom zlatu, bar od 2006. do uhićenja grobara 2013., koliko je on šef donjogradskog groblja. – Nemam saznanja da je ikada išta pronađeno – rekao je.

>> 'Ako rodbina nije tražila zlatne zube pokojnika, znači da ih se odrekla'

Foto: Alcatel

Komentara 4

SS
sokac sa drave
20:18 19.06.2015.

Ovi lopovi imaju neka cudna imena i prezimena.Dali su se mozda dotepli u nasu Slavoniju iz Bog zna kojih vukohebina.

BI
biker77
15:55 19.06.2015.

Zanima me važi li to pravilo i za članove Vinajeve obitelji . Ne znam kako bi se on osječao da njegovim roditeljima , braći , djeci neko krade zube , nakit , satove.... Samo u RH :(

Avatar bartman796
bartman796
16:03 19.06.2015.

Našli zub.... pitanje je samo kad vadiš kombinirkama jel to to može još nazvat pronalaženjem. Sutra ću i ja pronač nečiji bicikl moj je...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije