Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rezultati Eurobarometra

Nepuna godina od ulaska u europodručje: 51% Hrvata smatra da je euro dobar za zemlju

Euro - nova službena valuta u Republici Hrvatskoj
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
22.11.2023.
u 16:34

Da je uvođenje eura utjecalo na rast svih cijena mišljenje je 72 posto anketiranih u Hrvatskoj, 23 posto ih misli da je utjecalo na poskupljenja u nekim kategorijama proizvoda i usluga, a 3 posto da su cijene ostale uglavnom iste

Nepunu godinu dana od ulaska u europodručje, samo 51 posto građana Hrvatske drži da je zajednička valuta dobra za zemlju, pokazuju rezultati Eurobarometra objavljeni u srijedu. Istraživanje je provedeno od 3. do 9. listopada u 20 zemalja eurozone. Provedeno je telefonski i obuhvatilo je 18.667 osoba starijih od 15 godina.

Na pitanje je li euro dobra ili loša stvar za vašu zemlju, najmanje pozitivnih odgovora bilo je u Hrvatskoj, 51 posto ih smatra da je to dobro, 36 da je loše, a 10 posto je neodlučnih. Najveća potpora je u Finskoj gdje 85 posto ispitanih ocjenjuje da je to dobra stvar, slijede Estonija i Slovačka s 84 posto, te Irska s 81 posto.

Prosječno u europodručju, 69 posto anketiranih drži da je euro dobar za njihovu zemlju. Nešto su drukčiji rezultati u odgovorima na pitanje je li euro dobar za EU. Prosječno u 20 država europodručja, 79 posto ih smatra da je euro dobar za EU. Najviše pozitivnih odgovora je u Slovačkoj (90 posto) i Finskoj 88 posto, a najmanje u Latviji (70 posto) i na Cipru (72 posto).

VEZANI ČLANCI:

U Hrvatskoj 76 posto anketiranih drži da je euro dobar za EU. Većina Hrvata smatra da je zamjena kune eurom utjecala na rast cijena. Da je uvođenje eura utjecalo na rast svih cijena mišljenje je 72 posto anketiranih u Hrvatskoj, 23 posto ih misli da je utjecalo na poskupljenja u nekim kategorijama proizvoda i usluga, a 3 posto da su cijene ostale uglavnom iste.

 Da ih uvođenje eura čini da se osobno osjećaju više Europljanima smatra 30 posto ispitanih u eurozoni. Najmanje takvih je u Hrvatskoj - 15 posto, u Španjolskoj 20 posto, a najviše u Irskoj (55 posto), na Malti 46 posto, te u Portugalu i Slovačkoj 40 posto.

Većina u europodručju, njih 70 posto, smatra dobrim plan za oporavak od pandemije koronavirusa u iznosu od 723 milijarde eura. Najviše pozitivnih odgovora bilo je u Italiji - 83 posto, Španjolskoj 80 posto i Grčkoj 79 posto,  a najmanje u Latviji, 47 posto, i Njemačkoj 59 posto. U Hrvatskoj 66 posto anketiranih ocjenjuje taj plan dobrim.

VIDEO Čarobni blagdanski ugođaj stiže u Zagreb! Počelo je ukrašavanje Gajeve ulice

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije