Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CIJENA: 30.000 KUNA

VIDEO Ovo je prvi dezinfekcijski tunel u Hrvatskoj: Za 7 sekundi dezinficira cijelo tijelo

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/6
14.07.2020.
u 14:38

Stoji oko 4000 eura, odnosno nekih 30.000 kuna

Izgleda kao detektor za metal, no ima posve drukčiju ulogu. Prvi dezinfekcijski tunel u Hrvatskoj predstavljen je danas u klinici Svjetlost u Heinzelovoj, a funkcionira sasvim jednostavno. Sve što je potrebno jest stati unutra, a raspršivač ugrađen u šarke "tunela" automatski prska dezinficijens po cijelom tijelu. A cijeli postupak traje sedam sekundi. Smješten je na ulazu klinike Svjetlost, a uskoro će, kaže osnivač i ravnatelj Nikica Gabrić, stići i u ostale njene podružnice u Hrvatskoj i Europi. 

– Svi smo mislili da je korona prošla, ali primjećujemo da brojevi rastu pa smo se odlučili za ovaj tunel kako bismo maksimalno osigurali da pacijent bude na prvom mjestu – kazao je Gabrić koji je tunel predstavio s ravnateljem Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Zvonimirom Šostarom i Slobodanom Brezakom iz tvrtke Bauerfeind, koja je uređaj proizvela. 

– Stoji oko 4000 eura, dakle nekih 30.000 kuna, a postoje i druge tvrtke zainteresirane za nabavu. Idealan je svugdje gdje je više ljudi, poput policijske uprave, šoping-centra ili banke – rekao je Brezak, a dodaje i neke tehničke detalje koji dokazuju ekonomičnost tog tunela. U njemu se nalazi spremnik od 30 litara, što je dovoljno za oko 2800 raspršivanja. 

– Vjerujemo da je ovo sad novo normalno. Da će se dezinfekcija biti normalna svugdje gdje uđemo ne sad, nego i za pet ili deset godina – dodao je Brezak. 

Moramo živjeti s virusom, zaključio je Gabrić, jer proći će neko vrijeme, a sigurno i godinu dana dok svijet ne dobije cjepivo i neki pouzdani lijek. 

– Imamo sad velik broj zaraženih i kao rezultat ili će gospodarstvo pasti ili ćemo morati naučiti živjeti s koronom. Na ovaj način mi pokušavamo zaštiti naše pacijente, kao što smo to i radili sve ovo vrijeme. Zato je od svih naših 86 djelatnika samo jedna osoba bila izložena pozitivnoj osobi, i to izvan klinike – napominje Gabrić. 

Ključne riječi

Komentara 43

Avatar StevoHorvat
StevoHorvat
14:53 14.07.2020.

Kako prskalice mogu uništiti virus koji se nalazi u sluznici nosa i grla, Masonska Loža nije objasnila.

PR
pravednik2
15:24 14.07.2020.

Tunel za svadbene svečanosti.

DU
Deleted user
15:17 14.07.2020.

Mislim da je ovo jedna poveća glupost u borbi protiv virusa te da će donijeti više štete nego koristi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije