Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najavio aneksiju

Netanyahu: Jamčim da će Izrael ostati na tom teritoriju zauvijek

Benjamin Netanyahu
Foto: RONEN ZVULUN/REUTERS/PIXSELL
1/4
16.09.2019.
u 11:16

Taj komad novog teritorija dat će nam stratešku dubinu, kazao je Netanyahu u židovskom naselju Mevo'ot Yericho.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu održao je sjednicu vlade u židovskom naselju koje se nalazi na dijelu palestinske Zapadne obale koju on, ukoliko pobijedi na sutrašnjim prijevremenim izborima, ima namjeru anektirati. Predizbornim obećanjem da će anektirati cijelu dolinu rijeke Jordan, kani privući birače koji su skloni tvrdolinijskoj politici, osobito prema Palestincima. Uz to, izraelski premijer najavio je da će njegov partner, američki predsjednik Donald Trump nakon aneksije, prezentirati svoj novi mirovni plan između Izraela i Palestinaca. Ponovno je naglasio i to da je i aneksija u potpunosti dogovorena s Bijelom kućom.

- Jamčim da će Izrael ostati na tom teritoriju zauvijek i da će na njemu biti izraelska vojska. Taj komad novog teritorija dat će nam stratešku dubinu, kazao je Netanyahu u židovskom naselju Mevo'ot Yericho, kojem de dodijelio i službeni status. Neke pojedinosti mirovnog plana već su procurile u javnost, a na Facebooku ih je objavio ultradesni nacionalist i bivši Netanyahuov ministar Naftali Bennett. Po tom planu Izraelu pripadaju cijela dolina Jordana i cijeli Jeruzalem, a palestinska naselja na tom području bila bi povezana posebnim cestama.

No izborni rezultati ponovno bi mogli biti izjednačeni i to između Netanyahuova Likuda i Plavo-bijele koalicije desnog centra koju predvodi bivši general Benny Gantz. Situacija bi, dakle, ponovno mogla biti kao i nakon izbora u travnju, nakon kojih Netanyahu, ka relativni pobjednik nije mogao sastaviti vladu. Ovoga puta koalicija stranaka izraelskih Arapa, koji bi mogli polučiti dobre rezultate i u ući u Knesset, mogla bi onemgućiti Netanyahuu da dogovri većinu i postane premijer. No u parlament bi mogla ući i ultradesničarska Stranka židovske snage, koja će sigurno biti uz Netanyahua.

Komentara 4

Avatar TheJack
TheJack
11:53 16.09.2019.

Komad novog teritorija!?

Avatar zrakomlat59
zrakomlat59
14:22 16.09.2019.

Kada netko počne pričati o vječnom ili tisućgodišnjom trajanje znajte to je bilo to i sada već sve propada.

VA
vadis
12:52 16.09.2019.

Sto je to ako nije okupacija? Izrael se ponasa agresivno i nedopustivo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije