Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEMAJU SAMO ZLATO

Nevjerojatno otkriće španjolskih istraživača: U drevnim predmetima otkriven metal koji nije sa Zemlje?

Kina: 500 komada relikvija otkriveno u ruševinama Sanxingdui
Wang Xi/XINHUA
26.02.2024.
u 23:13

Blago Villene inače je bilo otkriveno od prije više od 60 godina, i to 1963. u današnjem španjolskom gradu Alicante, a 66 uglavnom zlatnih narukvica, posuda i drugih predmeta danas se smatraju jednimn od najvažnijih predmeta brončanog doba

Tehnika obrade metala u doba iberijskog brončanog doba od prije 3.000 godina bila je daleko naprednija nego što smo mislili, sugerira to nevjerojatna analiza koju su objavili istraživači Nacionalnog arheološkog muzeja Španjolske. Naime, zlatni predmeti pronađeni još ranije u selu Villena sastavljeni su djelomično i od željeza kojeg inače nema na Zemlji, već ga možemo pronaći samo u meteoritima.

Blago Villene inače je bilo otkriveno od prije više od 60 godina, i to 1963. u današnjem španjolskom gradu Alicante, a 66 uglavnom zlatnih narukvica, posuda i drugih predmeta danas se smatraju jednimn od najvažnijih predmeta brončanog doba. Ipak, istraživači predvođeni voditeljem Salvadorom Rovirom-Llorensom otkrili su kako neki predmeti nemaju samo zlato, prenosi Science Alert.

Točnije, jedna narukvica i jedan predmet za koji se vjeruje da je dio žezla ili mača čini se kako su napravljeni od željeza koje je na Zemlju stiglo putem meteorita. S obzirom na to da su ovi predmeti i ranije predstavljali zagonetku jer se u to vrijeme zemaljsko željezo nije još koristilo, a već je poznato kako postoje određene razlike između zemaljskog željeza i željeza iz meteroita, istraživači su odlučili i potvrditi tu teoriju. 

Upravo su tu sumnju uspjeli i potvrditi na temelju količine nikla koje željezo iz meteroita sadrži. 

POVEZANI ČLANCI:

- Dostupni podaci upućuju na to da bi ovi predmeti iz blaga Villene mogli biti prva dva komada koji se mogu pripisati meteroitskom željezu na Iberskom poluotoku što je kompatibilno s kronologijom - objavili su istraživači. 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar The new statesman
The new statesman
06:54 27.02.2024.

I?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije