Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjetska ikona

Nelson Mandela u krugu obitelji slavi 93. rođendan

Mandelin rođendan
AFP
18.07.2011.
u 13:09

– Mandela postavlja standarde služenja diljem svijeta, bili mi studenti, trgovci ili poljoprivrednici, ministri ili predsjednici – rekao je Obama

Nelson Mandela napunio je danas 93 godine. Rođendan će proslaviti u krugu obitelji, a cijela Južnoafrička Republika odat će mu počast radeći najmanje 67 minuta javno korisnog rada. Inače, 67 je godina bivši predsjednik JAR-a, kako donosi CNN, posvetio dobrobiti svoje domovine.

Rođendan je Mandela, od milja zvan imenom svoga klana Madiba, proveo u rodnom Qunu, a Južnoafrikanci su na razne načine odavali počast čovjeku zaslužnom za ujedinjenje nacije razorene apartheidom. Rano jutros diljem zemlje oko 12 milijuna školaraca prije početka nastave otpjevalo je posebnu verziju pjesme "Sretan rođendan". Skupina motociklista koja sebe naziva "Bajkeri za Mandelu“ vozila se zemljom osam dana i pomagala u obnovi dječjih igrališta te sadila drveće, a njihovo putovanje završit će danas u Pretoriji.

Pod režimom apartheida Mandela je 27 godina proveo u zatvoru nakon što je osuđen za sabotažu i pokušaj svrgavanja vlade. Iz zatvora je pušten 1990., a predsjednik je postao samo četiri godine potom.

Ujedinjeni narodi pridružili su se njegovoj fundaciji pozivajući svijet na 67 minuta javno korisnog rada. – Ovo je najbolji način da zahvalimo Nelsonu Mandeli za sav njegov rad. Nadahnimo se njime i učinimo nešto za druge – kazao je prošloga tjedna Ban Ki-moon, glavni tajnik UN-a. – Poučite dijete, nahranite potrebite, čuvajte okoliš, volontirajte u bolnici i budite dio pokreta koji želi stvoriti bolji svijet – predložio je Ki-moon.

Američki predsjednik Barack Obama kazao je da je Mandela svjetionik globalne zajednice i svih onih koji se bore za pravdu. – Madiba postavlja standarde služenja diljem svijetu, bili mi studenti, trgovci ili poljoprivrednici, ministri ili predsjednici – rekao je Obama i dodao kako nas Mandela sve poziva na služenje drugim ljudima i dobrobiti naših zajednica.

 Ujedinjeni su narodi 2009. godine proglasili 18. srpnja Mandelinim danom.

Komentara 10

LU
lutomirski
14:24 18.07.2011.

Zamislite da Kosorica dozivi toliko godina i morate je slusati, dobro ja nemoram, necu toliko doziviti....!!!

TO
Toni50
14:41 18.07.2011.

Mandela postavlja \"standarde služenja\" \"crnaca\"-radnika \"bijelima\" sa bijelim košuljama i \"kravatama\" diljem svijeta,... Šta je postigao Mandela-robijaš doneo im je \"slobodu i demokraciju\" i to je to. Šta je ostalo po starome crnci bjeda glad nezaposlenost; sav kapital je ostao ostao kod bijelih gospodara !

OB
-obrisani-
13:41 18.07.2011.

srecan rodjkas, madiba, ti zasluzujes da zivis jos toliko....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije