Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veleposlanik Foley:

Nema odgovorne vlasti bez medija koji su joj spremni otežati živote

'12.05.2010., Zagreb -   Posjeta Americkog veleoposlanika u Hrvatskoj Jamesa Foley-a redakciji Vecernjeg Lista. Uvazenog gosta docekali su Helmut Bracun,Ivan Tolj te Goran Ogurlic glavni urednik vecer
'Robert Anic/PIXSELL'
12.05.2010.
u 18:51

Bio sam glasnogovornik i branio sam vladu, prisjetio se dana u State Departmentu.

– Hrvatski mediji su slobodni. Pogledate li po svijetu, vidjet ćete kako se ističu po slobodi objavljivanja, kritiziranja i istraživanja. Sloboda medija nužna je za budućnost zemlje – kazao je američki veleposlanik u Hrvatskoj James Foley nakon sastanka s predstavnicima i urednicima izdanja Styria grupacije u Hrvatskoj: Večernjeg lista, 24 sata te Poslovnog dnevnika.

Svaki dan pred novinare

Veleposlanik Foley razgovarao je u Večernjem listu s vodstvom triju dnevnih listova iz te najjače izdavačke grupacije u Hrvatskoj koji, kombinirajući tiskano i online izdanje, dnevno broje 2,12 milijuna čitatelja. Doseg i čitanost Večernjeg lista možda najbolje ilustrira podatak da je lani u Hrvatskoj od 2,06 milijuna čitatelja njih gotovo milijun i pol informacije dobivalo iz tih dnevnih novina.

U kontekstu ekonomske krize, iz Styria grupe su istaknuli kako je posljednjih godina politički marketing izgubio na snazi, no kad je riječ o oglašavanju, povlašteni tretman televizija utjecao je na smanjenje prihoda u printu.

– Mediji u Hrvatskoj, ali u i svijetu, pred izazovom su kako se održati, posebno u ekonomskom pogledu – istaknuo je Foley.

Odnosi s medijima Foleyu nisu strani; 1997. u Washington je došao na mjesto zamjenika glasnogovornika State Depart­menta. U to vrijeme tu je dužnost obnašala Madeleine Albright, a glasnogovornik je bio James Rubin. Foley je 1999., primjerice, izvještavao novinare o NATO-ovu bombardiranju Srbije.

– Ozbiljno istraživačko novinarstvo je skupo, ali ne možete imati poštenu vlast i institucije koje funkcioniraju bez takvih medija – kaže Foley i nastavlja:

– Bio sam glasnogovornik i iz dana u dan branio sam Vladu. Uvijek je bilo teškoća u odnosima s medijima. Nije nam se sviđala kritika, nismo voljeli što su nas držali pod povećalom, mislili smo da nisu uvijek bili fer. Ali bez takve "paske" i želje medija da nam otežaju živote ne bismo se pokazali kao odgovorna vlada.

SAD ne propušta priliku naglasiti angažman hrvatskih snaga u Afganistanu. Potkraj prošle godine sam Foley je kazao kako očekuju da Hrvatska pošalje pojačanje, što će Hrvatska i učiniti. Na put će krenuti 20 dodatnih vojnika.

Osposobiti i otići

– Nije riječ samo o broju nego i o kvaliteti. Zajedno smo na terenu i impresionirani smo hrvatskom vojskom – kaže veleposlanik Foley te dodaje:

– Cilj nije produljivati boravak unedogled, već osposobiti lokalne snage da preuzmu kontrolu te se – povući.

Komentara 4

Avatar sebastian
sebastian
08:37 14.05.2010.

Svi kraci korupcijske hobotnice vode prema Vladi pa neće biti učinkovite borbe protiv korupcije dok se ne promijeni vlast,

OB
-obrisani-
19:30 12.05.2010.

– Cilj nije produljivati boravak unedogled, već osposobiti lokalne snage da preuzmu kontrolu te se – povući. /***************************************/ Ha-ha; dobro se sjecam 1974, kaubojskog bijega iz Sajgona, kad je glasnogovornik americke vojske \"objasnjavo\" kako odlaze jer su osposobili Sajgonsku vojsku da se moze sama braniti! A vec je bio na dometu topnistva Viet-conga!

MU
mućanin1
23:21 12.05.2010.

O kakvom istraživačkom novinarstvu u hrvatskoj on priča???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije