Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TWITTER BLOKIRAO TRUMPA

Nakon napada nastavljena sjednica. Trumpa bi mogli smijeniti ili opozvati. Pence: Nasilje nikad ne pobjeđuje!

Foto: Reuters/Pixsell
1/25
07.01.2021.
u 05:13

Ovo su Sjedinjene Države. Nećemo dopustiti da vladavina mafije potkopa vladavinu zakona – rekao je zastupnik Hakeem Jeffries

Američki Kapitol je zatvoren zbog napete situacije s prosvjednicima dok zastupnici Kongresa održavaju sjednicu na kojoj trebaju potvrditi Bidenovu pobjedu.

Pristaše američkog predsjednika Donalda Trumpa sukobile su se s policijom kod zgrade Kapitola, javlja Reuters.

Atmosfera je dodatno uzavrela nakon što su demokrati na pragu osvajanja Senata jer vode u obje utrke za senatska mjesta u saveznoj državi Georgii. 

4.52 - U tijeku je glasovanje u Zastupničkom domu, kongresnici odlučuju prihvaćaju li izborne rezultate u Arizoni, odnosno imaju li prigovor na rezultate. Za razliku od Senata, ovdje brojni republikanci glasuju protiv prihvaćanja rezultata u toj saveznoj državi: 121 kongresnika republikanaca glasovalo je da imaju prigovor na rezultate u Arizoni, a 83 kongresnika republikanaca nema prigovora na rezultate iz Arizone. Istovremeno demokrati su jednoglasno prihvatili te rezultati (220  ih nema prigovor). Ukupno 303 kongresnik odbija prigovor, a 121 ih ima prigovor što znači da Kongres prihvaća Bidenovu pobjedu u Arizoni. Glasovanje će se nastaviti dalje za ostale savezne države.

Odbijanje rezultata u Arizoni propalo u Senatu

4.40 - Senat je odbio prigovor na izborne rezultate u saveznoj državi Arizoni. Samo je 6 senatora odbilo prihvatiti rezultate i Bidenovu pobjedu u Arizoni, a 93 ih je prihvatilo. Tih 6 redom su republikanci: Ted Cruz, Josh Hawley, Cindy Hyde-Smith, Roger Marshall, John Kennedy i Tommy Tuberville.

4.30 - Fox News javlja kako je Republikanska stranka održala svoj sastanak u Kongresu na kojem su razmatrali mogućnosti da se provede drugi opoziv Donalda Trumpa s namjerom da ga se ovaj put i osudi kako bi ga onemogućili da se iznova kandidira na predsjedničkim izborima. Također, američki mediji spekuliraju o mogućnosti da članovi Trumpovog kabineta aktiviraju Amandman 25 kojim se američki predsjednik proglašava nesposobnim za vladanjem, a vlast preuzima potpredsjednik. No, obzirom na cijeli niz ostavki upitno je ima li Trump dovoljno protivnika u vlastitoj administraciji da provedu takav čin.

3.00 - "Moramo pokazati američkom narodu da ispunjavao svoju dužnost. Prihvaćamo svoje obaveze i znamo da su teška vremena, ali nismo mogli predvidjeti današnji napad na Kapitol. Nasilnici niste uspjeli! Nadajmo se da će naša zemlja zacijeliti ovu ranu. Napad je samo pokazao slabost onih koji su ga potaknuli", poručila je s govornice Nancy Pelosi, liderica demokrata Zastupničkog doma Kongresa.

2.45 - Senator James Lankford, republikanac iz Oklahome obvezao se večeras da će raditi zajedno s kolegama u Kongresu "kako bismo postavili miran primjer za dane koji slijede. Građani Oklahome traže odgovore, ali ne žele ovo što se događalo danas", poručio je Lankford. Istaknuo je da će Kongres večeras potvrditi Bidenovu pobjedu.

2.15 - Kriminalno ponašanje nikada neće dominirati Kongresom, rekao je republikanski vođa u Senatu Mitch McConnell. A vođa demokrata u Senatu Chuck Schumer izgrednike je prozvao domaćim teroristima. "Predsjednik ih je poticao, gotovo nikad nije osuđivao nasilje. I ovo što se danas dogodilo je u velikoj mjeri njegovo djelo. Ovo je na njegovu trajnu sramotu. Današnji događaji se ne bi dogodili da nije bilo njega. Ovo je posljednje upozorenje našoj naciji", poručio je Schumer.

2.07 - "Danas smo branili Kapitol. Hvala onima koji su danas čuvali ovo povijesno mjesto. Nasilje nikad ne pobjeđuje, oni koji su danas u Kapitolu počinili nasilje nisu pobijedili, sloboda pobjeđuje i ovo je i dalje kuća naroda. Nastavit ćemo glasovati i demonstrirati našu demokraciju. Izabrani predstavnici američkog naroda opet su okupljeni kako bi branili američki Ustav. Neka Bog blagoslovi sve koji su služili u ovoj zgradi. Vratimo se poslu!", rekao je Mike Pence u uvodnom govoru na početku nastavljene sjednice u Kongresu.

2.00 - Mike Pence se vratio u Kapitol. Vraćaju se i senatori koji su ranije bili prepraćeni na sigurne lokacije. Republikanac Lindsey Graham potvrdio je da planiraju dovršiti proces potvrđivanja Joe Bidena i Kamale Harris. Sjednica bi ubrzo trebala biti nastavljena.

1.45 - Američki državni tajnik Mike Pompeo, vjeran suradnik republikanskog predsjednika, osudio je u srijedu nasilje Trumpovih pristaša koji su upali u Capitol u Washingtonu prosvjedujući protiv pobjede demokrata Joea Bidena na predsjedničkim izborima, a predsjednik UN-ove Opće skupštine Volkan Bozkir rekao je da je "veoma zabrinut" zbog "prekida demokratskog procesa u zemlji koja je domaćin Ujedinjenih naroda".

"Putovao sam u mnoge zemlje i uvijek sam se zauzimao za pravo svakog čovjeka da mirno prosvjeduje za svoja uvjerenja i za svoje interese", napisao je državni tajnik na Twitteru.

1.30 - Predsjednica Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi najavila je da će Kongres večeras nastaviti s procesom potvrde izbornih rezultata koji je nasilno prekinut upadom Trumpovih pristaša.

"Danas je izvršen sraman napad na našu demokraciju, usmjeren na najvišu razinu vlasti. To nas, međutim, ne smije omesti u našoj obavezi da potvrdimo izbor Joea Bidena", rekla je Pelosi.

1.55  - Bivši američki predsjednik Bill Clinton osudio je nasilje u Kapitolu:

"Otrovna politika koja namjerno širi dezinformacije i sije nepovjerenje u naš sustav je četiri godine nadolijevala gorivo za ovaj napad. Šibicu je zapalio Donald Trump i njegovi najzadrtiji pomagači, uključujući i mnoge u Kongresu koji su ga podržavali u nastojanju da preokrene izbore koje je izgubio", izjavio je Clinton, piše CNN

Trumpovi pristaše na ulicama Atlante, Denvera, Phoenixa, Salt Lake Cityja

1.30 - Pristaše predsjednika Donalda Trumpa okupile su se u srijedu ispred zgrada državnih uprava u brojnim gradovima uključujući Atlantu, Denver, Phoenix i Salt Lake City dok su njihovi istomišljenici upali u Kapitol u Washingtonu, javljaju lokalni mediji. 

Prosvjednici su ušli u zgradu državne upravu u Topeki u Kansasu, no skup je protekao u redu, javlja televizija KSNT.

Nema dojava o nasilju unatoč bijesu protrumpovih prosvjednika koji ponavljaju neutemeljene optužbe predsjednika o izbornoj krađi.  Gradonačelnik Denvera Michael Hancock napisao je na Twitteru da je državnim agencijama naredio da zatvore glavne urede iz opreza pošto se 700 demonstratora okupilo ispred državne uprave u središtu grada.

Zgrada glavnog suda i druge dvije vladine zgrade u Atlanti, glavnome gradu savezne države Georgije, također su zatvorene zbog prosvjeda. Državni tajnik Georgije, republikanac Brad Raffensperger, na kojeg je Trump činio pritisak da "stvori" dovoljno glasova i spriječi pobjedu Bidena, a što je razotkrila nedavno objavljena audiosnimka, nije bio u svom uredu. Prosvjeda je bilo i u Salt Lake Cityju u državi Utah no policija je rekla da su prosvjedi bili "vrlo miroljubivi", piše list The Tribune. Nekoliko stotina Trumpovih pristaša izvikivalo je "Zaustavite krađu" na skupu u Phoenixu u državi Arizoni.

1.00 - CNN javlja da se dogodio prvi napad na zgradi Kongresa u više od 200 godina. Naime, zadnji put to se dogodilo tijekom rata 1812. godine kada su Britanci upali u Kongres i zapalili zgradu.

0.59 - Twitter je pobrisao dva tweeta Donalda Trumpa u kojima je ponavljao da je pokraden na izborima. Također, Twitter je blokirao Trumpov profil na toj društvenoj mreži, i to na 12 sati. Uputili su i prijetnju Trumpu da bi mu mogli i trajno suspendirati račun ako nastavi s istom praksom.

 

0.55 - Zgrada Kongresa je ponovno pod potpunom kontrolom policije. Uskoro bi se trebala i nastaviti sjednica. Iako se očekivalo da desetak republikanaca glasa protiv potvrđivanja Bidena, neki od njih su sada počeli javljati da mijenjaju odluku nakon upada prosvjednika u Kongres.

0.30 - Policija polako raspršuje prosvjednike i udaljuje ih od zgrade Kapitola. Demokrati i republikanci dogovaraju mogući nastavak zajedničke sjednice Kongresa i Senata. Moguće je da tijekom noći nastave i dovrše proces potvrđivanja Joe Bidena za predsjednika.

0.22 - Donald Trump se još jednom u svom tonu oglasio na Twitteru:

"Ovo je ono što se događa kada velikim patriotima okrutno otmu uvjerljivu pobjedu. Patriotima koji su tako dugo nepravedno tretirani. Pođite kućama u miru i ljubavi. Zauvijek zapamtite ovaj dan!", poručio je svojim pristašama Donald Trump.

0.05 – Preminula je žena koja je upucana u zgradi Kongresa, potvrdila je policija za Fox News.

0.00 – Započeo je policijski sat u Washingtonu, odnosno za okrug Kolumbija, no prosvjednici su i dalje ispred zgrade američkog Kongresa. Policijski sat trajat će od 18 sati do 6 sati ujutro prema lokalnom vremenu, odnosno do podneva prema našem vremenu.

23.40 – Vošingtonska policija izvijestila je kako je 13 osoba uhićeno te da je sada zgrada američkog Kongresa osigurana. U neredima je ozlijeđeno nekoliko policajaca.

23.20 - Iz Europe niz reakcija političara, premijeri i predsjednici su šokirani scenama iz Washingtona, javlja Večernjakov reporter Tomislav Krasnec.

23.00 - Kako su prosvjednici uspjeli tako lako i brzo upasti u zgradu Kongresa? Stručnjaci kažu da je zgradu osigurava oko 2.000 policajaca. Ova snimka na Twitteru pak pokazuje da je policija namjerno odustala od čuvanja ograde i pustila prosvjednike da prođu bez otpora. Na CNN-u stručnjaci objašnjavaju da je policija to učinila vjerojatno odlučivši da fokusiraju većinu osiguranja na evakuaciju kongresnika.

22.55 – Još se ne zna kada će se nastaviti zasjedanje kako bi se potvrdila pobjeda novoizabranog predsjednika Joea Bidena.

– Kapitol se raščišćava. Kad bude sigurno, vratit ćemo se kako bi dovršili svoje ustavne odgovornosti. Ovo su Sjedinjene Države. Nećemo dopustiti da vladavina mafije potkopa vladavinu zakona – rekao je zastupnik Hakeem Jeffries.

22.50 – Dvije eksplozivne naprave pronašla je i oduzela policija. Jedna je pronađena u zgradi u kojoj se nalaze uredi Republikanskog nacionalnog odbora, a druga u kompleksu američkog Kongresa.

22.30 - Američki predsjednik Donald Trump objavio je video poruku prosvjednicima u kojima ih je pozvao da se mirno raziđu, ali je i ponovio da ne vjeruje rezultatima izbora te da i dalje drži da je pokraden:

- Znam da ste povrijeđeni i da osjećate bol. Imali smo izbore koji su nam ukradeni, pobijedili smo uvjerljivo i svi znaju, pogotovo druga strana. Ali morate sada otići doma, moramo imati mir, moramo poštivati zakone. Ne želimo da se itko ozlijedi. Teška su vremena, nikad nisu bila ovakva vremena u kojima su nam sve oteli, od svih nas. To su bili namješteni izbori, ali ne smijemo im igrati na ruku. Moramo imati mir. Odite kućama u miru, volimo vas, znamo što se dogodilo. Znamo kako se osjećate

22.25 - Ministarstvo obrane aktiviralo je cijelu Nacionalnu gardu u Washingtonu DC-u nakon što su pristaše predsjednika Donalda Trumpa probile policijski kordon i provalile u zgradu Kongresa na Kapitolu, javlja CNN. Jonathan Hoffman, glavni glasnogovornik Pentagona, potvrdio je da je Nacionalna garda mobilizirana.

Čelnik demokrata u Senatu Chuck Schumer i predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi objavili su zajedničku izjavu u kojoj pozivaju predsjednika Donalda Trumpa da zatraži od prosvjednika da se odmah povuku. Savjetnik Bijele kuće rekao je da je dio Trumpovih suradnika bijesan zbog toga što predsjednik ne želi učiniti više da zaustavi pobunu na Kapitolu. 

Savjetnik je rekao da suradnici samo što nisu molili Trumpa da istupi i da izjavu kako bi pokušao smiriti situaciju. "On ne želi učiniti" više od toga što čini sada, rekao savjetnik, a prenosi CNN. 

22.15 - Joe Biden je pozvao Trumpa da izađe pred javnost i zaustavi napad njegovih pristaša.

 - U ovom trenutku naša demokracija je pod napadom kakav nismo vidjeli u modernim vremenima. Napadnut je naš glavni grad. Napali su policiju koja štiti srce naše Republike. Ovo je napad na naše zakone. Ovi napadači nas ne predstavljaju to je manjina. To je banda. Pozivam predsjednika Trumpa da izađe pred javnost zaštiti Ustav i prekine ove opsadu! Opširnije pročitajte ovdje

22.00 - Američki potpredsjednik Mike Pence pozvao je prosvjednike da smjesta prestanu s neredima i na poštivanje zakona.

21:49 - Neimenovana žena u kritičnom je stanju nakon što je pogođena u prsa u pucnjavi na Kapitolu, objavio je CNN.

21.20 - U Washingtonu je za večeras proglašen policijski sat. Od 22 sata po srednjoeuropskom vremenu

21.10 -  Američki predsjednik Donald Trump pozvao je pristaše da "ostanu mirni" nakon što su se sukobili s policijom i upali u zgradu Kongresa. "Molim vas podržite našu policiju u Kapitolu i snage sigurnosti. Oni su uistinu na strani naše Zemlje. Ostanite mirni", tvitao je. 

Trump se ranije obratio pristašama u blizini Bijele kuće i ponovio neutemeljene tvrdnje o izbornoj prevari te pozvao gomilu da krene prema Kapitolu. Oni su potom probili nekoliko slojeva policijskih blokada i upali u zgradu Kongresa za vrijeme sjednice na kojoj je trebala biti potvrđena pobjeda Joe Bidena. 

21.05 - Potpredsjednika Mikea Pencea koji je vodio sjednicu policija je odvela na sigurnu lokaciju. U tijeku je evakuacija zastupnika kojima je prethodno rečeno da uzmu gas maske i budu ih spremni upotrijebiti. 

20.55 - Neki prosvjednici probili su se i unutar zgrade Kapitola. CNN javlja da je bačen suzavac u Rotondi, jednom od poznatih hodnika između dva doma Kongresa. Neki od njih viču: Trump je pobijedio! Ako ne dobijemo pravdu nećemo nikad stati!

20.45 - CNN javlja da kako je u tijeku evakuacija članova Kongresa, a među njima evakuiran je i američki potpredsjednik Mike Pence.

20.30 - Na Twitteru se upravo oglasio i američki predsjednik Donald Trump. Kritizirao je svog potpredsjednika Mikea Pencea jer ga nije htio poslušati i blokirati Bidenovo potvrđivanje u Senatu. Potpredsjednik predsjeda Senatom.

20.24 - Fox News javlja da je sjednica u Kongresu prekinuta zbog sigurnosti uslijed nereda ispred zgrade te dojava o bombama koje se upravo provjeravaju. Članovi Kongresa su upućeni da se sklone u svoje urede.

20.00 - Američki mediji javljaju o gužvi i neredima ispred Capitola, a neki javljaju da su prosvjednici probili više policijskih barikada. 

Fox News pak javlja da su dvije kongresne zgrade evakuirane zbog dojava o bombama. Primijećeno je nekoliko sumnjivih paketa.

Najmanje 12 republikanskih senatora najavilo da će odbiti potvrditi glasove iz nekih saveznih država koje ne smatraju ispravnima pa se očekuje dugi proces iako je obično riječ samo o ceremoniji potvrđivanja.  

Tisuće pristaša Trumpa, koji je izjavio u srijedu da "nikada" neće priznati poraz, okupili su se u Washingtonu u znak prosvjeda uoči sastanka Kongresa.

Trump, gubitnik izbora, obratio se prosvjednicima u Ellipseu, parku kraj Bijele kuće koju će Biden preuzeti za dva tjedna istaknuvši da "nikada" neće priznati poraz.

"Nikada nećemo odustati. Nikada nećemo priznati" poraz, rekao je Trump na skupu svojim pristašama ispred Bijele kuće.

"Pobijedili smo na tim izborima i to uvjerljivo", ustvrdio je.

Komentara 242

NE
Neutralac
21:15 06.01.2021.

Barem ne ruse grad i pljackaju trgovine.... samo naprijed...

K1
Kone_1
21:35 06.01.2021.

Eto Trump je sada najgori predsjednik u povijesti Amerike jer su njegovi pristase razbili par prozora, a to sto je svaki zlocinac prije njega, a ponajvise krvolok Obama izbombardirao pola Bliskog istoka i unistio daleko najprosperitetniju africku drzavu Libiju nikom nista, dapace dobio je Nobelovu nagradu za mir

ME
mentar
20:10 06.01.2021.

Koje napuhavanje priče ,sve se završilo u 10 sekundi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije