Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
APSURDI

Hrvatska ne priznaje vjenčanje u Vatikanu

Brak
Shutterstock
30.05.2017.
u 13:33

Minsitarstvo uprave priznaje samo vjenčanja obavljena na hrvatskom teritoriju

Hrvatska država ne priznaje vjenčanje u crkvi u Vatikanu, odnosno ne upisuje ga u knjigu vjenčanih.

U Vatikanu gotovo ne vjeruju da se u Hrvatskoj ne priznaje vjenčanje koje je obavljeno u vatikanskoj crkvi i provedeno kroz crkvene knjige. Ipak je tako.

Do sada se, koliko smo doznali, pet hrvatskih parova vjenčalo u crkvi u Vatikanu i nijednom paru hrvatska država nije htjela upisati brak u matične knjige. Jedan par morao se ponovno vjenčati u Hrvatskoj kako bi njihov brak bio pravno priznat.

Dvoje Hrvata, policajac i policajka, koji žele ostati anonimni, vjenčat će se 30. svibnja u crkvi u Vatikanu. Njihov bi brak sada ipak mogla priznati i hrvatska država.

Naime, hrvatski veleposlanik pri Svetoj Stolici Neven Pelicarić pokušava izaći na kraj s birokracijom i raznim tumačenjima istog dokumenta.

Zašto hrvatsko Ministarstvo uprave nije prihvaćalo vjenčani list iz vatikanske crkve? Bez obzira na to što Hrvatska i Sveta Stolica imaju potpisane ugovore po kojima se, uz ostalo, kao civilno vjenčanje priznaje i ono obavljeno u crkvi, ipak nisu prihvaćali vjenčanje u nekoj crkvi izvan hrvatskog teritorija, pa makar ono bilo u srcu Katoličke crkve. U dokumentu ne stoji da se priznaje crkveno vjenčanje samo ako je obavljeno u crkvi na hrvatskom teritoriju, ali u Ministarstvu uprave dokument su tumačili kao da se to odnosi samo na hrvatski teritorij.

U Vatikanu, kada su ovih dana doznali za taj problem, ostali su iznenađeni. Sve države s kojima Vatikan ima ugovore, slične onima koje ima s Hrvatskom, prihvaćaju kao civilno vjenčanje i ono obavljeno u vatikanskoj crkvi.

– Pa zar Hrvatska stvara oko toga probleme – začuđeno su se pitali u Vatikanu.

Zašto je to tako? Jer na vjenčanom listu nije potpisan matičar druge države, odnosno Vatikana, već svećenik, klerikalac, pa hrvatska uprava takav potpis ne prihvaća. Ne ulazimo u to da bi, vjerojatno, kao civilno trebalo biti prihvaćeno svako crkveno vjenčanje bez obzira na to gdje se zgrada crkve nalazi, u Vatikanu, New Yorku ili drugdje u svijetu, jer je Katolička crkva univerzalna, ali je stvarno neobjašnjivo da se ne priznaje vjenčanje u Vatikanu. Jer, ako se priznaje vjenčanje koje je potpisao svećenik u hrvatskoj crkvi i tu se ne traži dodatni potpis matičara da bi se vjenčanje priznalo i kao civilno i uvelo u knjige vjenčanih, onda nije jasno zašto potpis vatikanskog svećenika nije valjan za hrvatsku državu.

U Ministarstvu uprave inzistiraju da se brak sklopljen u vatikanskoj crkvi provede kroz matične knjige vjenčanih u Vatikanu da bi bio priznat i u hrvatskoj državi. No u Vatikanu su odavno prestali s tom praksom.

Ali mogu li je provesti? Mogu, odgovorili su Pelicariću koji je iz hrvatskog Ministarstva uprave dobio niz uputa kako to eventualno provesti i koje uvijek započinju s: „ako taj dokument bude potpisan na taj način..., ako bude..., ako bude...“. Koliko smo shvatili, na vjenčanom listu, osim potpisa svećenika, koji hrvatska država ne priznaje, trebat će biti još nekoliko potpisa i najmanje pet pečata. Dakle, „ako bude ovoga i onoga“... Bumo vidli!

 

Komentara 6

DU
Deleted user
13:41 30.05.2017.

ahahaaaa, I kakve veze ima slika Svetog Stefana u CRNOJ GORI (usput pravoslavnoj) sa (ne) priznanjem hrvatske brakova sklopljenih u Vatikanu. ko vam uredjuje ove "novine" za boga miloga. a vamo kao brisete komentare zbog jedne krive rijeci.

Avatar anlaser
anlaser
13:55 30.05.2017.

Šta je tu čudno ?Idio tskih propisa i zakona u nas je more. Mi još neznamo gdje su nam granice , znamo čiji zakoni i propisi su najbolji ali smo preglumpavi da bi ih prepisali. Kod nas se prepisuju maturalni ,diplomski ,magistarski, doktorski i ini radovi koji nemaju veze s pameću. Šta se tiče ove države gdje sam ja sklopio brak? Znači bigamisti ajmo u Vatikan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije