Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bugarska

Nepravda - kompjutor hrvatskom gimnazijalcu oduzeo zlato

'mislav3_ve2_unu_051212'
Vedran Balen/VLM
06.12.2012.
u 18:00

Na samoj dodjeli medalja Mislav je saznao da nema zlato i da mu nedostaje 100 bodova

Rijetko viđenu nepravdu doživio je Mislav Balunović, učenik trećeg razreda brodske Gimnazije Matije Mesića, na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi u bugarskom gradu Shumenu.

Pisalo je da je točno

Na natjecanju koje je okupilo više od 130 mladih informatičara iz cijele Europe, taj 17-godišnji član hrvatske reprezentacije trebao je osvojiti prvo mjesto i zlatnu medalju, ali zbog pogreške u računalnom programu koji evaluira rješenja jedan mu zadatak nije priznat kao točan, te je ostao bez odličja.

– Brzo sam riješio zadatak koji je odlučivao o medaljama i odmah ga poslao u sustav, koji mi je javio da je točan. U tom uvjerenju nastavio sam raditi druge zadatke. Međutim, dan kasnije ispostavilo se da je u računalnom sustavu bila pogreška i da sam zapravo trebao dobiti informaciju da rješenje nije točno i da ga treba ispraviti. Radilo se o sitnoj pogrešci koju bih odmah ispravio i poslao točno rješenje – kaže Mislav.

Na natjecanju su bila tri zadatka od kojih je svaki nosio po 100 bodova. Nažalost, zbog spomenute pogreške u sustavu brodskom je gimnazijalcu oduzeto 100 bodova te je na kraju, umjesto zlata vrijednih 216, osvojio samo 116 bodova. Iako je određenu zadovoljštinu dobio već samom činjenicom da su organizatori priznali pogrešku, kod Mislava je na kraju ipak ostao gorak okus jer nije donio treće uzastopno zlato iz Bugarske.

Prvi na ekranu

– Nakon završetka natjecanja svi zajedno gledali smo u veliki ekran na kojemu je pisalo da sam prvi. Međutim, na svečanom zatvaranju koje je uslijedilo dan kasnije objavljena je nova lista, tako da sam praktično na samoj dodjeli medalja saznao da nemam zlato – dodaje Mislav. Iako su medalje već podijeljene, Mislav smatra da se nešto ipak moglo napraviti.

Zato mu je, kaže, žao što vodstvo hrvatske reprezentacije nije podnijelo žalbu i objasnilo što se zapravo dogodilo. Voditelj hrvatske reprezentacije Ivo Šeparović priznaje da je Mislavu zlato oduzeto "nekom nepravdom" i dodaje kako mu se u 22 godine koliko vodi naš tim nikada nije dogodilo nešto slično. Međutim, kaže kako "ne bi bilo pametno o tome pisati, jer su organizatori natjecanja već godinama njegovi poznanici".

– I ja i svi članovi moje ekipe na kraju smo bili veoma ljutiti. Oni su nama tobože dokazali da je Mislav napravio pogrešku u kodiranju, zbog čega su mu reevaluacijom skinuli bodove. Međutim, to je priča koju radije ne bih potezao, jer smo s tim ljudima jako dobri i ne vjerujem da su to napravili namjerno – rekao je Šeparović.

Komentara 3

AA
Aartur
21:09 06.12.2012.

Hrvatska već godinama redovito osvaja zlata na ovakvim natjecanjima tako da to nije samo neki prolazni, beznačajni uspjeh. Mislavovi prethodnici su skoro svi s lakoćom dobili posao u velikim međunarodnim informatičkim tvrtkama tako da je riječ o neospornim talentima i stručnjacima.

OT
on_the_fly
23:05 06.12.2012.

zakuhali Bugari

NI
nino31
08:18 07.12.2012.

Ne brini se sine. Za par godina ćeš doživjeti riječi poput "gonjaj", "prčim ti ......" i slično. A najgore slijedi kada te neka nakaza zagrli i podrugljivim tonom kaže "uf kako si ti pametan". To ti je nažalost stvarnost u Hrvatskoj za mladog, pametnog i obrazovanog čovjeka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije