Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kraniosinostoza

Neobičan oblik glave novorođenčeta otkrio opasnu bolest

lubanja
Foto: ABC News video screenshot
26.06.2015.
u 17:37

Jedino rješenje bila je operacija koja je trajala 72 sata, a nakon koje se Matthew ekspresno oporavio iako je specijalnu kacigu morao nositi gotovo 24 sata dnevno četiri mjeseca

Dva mjeseca star Matthew Boler imao je svijetle oči, punašne obraze i neobičnu, usku i duguljastu lubanju koja nije naročito zabrinjavala njegove roditelje sve dok im pedijatar nije priopćio loše vijesti, javlja ABC.

Tijekom redovnog pregleda, pedijatar je pregledao Matthewa i otkrio kako ne može pronaći "meku točku" na njegovoj glavi te da je moguće kako boluje od kraniosinostoze, kongenitalnog defekta kod koga se prerano zatvaraju kranijalne suture (šavovi između kostiju lubanje), što dovodi do različitih deformacija oblika lubanje.

Obitelj je uputio na odjel neurokirurgije u Dječjoj bolnici u Teksasu gdje su liječnici utvrdili kako Matthew boluje od sagitalne sinostoze što znači kako se njegova lubanja priljubila za stražnji dio glave prerano, što znači da mozak nema mjesta za rast te je njegova glava poprimila neobičan oblik.

Jedino rješenje bila je operacija koja je trajala 72 sata, a nakon koje se Matthew ekspresno oporavio iako je specijalnu kacigu morao nositi gotovo 24 sata dnevno četiri mjeseca.

Samo nekoliko tjedana nakon njegova prvog rođendana, mališan se potpuno oporavio, a majka je kazala kako se nada da će njezina priča pomoći drugim roditeljima da pravovremeno primijete simptome ovog ozbiljnog stanja.

>> Mom Eriku za spas trebaju još četiri mjeseca, pomozite!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije