Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bojnik špijun
Povratak na članak

Nepoznati detalji o djelovanju bespilotnih letjelica: financirali su ih Prljavo kazalište, Daleka obala i Zlatni dukati

Nakon Domovinskog rata sustavi Bojnik 99 uspješno su korišteni u protupožarnim djelovanjima te za nadzor granica

Komentari 18

Avatar Original_Brexit
Original_Brexit
19:54 04.08.2023.

1995. smo imali ozbiljnije besposadne sustave nego u 2023. kad usporedimo što je tada bilo moguće, a što danas. Vlado, hrvatska vlado nabavite naoružane borbene besposadne sustave za OSRH i HRZ. PZO još čekamo.

VL
DU
Deleted user
20:28 04.08.2023.

Ponosnih devedesetih Hrvatska je bila uz bok Izraelu i SAD-u.Pionir u korištenju takvih sustava. Danas Srbija ima ozbiljne kineske letjelice,cijeli niz domaćih projekata a mi smo se sveli na Orbiter 3, koji smo isprosili od EU. Ovu zemlju vode smušenjaci beskičmenjaci.Lažovi i slijepci. Nije pitanje hoćemo li opet morat u rat - pitanje je samo KAD i s kim od susjeda! Moramo shvatit da Mare Nostrum Croaticum uvijek će bit predmet želja i mokrih snova susjeda.Beča,Pešte,Rima,Sarajeva,Beograda!

VL
DU
Deleted user
21:54 04.08.2023.

@365dias Ti sine ne razlikuješ krsterići projektil od bespilotne letjelice? Dron od rakete duge 6 metara? A repliciraš? Prvi američki bespilotni sustav MQ-1 Predator predstavljen je kad i naš Bojnik.1994.godine.Tad se na prste jedne ruke moglo nabrojat zemlje koje su razvijale takve projekte. Jasno,mi tehnološki i financijski nismo mogli parirat SAD-u ili Izraelu,al bili smo pioniri na tom polju.Izgubljeno je 30 godina kontinuiranog rada,razvoja,zapošljavanja,stjecanja novih znanja. Hrvatska je još početkom dvijetisućitih mogli doć da tehnološke razine Bayraktara - da nije bilo Soroševih" trećesiječnjaša".

VL
Avatar Kajman
Kajman
21:06 04.08.2023.

@putnik83 to da se treba pripremati za vjerojatan budući sukob to stoji, ali situacija ni približno nije toliko loša kao što govoriš, samo nije potrebno sve stavljati na javna zvona. Ne brini, imamo :)

VL
Avatar NasaPosla
NasaPosla
08:49 05.08.2023.

Mnogi topnici su koristili vlastita pocket programibilna računala.Znanje iz matematike,geodezije,te iz topništva se primjenilo pri izradi programa za izračune daljinara gađanaj i kuta gađanja.U program bi se samo unijeli 3D koordinate paljbenog položaja i cilja gađanja,te azimut osnovnog pravca oruđa.Ukratko,neki topnici su tada ratovali uporabom računala,najčešće pocketi Casio (memorija jedan i po kilobajt,program BASIC) i Sharp,čime su u potpunosti izbacili planšetu i crtanje na planšeti.

VL
IN
Interpen
05:35 05.08.2023.

putnik83 pišeš gluposti. Itekako je GPS bio u uporabi u BL-u

VL
DU
Deleted user
20:39 04.08.2023.

Danas Hrvatskoj na raspolaganju stoji zračni tunel na institutu Ruđer Bošković.FER,PMF. Umjetna inteligencija,CNC strojevi,3D printeri,računala,CAD sustavi,gotove komponente od motora,žiroskopa,kamera,radara,lasera,sustava navođenja,upravljanja. O tom smo devedesete mogli samo sanjat! Hrvatska je sposobna sutra imat svoju verziju "Bayraktara","Lanceta",minijaturnog američkog RQ 170. Iskustvo rata u Ukrajini pokazalo je da se moderno bojište svelo na iscrpljivanje neprijateljskih resursima i lov na tehniku. Ruski Lanceti koji koštaju 30-40 tisuća dolara uništili su stotine milijuna eura zapadne tehnike.

VL
DU
Deleted user
22:24 04.08.2023.

Zna li naš Bane išta o srbijanskim sustavim Alas,Košava 2,kineskim dvonamjenskim FK3 dometa preko 200 kilometara? Koliko su uložili Ujedinjeni Arapski Emirati u Vojno-tehnološki institut,Krušik,Yugoimport? Nadziru li naše službe dr.Nenada Miloradovića,pomoćnika MO Srbije za materijalne resurse? Trebamo li se osjećat ugroženo kontinuiranim srbijanskim povećenjem dometa raketa i artiljerijskih sustava? Koji je naš odgovor? Jasno je da Zapad ne želi Hrvatsku s kvazibalističkim sposobnostim. Možemo li mi razvit vlastito raketno gorivo i vlastiti raketni projekt?

VL
DU
Deleted user
21:40 04.08.2023.

sve su kontrolirali ameri iz satelita i uočili da se pale kuće nakon što su obje vojske napustile područje stoga je amerika tražila odgovornost državnog vodstva zbog nefunkcioniranja državnih organa u zaštiti ljudi i imovine.

VL
Avatar 365dias
365dias
21:33 04.08.2023.

puno toga u ovom tekstu je hmmmm... čudno. prljavici su na 14 koncerata skupii 280.000 dm? dakle 20.000 dm po koncertu? netko je očito u džep stavio ostatak... pa onda ovo - "Tada nije bilo današnjeg GPS-a" - hahahaha... pa u to vrijeme gps je bio već masovno u upotrebi.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.