Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poruka židovima

Netanyahu: Neću dopustiti istrebljenje, ovo je 2012., ne 1944.

'Israeli Likud party leader Benjamin Netanyahu talks during a faction meeting at the Knesset, Israel\'s Parliament, in Jerusalem, Monday, Nov. 3, 2008. A string of high-profile Israelis who take a tou
''
07.03.2012.
u 12:43

Dužnosnici izraelskog ministarstva obrane tvrde da se napad na Iran mora realizirati najkasnije do ljeta jer Iran seli svoja postrojenja izvan dosega izraelskih zračnih snaga

Govor izraelskog premijera Benjamina Netanyahua pred tisućama američkih Židova jasno je pokazao da neće oklijevati u pokretanju jednostranog preventivnog napada na Iran. Govoreći bitno drukčije nego pred američkim predsjednikom Barackom Obamom, koji ga je nešto ranije zamolio da još jednom razmisli i pričeka da diplomacijama i sankcijama pokušaju riješiti iransku krizu prije nego što pribjegnu sili.

Izrael je "strpljivo čekao" učinak diplomacije i sankcija, ali vrijeme radi protiv takvog pristupa, kazao je Netanyahu, javlja AP, velikom broju okupljenih na skupu američkog Odbora za izraelske vanjske poslove u Washingtonu.

– Ne možemo si priuštiti daljnje čekanje. Kao izraelski premijer nikada neću dopustiti da moj narod živi u sjeni istrebljenja – kazao je oduševljenoj publici koja ga je počastila ovacijama.

Izrael, kao i SAD i većina zemalja Zapada, odbacuje istinitost iranskih tvrdnji da svoj nuklearni program razvija zbog proizvodnje energije i medicinskih izotopa. Šef UN-ove Agencije za nuklearnu energiju dodatno je zabrinuo svjetske sile iznijevši u ponedjeljak "ozbiljnu zabrinutost" kako Iran možda skrivećki radi na izradi atomskog oružja.

Izrael i SAD razilaze se u mišljenju po pitanju svrhovitosti napada i koliko bi zapravo bio učinkovit izraelski jednostrani napad na dobro raspoređena i utvrđena iranska nuklearna postrojenja.

Izraelski vođa odbija prihvatiti činjenicu da bi napad na Iran imao preveliku cijenu s obzirom na to da bi izazvao snažnu odmazdu. Članovima Odbora za izraelske vanjske poslove Netanyahu je pokazao kopiju dokumenta američkog ratnog ministarstva iz 1944. kojim se odbija prijedlog židovskih vođa da se bombardira Auschwitz zato što bi takav napad bio "neučinkovit" i "mogao bi izazvati još veću osvetu Nijemaca".

– Prijatelji, 2012. je, a ne 1944. – naglasio je Netanyahu te dodao: 

– Danas imamo svoju vlastitu državu i svrha židovske države je da brani živote Židova i osigura židovsku budućnost.

Samo nekoliko sati ranije Netanyahu je na sastanku s Obamom komentirao kako Izrael mora biti "gospodar svoje sudbine" nakon što je Obama kazao da će "SAD uvijek podržavati Izrael" te ubrzo dodao kako bi i premijer i on više voljeli diplomatsko rješenje. Netanyahu u daljnjem govoru pred američkim predsjednikom nije spominjao diplomatska rješenja iranske krize.

Izraelci procjenjuju da je Iran sve bliže sastavljanju atomske bombe te to što prije žele spriječiti. Nekolicina dužnosnika izraelskog ministarstva obrane tvrdi da se napad na Iran mora realizirati najkasnije do ljeta jer Iran seli svoja postrojenja izvan dosega izraelskih zračnih snaga.

Ključne riječi

Komentara 248

OB
-obrisani-
15:03 07.03.2012.

07.03.2012. u 15:01h medion ekstremisti....su uvijek oni bez pola mozga

ST
Startrack
15:18 07.03.2012.

Blago Marsijancu. Ustane u 9 i onda copy paste po cjeli dan. Od cega zivi taj covjek?

OB
-obrisani-
15:02 07.03.2012.

07.03.2012. u 15:01h medion jasno....uvijek su problem retrogradni ekstremisti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije