Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Nemiri u Grčkoj nastavljeni, zakazani novi prosvjedi

15.12.2008.
u 18:28

U Grčkoj su u ponedjeljak nastavljeni studentski nemiri, potaknuti ubojstvom mladića prije deset dana, a policija je pred svojim atenskim sjedištem u sukobima s mladim prosvjednicima, koji su bacali kamenje, jaja, naranče i brašno, odgovorila suzavcem, javljaju svjetske agencije, napominjući kako se tijekom dana planiraju novi prosvjedi, među kojima i marš jedne anarhističke skupine na parlament.

Prosvjednici su jajima policajce gađali i na drugoj strani Atene, ispred zgrade glavnog suda u kojoj su u tijeku saslušanja desetaka osoba uhićenih u najvećim nemirima koji su pogodili Grčku u posljednjih nekoliko desetaka godina.

- Postali ste stari, debeli i senilni - vikali su policiji prosvjednici, njih oko dvije tisuće, koji su blokirali jednu od glavnih atenskih avenija i ponovno palili kontejnere za smeće, prije nego što ih je suzavac natjerao da se rasprše.

Vandalizam je obilježio i prosvjede u drugim grčkim gradovima, a diljem zemlje učenici su u znak prosvjeda okupirali gotovo 600 školskih zgrada.

Nemiri, koje je potaknulo ubojstvo 15-godišnjeg Aleksandrosa Grigoropulosa u subotu, 6. prosinca, pretvorili su se u nasilne prosvjede protiv grčke vlade zbog političkih skandala, velike stope nezaposlenosti među mladima i niskih plaća, odnosno ukupno lošega životnog standarda većine Grka, koji još pogoršava udar globalne recesije.

- Prije pet godina završila sam studij poduzetničkog menadžmenta, ali nisam mogla naći posao u struci pa moram raditi kao prodavačica - prenosi DPA riječi prosvjednice Evgenije Kokori, koja radi u trgovini Levi's u velikome trgovačkom centru.

Ukupna šteta cjelotjednih nemira nastala razbijanjem i paljenjem pokretne i nepokretne imovine diljem Grčke već se, prema procjenama, popela na više od 200 milijuna eura (više od 1,4 milijarde kuna) samo u Ateni, a nakon razmjernog zatišja u nedjelju, za ovaj su tjedan najavljeni brojni novi prosvjedi, među kojima nekolicina i s političkim ciljevima, poput skupova protiv reformi obrazovnog i mirovinskog sustava, privatizacije i povećanja poreza.

- Da je vlada pravilno reagirala na ovo stanje, ne bismo došli do ove točke - ocijenila je za Reuters učiteljica Kiki Tudulidu (37), jedna od sudionica prosvjeda.

Vladajuća Nova demokracija, konzervativna stranka premijera Kostasa Karamanlisa, koja u parlamentu ima većinu od samo jednog zastupnika, osudila je nemire kao proizvod male skupine tvrdokornih anarhista, no ispitivanja javnog mnijenja pokazuju rastuće nezadovoljstvo vladajućom garniturom u Grčkoj i jasnu prednost oporbe u potpori birača.

Dnevnik Kathimerini u nedjelju je objavio anketu koja je pokazala kako rad vlade ne odobrava 68 posto ispitanika, a njih 60 posto smatra kako su nemiri društveni bunt, a ne izljev bijesa izolirane šačice nasilnika.

Promet u trgovinama u središtu Atene pao je za 90 posto, a prihodi od turističke djelatnosti, koja čini gotovo petinu grčkog BDP-a, za 30 posto, pa bi ukupni gubici po grčku ekonomiju, ako se ne pronađe način za prekid nemira, mogli biti katastrofalni.

Policajac koji je usmrtio Grigoropulosa pritvoren je, zajedno s kolegom, do početka suđenja, a grčko ministarstvo unutarnjih poslova pokrenulo je istragu kako bi provjerilo navode aktivista za zaštitu ljudskih prava da je u bijegu pred napadom policije na skupinu tražitelja azila, koji se također dogodio 6. prosinca, jedan Pakistanac pao s velike visine i zadobio teške ozljede glave zbog kojih jer od tada u komi. Aktivisti zbog tog slučaja zahtijevaju ostavku ministra unutarnjih poslova.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije