Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pronašli su spas

Hrvatski državljani spašeni iz pakla rata: U Gazi nam je poginulo čak 30 članova obitelji

storyeditor/2023-11-05/IMG-20231104-WA0001__2___1_.jpg
Foto: Privatni album
1/7
05.11.2023.
u 22:25

Osim 22 evakuiranih, još se 10 hrvatskih državljana prijavilo za odlazak iz Gaze. Procjena je da ih je ukupno 48

Druga grupa hrvatskih državljana evakuiranih iz Pojasa Gaze stigla je u danas iz Egipta u Hrvatsku. Kao i prvu skupinu, i njih su na granici Gaze i Egipta dočekali djelatnici hrvatskog veleposlanstva u Kairu te preuzeli skrb o njima do leta prema Europi.

Tako su u Hrvatsku stigli svi hrvatski državljani koji su se u Gazi prijavili za pomoć i za evakuaciju, njih 22. Iako je prvotno na popisu bilo njih 23, jedna je žena odustala. Navodno je jedna žena s hrvatskim državljanstvom poginula, kao i njezin suprug te njegova obitelj, barem sudeći po informacijama koje je iznijela jedna od evakuiranih. Prije toga ta žena nije kontaktirala hrvatske vlasti niti je zatražila pomoć. Teško je sa sigurnošću znati koliko je točno hrvatskih državljana u toj enklavi, ali službena brojka kaže da ih je u Palestinskoj samoupravi 48. Kako situacija eskalira, broj onih koji se javljaju – a komunikacija je izuzetno otežana – raste pa se tako još njih 10 prijavilo za odlazak iz Gaze.

VIDEO: Skupina evakuiranih Hrvata iz Gaze vratila se u Zagreb

Užas koji ne staje

Premijer Andrej Plenković ovih je dana zahvalio veleposlanstvima u Izraelu, Egiptu i Kataru na toj operaciji, kao i katarskom emiru koji je bio "vrlo konstruktivan" u tom procesu.

POVEZANI ČLANCI:

Sve obitelji s kojima su novinari razgovarali u zagrebačkoj zračnoj luci zadnja dva dana svjedoče o užasu koji su doživjele u Gazi; o snažnim napadima, bombardiranju, uništavanju vrtića, škola, bolnica, stambenih zgrada, o silnim žrtvama čiji broj raste iz dana u dan na obje strane. Riječ je o obiteljima koje u Hrvatskoj mahom imaju rodbinu kod koje će se smjestiti. Tako je i u slučaju šesteročlane obitelji iz Gaze koja je u nedjelju u Hrvatsku stigla iz Kaira avionom preko Istanbula.

– U Gazi nam je poginulo 30 bliskih osoba, članova obitelji i prijatelja. Prošli smo užas koji ne prestaje. Situacija je u Gazi jako loša, nema ničega, ni hrane ni goriva, nema osnovnih uvjeta za život, sve je uništeno. To nije rat, to je masakr – kazao je kratko novinarima u zračnoj luci otac šesteročlane obitelji.

Hrvatski branitelj

U Zagreb je u nedjelju stigla i osmeročlana obitelj koja će živjeti u Vukovaru s obzirom na to da je otac obitelji sa šestero djece hrvatski branitelj koji se borio u Domovinskom ratu braneći Hrvatsku u kojoj je živio do 2000. godine, kada se vratio majci u Gazu gdje je zasnovao obitelj.

– Jednostavno ne postoji cilj, ne postoji meta. Ranije kada je bilo napada, znalo se koji se položaji gađaju, sada je jednostavno na snazi opće bombardiranje koje ne prestaje. Najstrašnija je bila noć kada smo otišli u južni dio Pojasa Gaze, bombardiranje nije prestajalo, bilo je nemoguće – kazala je Vedrana koja je sa suprugom u Zagreb došla u subotu. Dva su tjedna, dodala je, proveli u pograničnom području Rafah gdje je bilo nešto mirnije, ali i dalje su bili mete raketnih napada, a sada su im prekinuli i dotok vode. Pojas Gaze je već desetljećima jedno od najgušće naseljenih područja na svijetu gdje na prostoru otprilike veličine otoka Krka živi gotovo dva milijuna ljudi. Sukobi se ne smiruju, a upućeni strahuju od širenja na okolne zemlje.

POVEZANI ČLANCI:

VIDEO: Druga skupina Hrvata vratila se iz Gaze: To nije rat, to je masakr

 

Komentara 12

FR
FraneTente1861
23:53 05.11.2023.

Katastrofalno da nemamo demografski plan vracanje velik broj Hrvatskog iseljenistiva!Samo Izrael ima prosjecno slican broj.Nista protiv Nepalaca i slicni ali Hrvatsko iseljenistvo se puno lakse integrira i svuda u svijetu su vrlo uspjesni!

Avatar Mlijekoholičar
Mlijekoholičar
22:52 05.11.2023.

Multi-kulti, he, he, he…

GA
Gardelin
06:56 06.11.2023.

Danima pišete o njima kao da su oslobodili Hrvatsku..Dođite k meni bivšem Hrvatskom branitelju da čujete kako uspijevam preživjeti s 300 eura civilne mirovine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije