Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CroFog C19

Neumorni kutinski inovator i u borbi protiv korone ima uspjeha: Svi žele njegov uređaj

Stjepan Sviben
Foto: Privatne fotografije
1/8
01.12.2020.
u 12:26

Stjepan Sviben (60) osmislio je još proljetos i patentirao uređaj za dezinfekciju prostora naziva CroFog C19, za kojim sada vlada velika potražnja.

Neumorni kutinski inovator i poduzetnik Stjepan Sviben (60) nije dopustio da ova pandemija koronavirusa utječe na njegovu kreativnost, već je, upravo suprotno, pronašao način kako ljudima olakšati borbu s pandemijom.

Osmislio je još proljetos i patentirao uređaj za dezinfekciju prostora naziva CroFog C19, za kojim sada vlada velika potražnja. Svibenu, invalidu Domovinskog rata i lanjskom viceprvaku Hrvatske u streljaštvu, specijalnost je automatika upravljanja proizvodnim procesima, ali i sve vezano uz rotacijske strojeve, ispitivanje instalacija i strojeva te industrijsku elektroniku. U svojoj radionici popravlja i osmišljava razne uređaje te je do sada osmislio i patentirao cijeli niz uređaja i strojeva za dezinsekciju (zaprašivanje komaraca i ostalih insekata).

– U proljeće, kada je krenula korona, veliki broj tvrtki koje se bave dezinfekcijom i s kojima surađujem počeo mi je donositi raznorazne kineske „hobi-prskalice“ na popravak da bih ih prilagodio, prenamijenio i osposobio za dezinfekciju. To me potaknulo da i sam osmislim nešto tehnološki naprednije i kvalitetnije od tih kineskih uređaja. Klijenti su mi bili dali, s obzirom na tadašnje okolnosti, samo sedam dana da osmislim ozbiljan stroj za profesionalno dezinficiranje te sam napravio prototip s regulacijom snage i kapaciteta za dezinfekciju i malih ureda i velikih tvorničkih hala. Prvi testovi pokazali su se odličnima i krenula je potražnja, a s njom i proizvodnja. Danas gotovo da nema DDD tvrtke u Hrvatskoj koja nema najmanje četiri do pet mojih uređaja, a neke i desetak njih – kaže Stjepan Sviben, vlasnik i direktor tvrtke VEMAMEDIA d. o. o.

Foto: Privatne fotografije

On ističe kako je njegov izum jedinstven u svijetu, ne samo zbog jednostavnosti uporabe već zato što trenutačno ne postoji uređaj koji objedinjuje toliko različitih funkcija. Cro Fog C19  može dezinficirati male i velike prostorije, služiti za špricanje zaštitnih sredstava na biljke te njihovo liječenje u plastenicima, služi i za zaprašivanje komaraca i ostalih insekata te se može koristiti i u poljoprivredi kod raznih namjena sjetve uz malu potrošnju repromaterijala, a samim time smanjuje se i zagađenje okoliša.

Uz Cro Fog C19, Sviben je osmislio i nekoliko manjih sličnih uređaja za kućnu uporabu, a osim tvrtki za dezinfekciju, uređaje kupuju i  javne ustanove, bolnice, hoteli, domovi za starije i nemoćne itd.

Ponosan je, dodaje, i na razvoj Cro Fog sterilizatora na bežični pogon u kojemu mu je pomogao i veliki Samsung čije su baterije za napajanje i bežično korištenje sastavni dio novog patenta.

– To je moj normalni tijek rada i poslovanja – red inovacija, red testiranja, red primjene… Popravljajući mnoge strojeve u zadnjih 30 godina, ja sam uvidio sve njihove mane i nedostatke te svojim inovacijama popravio i unaprijedio ne samo njih nego i napravio potpuno nove uređaje s poboljšanim rješenjima. Znaju to i moji klijenti koji mi često dolaze s nekim konkretnim problemom da ga riješim. Tada se “zatvorim” u svoj „ured“, tj. radionicu iz koje ne izlazim dok ne nađem rješenje – napominje Sviben koji je zadnjih godina poznat po svom uređaju protiv komaraca koji je mnogima olakšao život zadnjih godina kada su se ovi napasnici pojavili u iznimno velikom broju.

U svojoj obiteljskoj tvrtki Stjepan radi sa sinovima Robertom i Sašom te snahom Martinom koja je zadužena za prodaju, nabavu materijala, oslikavanje uređaja, dok i supruga Vesna te još nekoliko drugih članova obitelji imaju svoja zaduženja.

– Prva misao mi je uvijek bila na pameti da moram napraviti nešto zbog čega mi djeca ne bi morala otići “trbuhom za kruhom” te da pod stare dane ne ostanem sam, da mogu viđati svoje unuke kad želim, a ne da žive u drugim državama, da im ovdje osiguram pristojan život. A smatram da se u Hrvatskoj poštenim radom može dovoljno zaraditi za normalan život, a moja obitelj na dobrom je putu da sve tako i bude – rekao nam je Stjepan Sviben.

Komentara 16

SE
sedam
13:56 01.12.2020.

Pa...veliki BRAVO Stjepane!

DU
Deleted user
14:02 01.12.2020.

Samo hrabro radišni čovječe! Zavidni ljudi uvijek će prigovarati. Ne obazirite se!

DU
Deleted user
13:47 01.12.2020.

U HR kao i svagdje u svijetu nije problem izmisliti novi proizvod. Problem je prodati, naplatiti i podmiriti potraživanja od države i drugih neprofitnih tijela.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije