Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MISTERIJA U SAD-U

Netflixova serija riješila slučaj otmice: Djevojčica se vratila kući nakon šest godina, uhićena njena majka

Kayla Unbehaun
Američki nacionalni centar za nestalu djecu
04.12.2023.
u 12:31

Potraga za Kaylom ima sretan završetak. Djevojčica i njezina majka bile su navečer 13. svibnja u regionalnom trgovačkom centru Westgate u Ashevilleu u Sjevernoj Karolini, kada ih je primijetila osoba u trgovini Plato's Closet.

Kayla Unbehaun nestala je iz svog rodnog grada u Illinoisu 4. srpnja 2017. nakon što ju je otela vlastita majka, koja nije imala skrbništvo nad njom. Fotografija devetogodišnjakinje pojavila se u epizodi Netflixove emisije "Neriješene misterije" o roditeljskim otmicama, a na slici je prikazano kako bi djevojčica mogla izgledati danas. Srećom, mjesecima kasnije netko je u trgovini u Sjevernoj Karolini prepoznao Kaylu kao nestalo dijete, što je pokrenulo niz događaja koji su doveli do uhićenja njene majke i ponovnog susreta s ocem. Na Kaylinu otmicu podsjetio je The Independent, koji je dao pregled svega što je poznato o otmici djevojčice i njezinu povratku ocu, a tu su i pitanja koja ostaju neodgovorena u slučaju.

Dijete i majka nestali su 4. srpnja 2017. Kayla je rođena 5. srpnja 2008. u obitelji Ryana Iskerke i Heather Unbehaun u zapadnom predgrađu Chicaga. Nakon što se par razišao, sudac je ocu djeteta dodijelio trajno skrbništvo. Međutim, Kayla je 2017. provela 4. srpnja sa svojom majkom, a trebala je biti vraćena ocu sljedeći dan, na svoj deveti rođendan.

- Prema policijskim razgovorima, Heather je posljednji put viđena kako sprema svoje stvari na krov svog automobila - napisao je Iskerka na svom profilu na GoFundMe, platformi za prikupljanje donacija. - Članovi njezine najbliže obitelji rekli su da je otišla na kampiranje na nepoznatu lokaciju u Wisconsinu i da se očekuje da će se vratiti u srijedu, 5. srpnja, u 19 sati na razmjenu vremena za roditelje sa mnom - objasnio je Iskerka.

Heather i Kayla nisu se pojavile na razmjeni koju je odredio sud i odmah je kontaktirana policija te je pokrenuta istraga. Otkriveno je da su svi Heatherini računi na društvenim mrežama izbrisani, a njezin mobitel isključen. Od 4. srpnja do nje nitko nije mogao doći ni s njom razgovarati. - Zbog toga sam sljedeći dan prijavio nestanak i Kayle i Heather. Heather se također nije pojavila na suđenju koje je predložila u petak, 7. lipnja. Njezin odvjetnik danima nije razgovarao s njom, nije znao što se dogodilo i bio je vrlo zabrinut - kazao je Iskerka.

VEZANI ČLANCI:

Nakon što je Iskerka prijavio djevojčičin nestanak, majka je optužena za njezinu otmicu 2017., a sudac joj je odredio jamčevinu od 10.000 dolara. Od tada, policija Južnog Elgina traga za brojnim tragovima i dojavama, surađujući s policajcima iz cijele zemlje u nastojanju lociranja djeteta i Unbehaun. Iskerka je u međuvremenu apelirao na donacije i informacije putem GoFundMea te je planirao iskoristiti pomoć za angažiranje privatnog istražitelja i pokrivanje dodatnih troškova vezanih za potragu. Između srpnja 2017. i svibnja 2023. stranica je prikupila nešto više od 2500 dolara, a posljednja donacija stigla je prije nešto više od četiri godine.

U studenom se Kaylina slika pojavila u epizodi Netflixove emisije "Neriješene misterije". Na kraju epizode "Djeca koju su oteli roditelji", posljednjeg dijela treće sezone serije, prikazani su nestali posteri i slike dobne skupine iz Nacionalnog centra za nestalu i zlostavljanu djecu (NCMEC). Na nešto manje od pet sekundi na ekranu se pojavljuje fotografija i Kayle kad je imala devet godina i prikaz kako bi mogla izgledati kao tinejdžerica.

Srećom, potraga za Kaylom ima sretan završetak. Kayla i njezina majka bile su navečer 13. svibnja 2023. u regionalnom trgovačkom centru Westgate u Ashevilleu u Sjevernoj Karolini, kada ih je primijetila osoba u trgovini Plato's Closet. Ta je osoba prepoznala Unbehaun i sjetila se da je dijete nestalo, objavilo je na društvenim mrežama državno odvjetništvo okruga Kane. - Zaposlenik trgovine odmah je kontaktirao policiju u Ashevilleu, koja je obavijestila policiju South Elgina. Policija South Elgina potvrdila je identitet nestalih osoba - dodaje se.

Unbehauen (40) je nakon toga uhićena, a Kayla se u međuvremenu ponovno ujedinila sa svojim ocem. Iskerka je kazao da je "presretan što je Kayla na sigurnom kod kuće". - Želim zahvaliti policiji South Elgina, Nacionalnom centru za nestalu i zlostavljanu djecu i svim policijskim agencijama koje su pomogle u njezinom slučaju. Također želim zahvaliti svim pratiteljima na Facebook stranici Bring Kayla Home, koji su pomogli i bili ključni u širenju svijesti. Tražimo privatnost dok se ponovno upoznajemo i krećemo s novim početkom - rekao je.

Nakon uhićenja u okrugu Buncombe, Unbehauen je položila jamčevinu od 25.000 dolara i 16. je svibnja puštena iz pritvora. Zatim se sljedeći dan javila policiji u okrugu Kane u Illinoisu, gdje je optužena za otmicu. Unbehaun se pred sutkinjom Juliom Yetter pojavila 18. svibnja i puštena je uz jamčevinu i uz elektronički uređaj za praćenje. Kaylin otac dobio je zaštitu od Unbehaun, kojoj je zabranjeno doći unutar 300 metara od njegova prebivališta i ne može napustiti Illinois bez dopuštenja suda, objasnio je za The Independent glasnogovornik Ureda državnog tužitelja okruga Kane.

Unbehauen se nije izjasnila o optužbi za otmicu. Ovakvo kazneno djelo u Illinoisu može značiti zatvorsku kaznu od jedne do tri godine, često uz uvjetno puštanje na slobodu.

VIDEO Policija spasila migrante iz Kupe

Komentara 2

NB
Nboy
12:58 04.12.2023.

zašto migrantu zamućuju lice a svima ostalima ne.Logično bi bilo da svi zbog zaštite podataka imaju zamućeno lice,bilo u tv programima i novinama da se svima zamagle lica pa da budemo kao guske u magli da vidimo što se dešava ali ne i koga!

XA
xaron
21:59 04.12.2023.

Majka otela svoje dijete ? U kakvim to vremenima źivimo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije