Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U IZRAELU

Palestinski Crveni polumjesec: 'Okupacijski snajperisti otvorili su vatru na bolnicu'

Izrael Hamas
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
Autori: Vecernji.hr, Hina
10.11.2023.
u 17:04

Netanyahuove riječi ovoga tjedna da će Izrael biti odgovoran za sigurnost u Gazi izazvale su negativnu reakciju Sjedinjenih Država, glavnoga izraelskog saveznika.

Dužnosnici Gaze rekli su da Izrael u petak napada najmanje tri bolnice ili područja u blizini, dodatno ugrožavajući zdravstveni sustav preplavljen tisućama žrtava i ljudi raseljenih zbog izraelskog rata protiv Hamasa u palestinskoj enklavi.

"Izraelska okupacija pokrenula je istodobne napade na niz bolnica tijekom proteklih sati", rekao je glasnogovornik ministarstva zdravstva Gaze Ašraf al- Qidra televiziji Al Jazeera. 

Qidra je rekao da Izrael gađa dvorište Al Shife, najveće bolnice u gradu Gazi, i da ima žrtava, ali nije iznio detalje. Izrael je rekao da Hamas ima skrivene zapovjedne centre i tunele ispod Al Shife, optužbe koje Hamas opovrgava.

Izraelska vojska nije odmah komentirala njegovu izjavu, koju Reuters nije mogao neovisno provjeriti.

Tijek događaj:

17:05 - UN-ova agencija za palestinske izbjeglice (UNRWA) objavila je u petak da je više od 100 njezinih zaposlenika poginulo u Pojasu Gaze od početka rata 7. listopada. "Shrvani. Potvrda da je više od 100 kolega iz UNRWA poginulo u mjesec dana. Roditelji, nastavnici, medicinske sestre, liječnici, pomoćno osoblje. UNRWA je u žalosti, Palestinci su u žalosti, Izraelci su u žalosti. Kako bi se prekinulo tu tragediju, potreban je humanitarni prekid vatre sada", napisao je na X-u čelnik agencije Philippe Lazzarini.

Na svojoj internetskoj stranici, UNRWA navodi da je točna brojka poginulih 101. Agencija će im u ponedjeljak minutom šutnje u svim svojim centrima u svijetu odati počast. "Glavni tajnik pozvao je zaposlenike na minutu šutnje" i zastave UN-a bit će na pola koplja, rekao je glasnogovornik organizacije u Ženevi Rolando Gomez.


17:00 - Čelnik Palestinske samouprave Mahmud Abas u petak je rekao da je nakon rata između Hamasa i Izraela njegova uprava spremna preuzeti vlast nad Gazom u sklopu rješenja s dvije države, piše dpa navodeći palestinsku novinsku agenciju (Wafa). "Snosit ćemo punu odgovornost u sklopu sveobuhvatnog političkog rješenja", rekao je Abas, referirajući se na formiranje neovisne palestinske države koja bi uključivala Zapadnu obalu i Istočni Jeruzalem, kao i Pojas Gaze.

Aktualna izraelska konzervativna vlada i većina njezinih članova odbacuju to rješenje za palestinsko-izraelski sukob. Dio krajnje desnih ministara zagovara aneksiju Zapadne obale te čak i Pojasa Gaze. Hamas je preuzeo kontrolu nad Gazom 2007., izbacivši Abasov pokret Fatah koji kontrolira Zapadnu obalu. 

Nakon masakra koje je Hamas počinio 7. listopada Izrael je najavio da će uništiti taj militantni pokret i njegove vojne sposobnosti. Sjedinjene Države insistiraju da Palestinska samouprava bude dio pregovora o budućnosti Pojasa Gaze nakon rata. No brojni Palestinci žele da Abas odstupi i sa čela Zapadne obale, te da se ne vrati na vlast u Pojasu Gaze uz pomoć Izraela. 


15:44 - Broj ubijenih Palestinaca u Gazi popeo se na 11.078, prema podacima tamošnjeg Ministarstva zdravstva. Među mrtvima je 4.506 djece, prenosi Sky News.


15:42 - Palestinski Crveni polumjesec izvijestio je o "intenzivnim sukobima" u bolnici Al-Quds, južno od grada Gaze, prenosi Sky News. "Sada, intenzivni sukobi i okupacijski snajperisti otvaraju vatru na bolnicu Al-Quds, uzrokujući ozljede među raseljenim ljudima", rekla je humanitarna organizacija.


15:38 - Američki državni tajnik Antony Blinken pozdravio je odluku Izraela da pristane na "humanitarne stanke" u svojoj ofenzivi na sjeveru Pojasa Gaze i poručio da "još treba puno učiniti" kako bi se zaštitilo civile. "Mislim da je postignut napredak", rekao je Blinken tijekom kratkog posjeta New Delhiju. "Ali isto sam tako bio jako jasan u pogledu činjenice da još treba puno učiniti kad je riječ o zaštiti civila i dopremi humanitarne pomoći", dodao je. 

Precizirao je da SAD radi na "konkretnim planovima da se to ostvari". Rekao je da će te stanke od četiri sata svaki dan omogućiti "spašavanje života" i dopremu više pomoći Pojasu Gaze, koji je pod opsadom izraelske vojske od Hamasova napada na Izrael 7. listopada.

"U isto vrijeme, treba učiniti puno više kako bi se zaštitilo civile i osiguralo da dobiju humanitarnu pomoć", dodao je. "Poginulo je daleko previše Palestinaca", rekao je. Blinken u petak završava turneju po Bliskom istoku i Aziji u sklopu koje je u petak posjetio Izrael, a u nedjelju Zapadnu obalu. Ponovio je da SAD podržava rješenje s dvije države, izraelskom i palestinskom, kao jedini način da se postigne "trajan i pravedan mir".


15:35 - Više medijskih kuća odlučno je odbacilo optužbe Izraela da je četvero 'freelance' fotoreportera koji za njih rade u Gazi unaprijed znalo za napade Hamasa 7. listopada, no agencija AP je prekinula suradnju s Hassanom Eslaiahom nakon objave fotografije na kojoj ga grli jedan od šefova Hamasa, prenosi u petak BBC.

Israelski ministar Shlomo Karhi je, pozivajući se na udruženje Honest Reporting (Pošteno izvještavanje), rekao da su "neke osobe" koje rade za Reuters, Associated Press (AP), CNN i The New York Times unaprijed imale saznanja o napadu Hamasa na kibuce i glazbeni festival na jugu Izraela. Honest Reporting je objavio da su četvrorica slobodnih novinara zajedno s teroristima prešli na izraelski teritorij i snimali "zastrašujući pokolj".

AP je 7. listopada objavio fotografiju zapaljenog izraelskog tenka i militante Hamasa koji ulaze u kibuc Kfar Azza s potpisom Hassana Eslaiaha, a koji je na X-u uživo prenosio akciju palestinske islamističke skupine. Taj zapis su koristili AP i CNN, a Eslaiah ga je kasnije obrisao s X-a.

Sve četiri medijske kuće odbacuju optužbe na svoj račun, a NYT je priopćio da se radi o "nečuvenim" optužbama koje ugrožavaju rad slobodnih novinara. Ministar Karhi sugerira da je nazočnost fotoreportera možda bila "dio plana" te da to "postavlja određena etička pitanja". AP je priopćio da "nitko od osoblja novinske agencije nije bio na granici u vrijeme napada te da niti jedan član redakcije AP-a nije ni u kojem trenutku prešao granicu".

"Kada prihvaćamo fotografije i snimke slobodnih novinara, poduzimamo ozbiljne korake kako bi verificirali snimke i da one pokazuju ono što je navedeno", dodaje AP. No, AP je također potvrdio da više ne radi s Hassanom Eslaiahom nakon objave njegove fotografije u zagrljaju s vođom Hamasa u Gazi Yahyaom Sinwarom.

CNN je također objavio da nije imao prethodna saznanja o ubilačkom pohodu bez presedana na Izrael 7. listopada u kojem je ubijeno 1400 ljudi, a 240 je oteto, ali da će također prekinuti suradnju s Eslaiahom. U objavi na X-u, izraelska vlada je objavila da "uznemirujuća saznanja" orkrivaju da su fotoreporteri prešli "svaku profesionalnu i moralnu crvenu liniju".

Reuters je također opovrgnuo da je unaprijed znao za planirani napad Hamasa, islamističkog pokreta koji se nalazi na popisu terorističkih organizacija u EU i SAD-u, te da tog 7. listopada "nije pridružio novinare Hamasu".

Sve spomenute medijske kuće tvrde da ni s jednim od fotoreportera nije bilo unaprijed dogovorenih aranžmana oko slanja fotografija. The New York Times je opisao optužbe kao "nepromišljene" i tvrdi da su opsežno i na pošten i nepristran način pratili napade 7. listopada i rat koji je uslijedio. List također pojašnjava da posao slobodnih novinara često podrazumijeva da moraju brzo reagirati i jurnuti na mjesto događaja i u opasnost kako bi dokumentirali vijesti iz prve ruke. "To je ključna uloga slobodnih medija u ratu", priopćio je NYT. NYT također dodaje da fotoreporter Yusef Massoud nije taj dan radio za njihov list, ali od tada "obavlja važan posao za nas".

Honest Reporting u svom izvješću navodi i slučaj fotoreportera AP-a Alija Mahmuda koji je snimao otmicu Izraelaca, a njegova snimka tijela njemačko-izraelske državljanke Shani Louk na kamionetu s Hamasovcima obišla je svijet. Shani Louk je brutalno ubijena. a s njezinim izmučenim tijelom su Hamasovci paradirali u Gazi. Reutersov fotograf Mohammed Fayq Abu Mustafa je snimio tijelo izraelskog vojnika koje je izvučeno iz tenka i na kojem su se iživljavali teroristi Hamasa. Izraelski ministar smatra čudnim da se Abu Mustafa baš u tom trenutku našao na granici Izraela i Pojasa Gaze.

VIDEO Snimke izraelske vojske navodno prikazuju trupe koje djeluju u Gazi


13:38 - Sirene za uzbunu oglasile su se u Tel Avivu i okolnim područjima u petak, nakon što je Hamas ispalio rakete duboko u Izrael, što je palestinska militantna skupina opisala kao odgovor na sve veći broj civilnih žrtava u Gazi. Medicinske službe kažu da dvije žene u Tel Avivu imaju rane od šrapnela ispaljenih raketa. Hamas je lansirao rakete nakon relativnog zatišja u raketiranju, dok izraelske snage izvode kopnenu ofenzivu u Gazi, u petom tjednu rata.

Vojska je objavila da je oko 9500 projektila, raketa i bespilotnih letjelica ispaljeno na Izrael iz Gaze i drugih područja od 7. listopada, a dvije tisuće ih je oborila protuzračna obrana dizajnirana tako da ignorira projektile koji će sletiti na područja gdje ne mogu izazvati štetu.

Oko 12 posto raketa ispaljenih iz Gaze, koje su uglavnom lokalne proizvodnje, palo je na palestinskom teritoriju, rekla je izraelska vojska. "Ulaskom izraelskih kopnenih snaga (u Gazu), došlo je do značajnog smanjenja broja lansiranja", navodi vojska.

12:45 - Najveća bolnica u Pojasu Gaze u petak je izložena bombardiranju, priopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), dodajući da je trenutno izvan funkcije 20 bolnica u Gazi. Na optužbe zdravstvenih vlasti u Gazi da je Izrael raketirao dvorište bolnice Al Shifa u gradu Gazi, glasnogovornica WHO-a Margaret Harris rekla da "nema detalje o Al Shifi, ali da zna da su bolnice izložene napadima".

Pozivajući se na kolege na terenu, Harris je rekla da je u tijeku "intenzivno nasilje".

U najvećoj bolnici u gradu Gazi sklonište su pronašle brojne obitelji, grad Gaza je u okruženju izraelskih snaga, a vodstvo Izraela tvrdi da su obavijestili stanovništvo da napusti to područje i krenu prema jugu, navodeći da se u području bolnice nalazi stožer Hamasa. UN-ov ured za humanitarna pitanja je priopćio da postoje "problemi" dopreme pomoći u Gazu preko egipatskog graničnog prijelaza Rafah, koji je namijenjen za pješake, a ne kamione. U srijedu je u Gazu ušlo 65 kamiona s hranom, lijekovima, vodom, higijenskim potrepštinama i sedam ambulantnih vozila, no kamioni nisu stigli u sjevernu Gazu.

Glasnogovornik UN-ovog ureda za koordinaciju humanitarne pomoći (OCHA) Jens Laerke je rekao da u ovom trenutku ne mogu dovesti kamione na sjever te da je to "jako frustrirajuće jer se nekoliko stotina tisuća ljudi još uvijek nalazi na sjeveru", dodavši da "ako danas imamo pakao na zemlji, njegovo je ime sjeverna Gaza".

10:17 - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu dao je još jedan intervju američkim medijima, u kojem se osvrnuo na tvrdnje iz Bijele kuće da će Izrael ponuditi dnevne pauze od četiri sata u borbama u područjima sjevernog pojasa Gaze. Bilo je proturječnih izvješća američkih i izraelskih dužnosnika o tome jesu li pauze stvarno dogovorene.

Na pitanje Fox Newsa o tome, Netanyahu je pojasnio: "Borbe se nastavljaju protiv neprijatelja Hamasa... ali na određenim lokacijama u određenom razdoblju - nekoliko sati ovdje, nekoliko sati tamo - želimo omogućiti siguran prolaz civila dalje od zone borbe."

10:13 - Izrael će od četvrtka početi provoditi četverosatne stanke u vojnim operacijama na sjeveru Gaze kako bi omogućio stanovnicima da pobjegnu, objavila je Bijela kuća, ocijenivši da je to korak u pravom smjeru.

Glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je da su stanke dogovorene u razgovorima američkih i izraelskih dužnosnika zadnjih dana, uključujući razgovor američkog predsjednika Joea Bidena i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Kirby je rekao da će stanke omogućiti stanovnicima da odu i dopremu humanitarne pomoći, a mogle bi poslužiti i za izvlačenje talaca. "Izraelci su nam rekli da u tim područjima tijekom stanke neće biti vojnih operacija i da taj proces počinje danas", rekao je.  "Shvatili smo da će Izrael početi provoditi četverosatne stanke u dijelovima sjeverne Gaze najavljujući ih tri sata prije", rekao je.

Ocijenio je da je to korak u pravom smjeru. 

"Mislimo da su to značajni koraci i očito želimo da se nastave koliko god bude potrebno", dodao je.  Kirby je rekao i da prekid vatre između Izraela i Hamasa još nije na dnevnom redu jer bi pomogao Hamasu i "legitimizirao ono što su oni učinili 7. listopada", dodajući da "to oni sada jednostavno neće dopustiti."

10:08 - Izraelske obrambene snage priopćile su da nisu gađale indonezijsku bolnicu, gdje je jučer bilo izvještaja o eksplozijama. "IDF nije gađao bolnicu", rečeno je. "IDF ne cilja civile i djeluje u skladu s međunarodnim pravom", dodaje se.

VEZANI ČLANCI: 

8:12 - Izraelska vojna kampanja za brisanje Hamasa počela je nakon napada militanata 7. listopada na južni Izrael i traje mjesec dana. Bolnice u Gazi jedva se nose sa žrtvama, jer su ponestale medicinske zalihe, čista voda i gorivo za generatore. Ministarstvo zdravstva Gaze priopćilo je da 18 od 35 bolnica u Gazi i 40 drugih zdravstvenih centara nije u funkciji zbog štete od bombardiranja ili nedostatka goriva.

Palestinski mediji objavili su u petak videosnimku Al Shife, koju Reuters nije mogao odmah potvrditi, za koju kažu da prikazuje posljedice izraelskog napada na parkiralište gdje su raseljeni Palestinci bili sklonjeni, a novinari promatrali. Vidjela se lokva krvi pored tijela čovjeka kojeg su stavljali na nosila.

"S obzirom na tekuće udare i borbe u blizini (Al Shifa), ozbiljno smo zabrinuti za dobrobit tisuća tamošnjih civila, među kojima ima mnogo djece, koja traže medicinsku skrb i sklonište", objavio je Human Rights Watch na društvenoj mreži X.

Glasnogovornik ministarstva zdravstva kojim upravlja Hamas Ashraf al Qidra  je rekao da su pedijatrijska bolnica Al-Rantisi i dječja bolnica Al-Nasr "svjedočili nizu izravnih napada i bombardiranja" u petak. Rekao je da su u napadima na krug bolnice u Al-Rantisiju zapaljena vozila, ali je požar djelomično ugašen.

Ministarstvo vanjskih poslova Indonezije priopćilo je u petak da je tijekom noći došlo do eksplozija u blizini indonezijske bolnice, koje su oštetile dijelove bolnice smještene na sjevernom kraju uske obalne enklave. Nije navedeno tko je odgovoran za eksploziju i nisu izvijestili o poginulima ili ozlijeđenima. "Indonezija još jednom osuđuje divljačke napade na civile i civilne objekte, posebice humanitarne objekte u Gazi", stoji u priopćenju ministarstva.

Izraelska vojska je rekla da ima dokaze da Hamas koristi Al Shifu i druge bolnice kao što je indonezijska bolnica za skrivanje zapovjednih mjesta i ulaznih točaka u opsežnu mrežu tunela ispod Gaze. Kaže da ne cilja civile, a omogućio je nekim ranjenim palestinskim civilima da prijeđu u Egipat na liječenje.

7:30 - Hamas tvrdi da je Izrael pokrenuo zračne napade na ili u blizini najmanje tri bolnice u petak rano ujutro.

"Izraelska okupacija pokrenula je istovremene napade na niz bolnica tijekom proteklih sati", rekao je glasnogovornik ministarstva zdravstva kojim upravlja Hamas Ashraf al Qidra za televiziju Al Jazeera.

Medicinske ustanove uključivale su najveću bolnicu u Gazi, Al Shifa, gdje je Izrael rekao da Hamas ima skrivene zapovjedne centre i tunele, optužbe koje skupina, zabranjena teroristička organizacija u UK-u, poriče.

Qidra je rekao je Izrael gađao dvorište medicinskog kompleksa grada Gaze i da je bilo žrtava, ali nije dao detalje.

Izraelske obrambene snage još nisu komentirale Qidrinu izjavu, koju tek treba neovisno provjeriti.


6:19 - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u četvrtak da njegova zemlja ne želi osvojiti, okupirati ili vladati Gazom nakon rata protiv Hamasa, ali da će u palestinsku enklavu morati ući "uvjerljive snage", bude li potrebno sprječavanje vojne prijetnje. Netanyahuove riječi ovoga tjedna da će Izrael biti odgovoran za sigurnost u Gazi izazvale su negativnu reakciju Sjedinjenih Država, glavnoga izraelskog saveznika.

Washington je najavio da će se suprotstaviti izraelskoj okupaciji Gaze nakon rata, u kojemu Izrael bombardiranjem pokušava uništiti vodstvo Hamasa nakon napada na jug Izraela 7. listopada u kojemu je, po izvješćima Izraela, poginulo 1400 ljudi. "Ne želimo osvojiti Gazu, ne želimo okupirati Gazu i ne želimo vladati Gazom", rekao je u četvrtak Netanyahu za Fox News.

Dodao je da će se u Gazi morati uspostaviti civilna vlada, ali da će se Izrael pobrinuti da se napad poput onoga 7. listopada ne ponovi.

GALERIJA Rat Izraela i Hamasa

Izrael Hamas
1/17

"Znači, moramo imati uvjerljive snage koje će, bude li potrebno, ući u Gazu i pobiti ubojice. Tako će se spriječiti da se ponovno pojavi skupina poput Hamasa", rekao je Netanyahu.

U izraelskom bombardiranju Gaze poginulo je više od 10.800 Palestinaca, po izvješćima tamošnjih zdravstvenih službi. Humanitarna katastrofa nastupila je kada je nestalo osnovnih zaliha, a broj ranjenih prevelik je za zdravstveni sustav.

VEZANI ČLANCI:

Američki dužnosnici kažu da bi se nakon rata u Gazu trebala vratiti Palestinska samouprava, koja ima ograničenu vlast na Zapadnoj obali pod izraelskom okupacijom. Hamas je preuzeo kontrolu nad Gazom 2007. godine. Najviši palestinski dužnosnici, uključujući i Mahmouda Abbasa kažu da povratak Palestinske samouprave u Gazu mora pratiti političko rješenje kojim će se prekinuti izraelska okupacija teritorija koji je zauzeo u ratu 1967. godine.

Netanyahu je rekao da nakon rata "Gaza mora biti demilitarizirana, deradikalizirana i obnovljena".

Palestinski premijer Mohammad Shtayyeh rekao je ovoga tjedna za PBS da se Palestinska samouprava neće vratiti u Gazu "na izraelskom tenku".

6:00 - Izraelska vojska priopćila je da je jedna organizacija u Siriji poslala dron koji je gađao školu u gradu Eilatu na jugu Izraela te da je Izrael uzvratio na napad. Vojska nije navela koja je organizacija u Siriji poslala dron na Eilat, grad koji se nalazi na Crvenom moru oko 400 kilometara od najbliže točke sirijskoga teritorija.

No u priopćenju se dodaje da sirijsku vladu drže u potpunosti odgovornom "za svaku terorističku aktivnost s njezina teritorija". U izvješćima o napadu drona, koji je uzrokovao manju štetu, ne navodi se je li bilo ranjenih.

Jemenski pokret Houthi povezan s Iranom izveo je nekoliko raketnih napada i napada dronom na Izrael nakon 7. listopada, od kojih su svi ili spriječeni ili nisu uspjeli.

VEZANI ČLANCI:

U četvrtak je skupina Houthi, koja vlada u dijelovima Jemena, između ostaloga i u glavnom gradu Sani, priopćila da su ispalili rakete na nekoliko ciljeva u Izraelu, uključujući i ciljeve u Eilatu koje je vojni glasnogovornik skupine nazvao vojnim ciljevima.

Izraelska vojska priopćila je da je njihov zračni sustav Arrow presreo raketni napad na izraelski teritorij u blizini Crvenoga mora te da je njihov obrambeni sustav Patriot presreo "sumnjivu metu" na jugu pustinje Negev, ali nije navela koga smatra krivim za te napade.

Izrael je pojačao svoju pomorsku prisutnost u Crvenom moru kako bi bolje zaštitio južnu obalu, a na tom području znatne mornaričke snage imaju i Sjedinjene Države.

Eilat je glavni izraelski trgovački izlaz na Crveno more.

Analitičar britanske tvrtke za pomorsku sigurnost Ambrey, Daniel Mueller rekao je da je napad dronom u četvrtak "prvi u gradu Eilatu za koji je potvrđeno da je nanio štetu" nakon početka sukoba 7. listopada.

Hamas i Houthi "ispalili su više raketa, krstarećih raketa i UAV-a prema Eilatu", dodao je Mueller.

Komentara 12

BU
burza
08:42 10.11.2023.

Oni su uboice a sta ste vi

RE
reborn
15:58 10.11.2023.

Palestinski civili desetljećima aktivno podržavaju teroriste Hamasa. Sada im to dolazi na naplatu.

HO
homofobic
23:14 10.11.2023.

Glupost snajperom gadati bolnicu! Ako treba napraviti dobar posao posalju se dvije - tri 500kg bombe ili nekoliko 155mm topovskih granata ni nema vise cackanja a sta nekoliko 7mm metaka pa to je sprdacina! I tako ce Izraelce Arapi okriviti za 700 tisuca poginulih u svakoj bolnici! Kada si kriv pa makar da ima zasto!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije