Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pravilnik o normi

Neki će učitelji morati raditi u više škola za puno radno vrijeme

Željko Jovanović
Robert Anić/PIXSELL
22.02.2014.
u 00:05

Velik problem imat će učitelji likovnog, tehničkog i glazbenog odgoja jer satnica tih predmeta iznosi jedan sat tjedno.

Zbog novog Pravilnika o tjednim radnim obvezama učitelja, koji bi Ministarstvo obrazovanja ovih dana trebalo uputiti u javnu raspravu, velike probleme u zadržavanju punog radnog vremena imat će učitelji likovnog, tehničkog i glazbenog odgoja.

Satnica tih predmeta iznosi jedan sat tjedno. Dva sata tjedno učenici imaju šest predmeta – kemiju, biologiju, fiziku, tjelesni, geografiju i povijest – pa bi i nastavnici tih predmeta u malim školama mogli ostati bez punog radnog vremena. Prema predloženim rješenjima u pravilniku, učitelji moraju tjedno imati najmanje 16 sati izravnog rada s djetetom u redovnoj nastavi, a tome se onda dodaje razredništvo, dodatna i dopunska nastava, a s ostalim obvezama koje mu se priznaju, primjerice, pripreme za nastavu i slično, nastavnik tjedno mora odraditi 40 sati.

"Od deset članova povjerenstva troje ih se razumjelo u ono što su radili"

Četrdesetsatni radni tjedan nastavnici su imali i dosad, ali su im se u satnicu priznavali i drugi poslovi, primjerice briga o uređenju škole. Činjenica je da su neki nastavnici predmeta koji imaju jedan sat tjedno i dosad morali raditi u nekoliko škola kako bi dosegnuli puni radni tjedan. Dalimir Kuba, predsjednik sindikata Obrazovanje EU21, smatra da je pravilnik takav i zato što su ga radili nekompetentni ljudi.

– Od deset članova povjerenstva troje ih se razumjelo u ono što su radili. Sindikalni predstavnici zato su odande otišli jer nismo željeli sudjelovati u toj farsi – objašnjava Kuba i ogorčeno primjećuje: – Djeci u Hrvatskoj ne trebaju ni likovni ni glazbeni, oni svojim prstićima ne trebaju ništa raditi, ne treba im ni glazba. Toga ima samo u Hrvatskoj – kaže Kuba.

>>Ovo je istina o plaćama učitelja! Kakva su zaista njihova primanja

>>Jovanović: Ministri će bez pogovora pristati na smanjenje plaća

Komentara 6

KA
kafka
10:51 22.02.2014.

?? I do sada su radili u više škola, čak i u različitim mjestima. Zašto nito ne poteže pitanje administrativnog osoblja u školskim i drugim ustanovama? Npr. blagajnica u nekoj malo školi ima punu plaću i ne putuje u višeu više ustanova, a potreba za njenom uslugom je takva da bi je mogao napraviti ravnatelj ili jedan jedini administrator koji bi obavljao sve poslove administracije. .

Avatar El Indio
El Indio
08:24 22.02.2014.

Novi pravilnik i novi zakoni a ucenici dolazu sve gluplji i sce bezobrazniji iz skola

DU
Deleted user
11:08 22.02.2014.

Ma ljudi dajte prestanite više ! Pune su novine Jovanovića , Grčića , Linića , Pusića , Žbanića , Opačića ,Severina , Pišeka ,Pupovaca i takvih . Počnite pisati o uspješnim i pravim Hrvatima i domoljubima !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije