Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poznati poduzetnik

Nenad Bakić izračunao kolika je rupa u mirovinskom sustavu

Nenad Bakić
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/3
29.06.2018.
u 15:57

Prvim grafikonom prikazuje rashode HZMO, njegove prihode od doprinosa za mirovinsko ‘osiguranje’ i rupu koju direktno krpa državni proračun, kroz tzv. ‘Izvor financiranja opći prihodi i primici’, a unutra su i neke manje zanemarive stavke

Poduzetnik Nenad Bakić na svom se blogu eclectica.hr 'pozabavio' problemom hrvatskog mirovinskog sustava i izračunao kolika je rupa u njemu te kako se kreće manjak u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO)

"Ne razumijem kakva bi točno trebala biti predložena reforma mirovinskog sustava, pa ne ju bih ni komentirao", započeo je Bakić. 

"Međutim, pokazujem problem kojeg ona pokušava riješiti. Pogledao sam kako kreće manjak u Hrvatskom zavodu za mirovinsko ‘osiguranje’ (kao što ste već valjda shvatili, niste si uplaćivali nikakvo osiguranje, nego se nadate da će u tom sustavu netko sutra uplaćivati za vas)", nastavlja pa prije izračuna stavlja četiri napomene.

– Iz HZMO se isplaćuju i dječji doplatci, trenutno oko 1,4 mlrd. kuna godišnje
– sam HZMO ima rashode, oko 300 mil. kn godišnje — obje te stavke su (naravno) zbrojene u rashode
– podaci za prethodne godine su iz fin. izvješća HZMO, projekcije proračuna za 2018.-2020.  su Ministarstva financija
– 2014. je djelomično ‘zakprpana’ prebacivanjem imovine osiguranika s beneficiranim stažem

Prvim grafikonom prikazuje rashode HZMO, njegove prihode od doprinosa za mirovinsko ‘osiguranje’ i rupu koju direktno krpa državni proračun, kroz tzv. ‘Izvor financiranja opći prihodi i primici’, a unutra su i neke manje zanemarive stavke.

Foto: Screenshot/Nenad Bakić/eclectica.hr

Na drugom grafu Bakić prikazuje godišnji 'rast rupe' te procjenjuje da će do 2020. narasti na 19,2 milijarde kuna.

Foto: Screenshot/Nenad Bakić/eclectica.hr

 

 

 

 

Komentara 20

ST
stefj
16:19 29.06.2018.

Jedino rješenje je ukinuti HZMO i 1. mirovinski stup, nema druge. HZMO je tipičan primjer podjele novca ne po zarađenom, već po interesnom načelu. Samo 14% primatelja mirovina iz prvog stupa ima puni radni staž i oni stvarno nisu nikakav problem... Problem je što ostalih 86% korisnika nema mirovine koje su zaradili, već mirovine dobivene po svakakvim, uglavnom političkim i koruptivnim kriterijima... Solidarne mirovine treba hitno ukinuti. 1. stup treba razdvojiti na mirovinski, koji će isplaćivati isključivo "ušteđen novac" i na naknade gdje će se isplaćivati sve ostalo. Time bi svaki korisnik imao uvid u to što je točno uštedio, a što mu se isplaćuje iz poreza, tj. što mu plaćaju trenutno zaposleni... To je bio prijedlog, ali su se svi političari i sindikati državnih/javnih struktura žestoko pobunili protiv toga. Na ovaj način može se sve te uhljebe gurati pod umirovljenike i plakati nad njihovom sudbinom. Radi se potpuno isto što je Ribić napravio kada je gurnuo sve zaposlene u isti koš, pa izvlači u pojedinom trenutku samo ono što mu treba. A zapravo je uvijek sve podređeno zaštiti uhljeba, ovih ili onih uhljeba... Nikad na zelenu granu, zna se što se treba napraviti, ali nitko to ne želi, više im odgovara održavati status quo i gledati kako, kome i koliko novca uzeti...

DU
Deleted user
16:08 29.06.2018.

Bivsi bivsi p......mesic ima mirovinu 20 000 kn...zbog cega...a za gotovinu je kupio 2 velika stana...njegova mirovina moze biti max oko 5 000 kn i to mu je previse....itd...to su crne rupe u mirovinskom g.bakicu....

DU
Deleted user
16:53 29.06.2018.

Onaj lazac koji nista nije znao i koji je, dok je bio u Agrokoru, potpisao samo dva papira, ima drugi racun. Kod njega je sve ruzicasto, rast u svakom pogledu! Blago nama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije