Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pao sustav

Nema viza za SAD jer je zbog kvara uređaja pao cijeli sustav

putovnica
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
27.06.2015.
u 09:05

Neki su građani već morali otkazati svoja putovanja 
u SAD

Hrvatski građani koji su od 9. lipnja podnijeli zahtjev za američku vizu još čekaju na njezino izdavanje. Razlog? Onaj koji bi se prije očekivao u nekoj manje tehnološki naprednoj zemlji. Naime, Amerikancima je zbog kvara na uređajima “pao” cijeli sustav za obradu biometrijskih podataka te zaustavio obradu i izdavanje viza za strance i putovnica za američke državljane u svim konzularnim predstavništvima u svijetu, pa tako i u Zagrebu. Gotovo 20 dana nakon kvara on još nije otklonjen, a pomoćni sustavi u Washingtonu pokušavaju sanirati situaciju i riješiti goleme zaostatke koji su u međuvremenu nastali.

Rade dan i noć

Kako su nam objasnili, pokvarila se oprema stara samo nekoliko godina, a nabavio ju je izravno State Department, bez posrednika. Posljednjih godinu dana pokušavali su je nadograditi, no sada će problematičnu opremu zamijeniti novom.

Nakon potpunog prekida rada 9. lipnja uspjeli su osposobiti pomoćni sustav koji radi na novijoj opremi te se preko njega pomalo počeli spajati s konzularnim uredima u svijetu i usklađivati biometrijske podatke, no zaostaci u neobrađenim zahtjevima golemi su, čak se nagađalo da ih je 700 tisuća, no to State Department opovrgava. U Washingtonu kažu da se na obradi i izdavanju viza radi danonoćno te da prednost pri obradi imaju hitni zahtjevi. Prošlog su tjedna u svijetu izdali više od 239 tisuća neuseljeničkih viza, a da je sustav funkcionirao normalno, izdali bi ih oko 540 tisuća. Sada je preko pomoćne opreme sa središtem u SAD-u povezano 85 posto svih konzularnih ureda – njih 165, a zagrebački je ured jedan od njih. Trenutačno, kažu nam iz zagrebačkog veleposlanstva, rade na zaostacima, no koliko točno građana još čeka vizu, nisu nam znali reći. Upozoravaju građane na to da – iako se prijave za vize opet primaju – cijeli postupak teče sporije i mole da uračunaju kašnjenje viza kad planiraju putovanje.

Neće ih biometrija

No nekima je to već i te kako poremetilo planove, primjerice, voditelju Ljudevitu Grguriću Grgi koji nije uspio dobiti vizu te zbog toga nije mogao otputovati u New York po priznanje za svoju radioemisiju.

Zanimljivo je kako SAD nema sreće ili pak krivo bira opremu za biometrijske provjere. Problem je bio i 2009. kada su trebale biti uvedene biometrijske kontrole putnika. No kako zračne luke u SAD-u nisu na vrijeme nabavile opremu, Kongres je, kao mjeru opreza, pooštrio kriterije za ulazak u program izuzeća iz viza, u koji Hrvatska neuspješno pokušava ući. Dotad je za izuzeće od viza trebalo imati manje od deset posto odbijenih zahtjeva, da bi tada spustili postotak na samo tri posto. Inače, hrvatski se postotak odbijenih viza vrti oko šest posto.

>> Treći put prijedlog zakona o ukidanju viza za SAD

Komentara 7

OB
Objektivno...
08:01 27.06.2015.

A tko je kriv što je pao sustav za izdavanje novih registarskih pločica? S grbom ili bez grbe, hebe mi se... ali, ova državica koja se pompozno naziva "republika" opet pokazuje da je neozbiljnija od nekih bivših mjesnih zajednica

DU
Deleted user
11:33 27.06.2015.

Na mup mogu samo utorkom jer radi i poslijepodne do 17 tamo gdje živim. Ujutro radim. Dođem predati zahtjev za osobnu, pao sustav. Moram doći drugi put. Dođem mjesec dana kasnije predati zahtjev za novu putovnicu, ne mogu mi uzeti otiske prsta jer se scanner blesirao. Nakon nekog vremena i restarta računala koje je trajalo 5 minuta ipak obavim stvar. Službenica se žali kako je sve sporo. Da ja tako održavam računala i opremu na poslu, neznam što bi mi nadređeni rekli.

ZE
zeljkof
12:40 27.06.2015.

zastario I netacan clanak. sustav radi vec 5 dana a uzimanje biomeyrije na granicnim prelazima u usa ima veze sa zakonom a ne tehnoligijom. ...uzas ko ovo pise?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije