Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA KLUPI DINAMA

Nedodirljiv: Dugo živi Zoran Mamić

Zoran Mamić
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/6
13.01.2016.
u 09:09

Odradi li cijelu kalendarsku 2016., Zoran Mamić će trener s najduljim stažem u Dinamu od 1945., piše Max.

Dinamov trener Zoran Mamić (44) ulazi u 2016. godinu s neskrivenim ambicijama za rušenjem ili barem izjednačavanjem rekorda o kojima su bivši stratezi plavih mogli samo sanjati, piše tjednik Max!.

Neki će taj Zoranov osvajački pohod povezati sa "zakonom braće", neoborivom činjenicom kako brat bratu nikada neće nasapunati dasku, ali i najveći zagovornici te vrste protekcije mlađemu Mamiću teško mogu osporiti učinak koji nije ostvario niti jedan Dinamov trener prije njega. Ni najskuplji i najugledniji Vahid Halilhodžić, ni najtrofejniji Kruno Jurčić, ni najpopularniji Josip Kuže, čak ni Dinamov trener stoljeća, neponovljivi Miroslav Blažević.

Dva trofeja bez poraza

Dakle, to je onaj impresivni Zoranov doseg od čak pedeset utakmica u nizu bez poraza u Hrvatskoj ligi, ili osvajanje naslova prvaka u sezoni 2014./2015. bez ijednoga posrtaja. Također, Zoran Mamić u istoj se sezoni bez poraza domogao i trofeja u Hrvatskom kupu.

Takva dva niza teško će ikada biti ponovljena. Neće to uspjeti čak ni Zoran Mamić, čija je momčad protekle jeseni doživjela dva šoka u Prvoj HNL izgubivši dvije utakmice zaredom, od Rijeke i Splita. Pa opet, Dinamo ni ta dva posrtaja nisu koštala gubitka jesenskog naslova.

A koji su to izazovi pred Zorana stavljeni u 2016. godini? Na primjer, postati trener s najduljim stažem u Dinamu nakon 1945. godine! U Hrvatskoj ligi Mamić je već prisvojio taj "trofej", a sada će kroz sljedećih godinu dana napasti doseg Mirka Bazića, koji je na Dinamovoj klupi proveo tri godine i tri mjeseca: od travnja 1974. do srpnja 1977. godine.

Zamislite, najdulji staž trenera, a Dinamo u tom razdoblju bez ijednoga trofeja. Ali, Bazićeva ostavština ne mjeri se u "srebrnini", nego u "zlatnini", postavljanju temelja šampionskoj generaciji 1982. godine. Naime, u Bazićevoj eri stasali su Dinamovi heroji Srećko Bogdan, Velimir Zajec, Džemal Mustedanagić, Zlatko Kranjčar...

Zoran Mamić na klupi Dinama u kontinuitetu je od listopada 2013. godine, nakon smjene Branka Ivankovića, i ostane li do kraja natjecateljske sezone, dogurat će do dvije godine i osam mjeseci na klupi.

JNA preotela Bukovyja

Obrani li naslov prvaka, neće biti razloga za smjenu, osim ako se sam ne povuče, što će ga ostaviti u igri za Bazićev rekord. Ostane li pak do kraja kalendarske godine na klupi, doći će do tri godine i dva mjeseca staža pa će ga još mjesec dana dijeliti od dosega gospona Mirka. Za to će Zoranu trebati još jedan jesenski naslov. S ovom momčadi, i ovom konkurencijom, nema zapreka.

Za usporedbu, nakon Mirka Bazića, najdulji poslijeratni staž bez prekida na klupi plavih imali su Ivica Horvat i Ćiro Blažević, obojica po tri godine. A uključimo li u priču i prijeratne godine, onda je neprikosnoveni vladar Mađar Marton Bukovy, čija je era trajala čak 11 godina, od 1936. do 1947. godine. Međutim, Bukovy je, zbog potreba tadašnje JNA, tijekom 1945. godine na četiri i pol mjeseca bio prepustio klupu plavih.

Dodajmo i kako bi osvajanje dvostruke krune Zorana dovelo do ukupno pet trofeja u Dinamu, koliko ima i Kruno Jurčić. S tim da bi Zoran bio trener koji je posljednja dva naslova prvaka osvojio odradivši kompletne sezone, dok je Kruno dvije titule osvojio naslijedivši Ivankovića i Vlaka (2009.) te Čačića (2013.).

Tri naslova prvaka s tri kompletne sezone na klupi osvojio je samo Miroslav Blažević (1981./1982., 1992./1993. i 2002./2003.), ujedno i najtrofejniji strateg plavih sa šest naslova. Ćiro, naime, ima i dva Kupa i jedan Superkup.

>> Zoran Mamić: Puna mi je kapa nogometa, a nadam se da ću uskoro razgovarati sa Zdravkom

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije